Köpa bästa jaktstället 2021 – Vilket jaktställ ska man välja?

Bästa jaktstället 2020
Share Button

Det finns inte så många utomhusaktiviteter där valet av utrustning har så avgörande betydelse som vid jakt. Vid sidan av jaktvapnet är det troligtvis jaktkläderna som mest påverkar hur lyckad upplevelsen ute i vildmarken kommer att vara.

Bästa jaktstället 2021 Är:
  1. Härkila Moose Hunter
  2. Härkila Pro Hunter X
  3. Pinewood Red Deer
  4. Pinewood Pro Xtreme

Bästa jaktstället 2021 – Härkila Moose Hunter (bäst i test)

Härkila Moose Hunter - Bästa jaktstället

Härkila Moose Hunter

Perfekt för älgjakt och anpassad för hög aktivitet och mycket rörelse under jakterna. Gore-Tex-tyg materialet andas bra och är vattentät vilket är perfekt om man går långa sträckor i blöt terräng. Du slipper känna dig svettig och fuktig även om du har sprungit och gått långt över bäckar och vattendrag. Jakstället har ventilationsöppningar på både jackan och byxan.

Härkila Moose Hunter är gjord med en djup 3D – kamouflage som får dig att smälta in bland skog och barrträd. Jakstället har även orangefärgat inslag som gör att jaktkamraterna lätt får syn på dig.

Både jackan och byxorna är gjorda i mjukt material som inte ger ifrån sig något ljud när man rör sig.

Vi utnämner Härkila Moose Hunter till bäst i test!

Jaktställ Härlika Moose Hunter

Bästa pris för Moose Hunter Jaktställ
pnjakt.se
Moose Hunter Jaktställ – Pris: 9.430 kr
outnorth.se
(20% rabatt vid första köpet)
Moose Hunter Jacka – Pris: 5.995 kr
Moose Hunter Byxa – Pris: 4.495 kr
Outdoorexperten.se
Moose Hunter Jacka – Pris: 5.995 kr
Moose Hunter Byxa – Pris: 4.495 kr

 

Jaktställ Härkila Pro Hunter X – Bästa alternativ till Härkila Moose Hunter

Jaktställ Härkila Pro Hunter

Härkila Pro Hunter X

Härkila Pro Hunter X är ett bra alternativ till dig som vill ha ett lite mer diskret jaktställ. Jackan och byxorna saknar kamouflage och orangefärgade detaljer. Jakstället har en slank passform med mycket bra rörelsefrihet. Liksom Härkila Moose Hunter så är detta jaktställ slitstarkt och vattentät. En garanti på fem år vittnar om hur pass tålig detta jaktställ är.

Jaktställ Härkila Pro Hunter X

Bästa pris för Härkila Pro Hunter X Jaktställ
pnjakt.se
Härkila Pro Hunter X Jaktställ – Pris: 8.295 kr
Outdoorexperten.se
Härkila Pro Hunter X Jacka – Pris: 5.595 kr
Härlika Pro Hunter X Byxa – Pris: 3.595 kr

 

Bästa billiga jaktstället – Pinewood Red Deer

Billigt Jaktställ Pinewood Red Deer

Pinewood Red Deer

Snygg och prisvärt jaktställ som utnämns till bäst i test bland budget jaktställ. Väldigt bra jaktkläder för ett så lågt pris. Materialet är vind och vattentätt och man har förstärkt vissa utsatta delar för att göra jaktstället så slitstarkt som möjligt.

Jaktstället har mossgrön färg med orangefärgade inslag så att man lätt upptäcks av andra jägare.

Jaktställ Pinewood Red Deer

Bästa pris för Pinewood Red Deer
pnjakt.se
Pinewood Red Deer Jaktställ – Pris: 2.995 kr

 

Jaktställ Pinewood Pro Xtreme – Bästa alternativ till Pinewood Red Deer

Pinewood Pro Xtreme

Pinewood Pro Xtreme

Pinewood Pro Xtreme är en snyggt och stilrent jaktställ för dig som inte vill ha orangefärgade inslag. Även detta jaktställ är väldigt slitstark, vatten och vindtät. Den är anpassad för dig som jagar väldigt aktivt och perfekt för dig som är hundförare.

Jaktställ Pinewood Pro Xtreme

Bästa pris för Pinewood Pro Extreme
pnjakt.se
Pinewood Red Pro Extreme Jaktställ – Pris: 2.695 kr

 

Top 3 bästa butikerna för att köpa jaktställ

pnjakt.se
Outnorth.se (20% rabatt på första köpet)
outdoorexperten.se

Se alla jaktjackor
Se alla jaktbyxor

Vilket jaktställ ska jag välja?

Man vill ha ett jaktställ med väl kamouflerat mönster som får dig att smälta in i omgivningen för att undgå att bli upptäckt av bytesdjuren. Det är viktigt att jakstället andas och håller dig varm även när det är kallt ute.

Det finns en uppsjö av olika jaktkläder på marknaden idag så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här kommer en liten guide som hjälper dig att köpa bästa jaktstället 2021.

Det finns några egenskaper som är man alltid bör ha i åtanke när man köper jaktställ oavsett om man jagar hjort, älg, vildsvin eller något annat byte. Eftersom det finns så många olika jaktställ på marknaden kan det vara svårare än vad det behöver vara att välja jaktkläder. Det kan vara tidskrävande att läsa om alla de olika för och nackdelarna med olika jaktställ så den här artikeln ger dig en snabb översikt. Efter att ha läst detta kommer du veta precis vad man bör tänka på när man ska välja jaktställ.

Vilket material ska man välja när man köper jaktkläder?

Eftersom det ofta är kallt och ruggigt väder när man är ute på jakt så är det viktigt att man köper jaktkläder i ett material som håller dig varm även efter många timmar ute i skogen. Isoleringen är avgörande så att du inte blir kall men samtidigt måste materialet andas och släppa ut fukt. Att jaga innebär mycket springande och fysisk aktivitet innebär att man svettas mycket och därför är det så viktigt att materialet släpper ut så mycket fukt som möjligt.

En kombination av bomull och syntetiskt material passar utmärkt för ändamålet. Den bästa bomullen för jaktkläder är merinoull eftersom den lätt, andas bra och kliar mindre än vanlig bomull.

Jämför med syntet så isolerar bomull mer och tenderar att inte vara lika illaluktande efter ett svettigt pass ute i skogen. Syntet är mycket billigare och även om materialet inte har lika bra egenskaper som bomull är det ett bra alternativ i de flesta fall.

Tre lager för bästa möjliga skydd mot väder och vind

För att ge ett så bra skydd som möjligt mot regn, vind och kyla så har ett system med tre olika lagar visat sig vara bäst. Dessa tre lager fungerar tillsammans för att skydda mot vindar, förbättra isoleringen och minska svett vid fysisk aktivitet. Flera lager ger dig också möjligheten att ta av ett plagg om du skulle bli för varm.

Första lagret – Underställ

Underställ

Se alla underställ
Underställ för dam

Understället ska antingen vara av bomull eller syntet. Detta lager är tänkt att dra åt sig fukt som skapas när kroppen svettas och bidrar till bättre isolering. Man slipper känslan av att ha fuktiga och kalla kläder på sig. För jakt är det bättre med bomull eftersom det isolerar bättre och är mindre illaluktande. Du kommer att hålla dig varmare med bomull när det är kallt och blött ute.

Om du kommer att gå långa sträckor eller springa mycket bör man ha ganska tunt underställ och om man bara ska sitta i ett jakttorn och vänta behöver man lite tjockare material med bättre isolering.

Andra lagret – Jakttröja

Jakttröja

Se alla jakttröjor
Jakttröjor för dam

Jakttröjan är till för att förbättra isoleringen och hålla dig varm. Man bör välja tjocklek på tröjan beroende på hur aktiv man kommer vara och hur kallt det är ute. Materialet bör vara bomull eller fleece som ger värme samtidigt som materialet andas. En långärmad tröja med dragkedja är ett bra val.

Även om tröjan oftast kommer täckas av jackan är det smart att köpa en mörkgrön eller brun jakttröja som inte sticker ut så mycket. Man bör undvika klara ljusa färger eftersom de inte smälter in lika bra.

Tredje lagret – Jaktstället

Jaktställ

Se alla jaktställ
Se alla jaktbyxor
Se alla Jaktjackor

Jaktbyxor för dam
Jaktjackor för dam

Alla lager är viktiga men jaktstället bör man välja med omsorg. Jaktstället skyddar dig från regn och vind och utan det så kommer jakten inte att bli trevlig. Utmaningen är att jaktstället måste kunna andas samtidigt som det ska ge skydd mot vind och regn. Om det är vinter behöver du ett tyngre och tjockare jaktställ men isoleringen från jakttröjan håller dig varm i någorlunda milt väder.

Man bör tänka på att materialet ger ifrån sig så lite ljud som möjligt när man rör sig så att man inte skrämmer bort bytesdjuren.

Vilket kamouflage mönster ska man välja?

Ett bra kamouflage mönster är av stor vikt när man köper jaktställ. Många menar att vikten av kamouflage är överskattad men det är bara logiskt att man blir svårare att upptäcka om man är bra kamouflerad. Alla kan komma överens om att kamouflaget i alla fall ger en viss fördel och det ser väldigt coolt och snyggt ut om inte annat.

Jaktstället bör ha ett kamouflage mönster som smälter in i den omgivning som du befinner dig i under jakten. Jagar man till exempel på vintern bör man ha ljus kamouflage.

Varför är det vanligt med orange färg på jaktställ?

Jaktställ Orange

Hur kommer det sig att jaktkläder ofta har skrikande orange färg? Borde inte detta synas väldigt mycket och skrämma bort bytesdjuren?

Anledningen är att man har orange klädsel av säkerhetsskäl. Man ska kunna se en jägare i skogen för att undvika våda skott. Detta är extra viktigt för hundförare eller under eftersök.

Hur vida bytesdjur kan se orange färg råder det lite delade meningar om. De flesta däggdjur är endast känsliga för blått och grönt och ser i en brun, grå, vit färgskala. De kan inte urskilja röd eller orange färg.

Jägare som har orangefärgade jaktkläder märker inte av att de skulle vara lättare för bytesdjur att upptäcka.

 

Se även

Bästa jaktjackan 2019

Bästa Jaktjackan 2021

Bästa jaktbyxorna

Bästa jaktbyxan 2021 – Vilka jaktbyxor är bäst i test?

Härkila Pro Hunter GTX 10 kängor

Härkila Pro Hunter GTX 10 kängor – Test & Recension

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

 

Har du testat någon av dessa jaktställ? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *