Bästa Älgstudsaren 2019 – Bra Gevär För Älgjakt

Bästa älgstudsaren
Share Button

En älgstudsare är ett klass 1 vapen. Klass 1 vapen är det som behövs när man jagar älg och annat högvilt.

Älgstudsaren är ett kulgevär, alltså en gevär som endast skjuter iväg en kula per skott. En studsare är egentligen bara ett annat namn för kulgevär och man kan säga att en älgstudsare är ett kulgevär som man skjuter älg med. En älgstudsare har inget magasin utan laddas om manuellt.

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en ny älgstudsare. Först och främst gäller det att veta vilken älgstudsare man ska köpa och sedan bör man se efter vilken ljuddämpare och vilket kikarsikte man ska köpa till.

Här har vi tittat lite närmare på vilken älgstudsare som anses vara bäst och mest prisvärd för att det ska bli lättare för dig att välja en riktigt bra älgstudsare inför jaktsäsongen. Omdömet är baserat på flera olika tester och recensioner.

Bästa älgstudsaren 2019 är:

Sako 85 Finnlight II (bästa älgstudsaren 2019)
Tikka T3X (mest prisvärda älgstudsaren)
Howa 1500 (bästa älgstudsaren under 10.000 kr)

 

Sako 85 Finnlight II – Bästa älgstudsaren 2019

Sako 85 Finnlight

Sako 85 Finnlight II är en älgstudsare i absolut toppklass. Det är den dyraste älgstudsaren på listan men man kan inte förvänta sig ett billigt pris för ett så pass bra gevär. På samtliga tester och recensioner har Sako 85 Finnlight fått väldigt höga betyg och den enda nackdelen med vapnet är det höga priset. Sako 85 Finnlight II är även utsedd till bästa jaktvapnet 2019

Geväret har  justerbar syntetkolv med flera lager glasfiberväv vilket ger en extrem vridstyvhet.

För dig som har råd att spendera lite extra på det absolut bästa så är Sako 85 Finnlight den perfekta älgstudsaren. Här har vi en älgstudsare med låg vikt som skjuter med bra precision och är lätt att hantera. Alla dessa egenskaper är inte lätt att få till på ett och samma gevär men Sako 85 Finnlight har verkligen lyckats med det.

Sako 85 Finnlight II finns även som vänster vapen, geväret är en lättare och mer slimmad version av Sako 85.

Se recension av Sako 85 Finnlight

Pris:  32.999 kr Sako 85 Finnlight II går att köpa på pnjakt.se

 


Sako 85 Finnlight II video recension

 

Tikka T3X – Mest prisvärda älgstudsaren

Tikka T3X

En mycket bra och prisvärd älgstudsare som kommer i många olika modeller och utföranden. Gemensamt för alla Tikka T3 gevär är att de skjuter med mycket hög precision och man kan inte köpa en bättre älgstudsare i den här prisklassen.

Perfekt för dig som vill skjuta lång med hög precision och som vill ha en riktigt bra älgstudsare för ett rimligt pris. Tikka T3X har fått mycket bra omdömen på samtliga tester. Det enda geväret som fått bättre omdömen är Sako 85 Finnlight men det är en betydligt dyrare älgstudsare.

För dig som har budgeten kanske Sako 85 Finnlight är ett bättre val men Tikka T3X är mycket mer prisvärd och det är inte så konstigt att Tikka T3X kanske är Sveriges populäraste studsare just nu. Geväret finns även som vänstervapen

Se recension av Tikka T3X

Pris: Ca 15-20.000 (beroende på modell) – Tikka T3X går att köpa på pnjakt.se
Se även Tikka T3X vänster

 


Tikka T3X video recension

Tikka T3X  test

 

Howa 1500 – Bästa budget älgstudsaren under 10.000

Howa 1500Perfekt älgstudsare för nybörjaren eller för dig som vill ha en slit och släng bössa. Howa 1500 är en förvånansvärt bra älgstudsare. Faktum är att den presterat bättre än andra dyrare gevär som till exempel Blaser R93 som kostar cirka 26 000 kronor. Howa 1500 har utnämnts som testvinnare trots att den varit det billigaste geväret i testet.

Det är ingen tvekan om att Howa 1500 är det mest prisvärda alternativet om du är ute efter en billig och tålig älgstudsare som skjuter riktigt bra.

Som nybörjare vill man ha en lätt, enkelt och stryktålig älgstudsare med hög säkerhet och bra precision. Howa 1500 har alla dessa egenskaper.

Se recension av Howa 1500

Pris: 9 495 krHowa 1500 går att köpa på pnjakt.se

 


Howa 1500 video review


Howa 1500 test och video recension

Se alla gevär

Att tänka på när man köper älgstudsare

En älgstudsare har egentligen ett ganska brett användningsområde och det går utmärkt att även jaga räv, toppfågel och rådjur.

Älgar är stora djur som kräver kraftfulla gevär för att fälla bytet på en humant sätt. Det är inte bara kraftfulla älgstudsare och grovkaliber som är viktigt när man ska skjuta älg. Det gäller att man träffar rätt också och därför är de så viktigt att skjuta in det nya vapnet på en skjutbana. Man bör kunna skjuta med mycket bra precision för att jaga älg.

När man har valt den älgstudsaren man vill köpa bör man välja ut ett bra kikarsikte och en ljuddämpare. Ett kikarsikte gör att du kan se bytesdjuren tydligare på längre avstånd vilket ökar precisionen betydligt.

En ljuddämpare skyddar mot hörselskador och ger dessutom bättre precision eftersom rekylen blir mindre. Du slipper även klagande grannar när du övningsskjuter på skjutbanan.

Bästa jaktvapnet 2019

Bästa jaktvapnet 2019

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

Jaktutrustning

Bästa kikarsiktet 2019

Bästa kikarsiktet 2019

Bästa ljuddämparen 2019

Bästa vapen ljuddämparen

Har du testar någon av dessa älgstudsare? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *