Baka pizza på pizzasten i ugn – Så här gör man!

Baka pizza på pizzasten i ugn - Så här gör man!

Vill du laga riktiga restaurang pizzor hemma? Med en pizzasten i ugnen kan man göra riktigt schyssta pizzor som påminner om de man får på pizzerian! Att göra egna pizzor hemma är trevligt och gott men jämfört med riktiga pizzor från närmaste pizzeria så är de inte riktigt lika goda. Det är något särskilt med restaurangpizzor som man inte riktigt får till när man gör egna.

Anledningen är att restaurangpizzor görs med särskilda pizzaugnar med stenbotten och höga temperaturer. För att göra en riktigt schysst pizza så behöver man temperaturer upp till 400-500 grader. När det är så varm så behöver pizzan bara vara i ugnen ett par minuter. Det går inte att få till sådana pizzor i vanliga ugnar eftersom maxtemperaturen brukar ligga på 200-300 grader i vanliga ugnar.

Pizzaugnar för hemmabruk

Vill man göra egna pizzor i restaurangklass så kan man köpa särskilda pizzaugnar för hemmabruk det finns flera varianter att välja på. Man kan ha en vedeldad pizzaugn eller gasoldriven pizzaugn på uteplatsen eller en liten elektrisk pizzaugn i köket. Det finns elektriska pizzaugnar som kommer upp i 400 grader och du får samma kvalitet på pizzan som på restaurang. Sage Pizzaiolo pizzaugn gräddar pizzor i toppklass på under 3 minuter. Den är utsedd till bästa elektriska pizzaugnen 2022.

Liten elektrisk pizzaugn

Baka pizza på pizzasten i ugn

Hur man använder en pizzasten i ugn

Det är verkligen att rekommendera att skaffa sig en pizzaugn att ha hemma så att man kan grädda egna riktiga pizzor. Men om man ska nöja sig med en vanlig ugn kan man i alla fall köpa en pizzasten som man lägger in i ugnen. Även om ugnen bara har en temperatur på 200-300 grader kan man skapa extra värme genom att placera pizzan på en pizzasten. Pizzastenen värmer upp pizzan underifrån och ugnen värmer ovanifrån. Det gäller att få så hög värme som möjligt för att få riktigt krispiga pizzor.

En pizzasten är en platt platta av sten eller keramik som lägger på ugnsgallret, där den drar åt sig och håller värmen. Eftersom obakad pizzadeg vilar direkt på den, överför den heta stenen sin värme till botten av skorpan, precis som underlaget i en vedeldad ugn. Olika tjocklekar finns tillgängliga och de tjockare fungerar bättre och är generellt mer hållbara, men de är dyrare och tar längre tid att värma upp.

Pizzasten i ugn – hur gör man?

Det mesta av vad en pizzasten gör är att överföra värme till degen från undersidan. Du kanske har hört att en pizzasten ger en krispig botten eftersom dess porösa yta “absorberar fukt”, men det är inte riktigt sant. När degen värms upp till 260 grader absorberar den inte någon fukt alls eftersom vätskor snabbt omvandlas till ånga och avdunstar. Där krispigheten faktiskt blir en faktor är att (till skillnad från en ugnsplåt av metall) att pizzastens små sprickor gör att den förångade ångan kan komma ut bättre jämfört med en vanlig plåt. Ultrasläta metallytor tenderar att stänga in fukt, vilket leder till en fuktig skorpa snarare än en torr, krispig.  Men framför allt fungerar en pizzasten för att den blir riktigt varm.

Hur man använder en pizzasten i ugn

Hur man använder en pizzasten i ugn

Om du ska använda en pizzasten för att baka pizza, så gör du såhär:

  • Placera din pizzasten i en kall ugn. Värm till 260 grader (eller så varm som din ugn kan bli). När ugnen är förvärmd, så är även stenen varm.
  • Placera pizzan på stenen.
  • Grädda tills osten är lätt brynt (tid varierar beroende på hur varm ugnen är).
  • Ta bort pizzan och stäng av ugnen.
  • När pizzastenen är kall, så borsta stenen, tvätta den inte.
Ta hand om din pizzasten

Olika tillverkare kommer att erbjuda sina egna specifika riktlinjer, men i regel så ska man hålla det torrt och förvara det i ugnen. Pizzastenar är mottagliga för vad som kallas “termisk chock”, där snabba temperaturförändringar (som att gå direkt från en varm ugn till en kall bänkskiva) kan få den att spricka. (Att laga en fryst pizza på en pizzasten ska man inte göra.) Att lägga till en kall sten i en varm ugn kan också få den att spricka. Den självklara lösningen är alltså att aldrig ta ut den ur ugnen, eller i alla fall vänta tills den har svalnat ordentligt. Det här kan tyckas extremt, men om du bakar tillräckligt många pizzor för att behöva en pizzasten i första hand, är det lite vettigt.

En annan anledning att förvara din pizzasten i ugnen är att den hjälper till att utjämna ugnens värme, vilket minimerar så kallade “hot spots”. Nackdelen är att om du håller pizzastenen i din ugn tar förvärmningen längre tid. Men du måste ha den någonstans. Och att lämna den i ugnen betyder att du inte behöver oroa dig för plötsliga temperaturförändringar; du kommer inte att frestas att tvätta den; och om du aldrig försöker flytta den, kommer du aldrig att tappa den. Att tappa en pizzasten på tån är trots allt inte bara dåligt för din pizzasten.

Andra användningsområden för en pizzasten

Det finns en vanlig uppfattning (och det är inte helt orimligt) att alla köksredskap måste kunna utföra en mängd ytterligare funktioner utöver vad dess namn antyder. Det finns verkligen många saker du kan göra med en pizzasten förutom att baka pizza, men betyder det att du borde? Tänk på att bara för att den är gjord av sten betyder det inte att den är oförstörbar. Pizzastenar kan och kan spricka. Och faktum är att vissa sätt att använda en pizzasten gör det mer troligt än andra. Ta till exempel att steka en biff eller steka grönsaker. Båda dessa kommer att fungera bra när det gäller grönsakerna eller steken.

Men problemet är att oljorna och fetterna från maten kommer att tränga in i stenen och göra sprickbildning mer sannolikt. Efter att du har lagat en biff på den, måste du tvätta den, vilket inte är så bra. Absorberad fukt leder inte bara till sprickbildning, stenen kommer även att absorbera tvättmedel. Men använd gärna din pizzasten för att baka bröd (särskilt tunnbröd, som pitabröd och engelska muffins), hemgjorda kex och quesadillas.

Här hittar du pizzastenar

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *