Bästa Kikaren Under 2000 – Prisvärd, Billig och Bra Kikare!

Bästa kikaren under 2000
Share Button

Dyra och billiga kikare ser ungefär likadana ut och det är inte så lätt att veta vad skillnaden är. Innan vi listar bästa kikaren under 2000 kr kan det vara bra att förklara skillnaden mellan en bra och dålig kikare och varför vissa kikare är så mycket dyrare än andra.  Vill man se bästa kikaren under 2000 kr på en gång hittar man det lite längre ner på sidan.

Folk i allmänhet tycket nog att de flesta kikare ser ungefär likadana ut oavsett om de är dyra eller kostar en förmögenhet. Det kan vara svårt att förstå varför det är så stora skillnaden i pris mellan olika kikare. Om två kikare ser ut på ungefär samma sätt och den ena kostar 2000 kr och den andra 20.000 kr så är det klart man väljer den billigaste. Men innan man väljer den allra billigaste kikaren man kan hitta så kan det vara bra att veta varför vissa kikare är så billiga och vad den stora prisskillnaden beror på.

Skillnaden mellan dyra och billiga kikare

Alla kikare under 1000 kr måste anses vara riktigt billiga kikare som kanske inte håller den kvaliteten som man skulle önska. Visst kan man köpa dessa kikare om man vill prova på att använda en kikare men om man planerar att använda kikaren mycket så bör man kanske köpa en lite dyrare kikare än så.

Billigt material

När man producerar riktigt billiga kikare så måste man hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Man använder lågavlönad arbetskraft och billigt material. Ofta använder man plast. Detta innebär att kikaren är mindre hållbar och går sönder lättare om man skulle tappa dom. Funktionerna funkar även sämre eftersom alla delar är gjorda i plats och andra billiga material. De är ofta lite stela och alla delar sitter lite löst så att de skramlar.

Saknar O-ringar som skyddar mot fukt och damm

En billig kikare är inte förseglad med O-ringar som skyddar mot att smuts, damm och fukt kommer in i kikare. En kikare av hög kvalitet klarar sig bra även om man tappar den i vattnet, vilket man inte kan påstå om billigare kikare som oftast inte är vattentäta.

Sämre optik och ingen ytbeläggning på glaset

När det gäller optik så är glaset på billiga kikare mycket sämre vilket resulterar i sämre bild med mer förvrängningar jämför med dyrare kikare av bättre kvalitet.

De billiga kikarna har inte heller de speciella optiska ytbeläggningar som de dyrare kikarna har. Dessa ytbeläggningar är väldigt viktiga för att få bilden riktigt bra. De gör att mer ljus släpps igenom och att förvrängningarna minskar. Dessutom skyddar det yttersta lagret mot vatten, olja och repor på linsen.

Sämre bildkvalitet

Kombinationen av dålig glas och avsaknad av ytbeläggningar resulterar i att bilden inte är mindre skarp, kontrasten och färgåtergivningen är sämre och det uppstår förvrängningar av bilden.

Förstoring och objektivdiameter

Samma typ av kikare kan ha olika storlekar på objektivdiametern och dessutom kan de ha olika förmåga att förstora. Det brukar alltid finnas en siffra efter märket på kikaren och den siffran anger storlek på objektivdiametern och antalet gånger kikaren kan förstora. Vanligt är till exempel 10×42 eller 8×30. En 10×42 kikare kan förstora 10 gånger (10x) och har en objektivdiameter på 42 mm. En större objektivdiameter ger bättre ljus och bild men gör kikaren lite större och dyrare.

Det finns bra kikare under 2000 kr

Som tur är finns det riktigt bra kikare under 2000 kr. De kanske inte är riktigt lika bra som de dyrare modellerna men de fungerar alldeles utmärkt. Vissa av dom är faktiskt riktigt bra! Vi har valt ut några riktigt bra kikare för under 2000 kr.

Här listar vi bästa kikaren under 2000 kr!


Focus Handy 10×42- Bästa kikaren under 2000 kr

FocusHandy 10x42

Focus Handy 10×42 – Pris: 1.945 kr

En riktigt bra kikare som ligger precis under 2000 kr.

Med ljustransmission, skärpa och stryktålighet som topp prioteringar har Focus tagit fram den ultimata Outdoor kikaren. Fully- multicoated optik och BaK-4 prismor ger denna kikare en ljus och skarp bild i även när det är mörkare ute som vid till exempel gryning och skymning.

Gummikläddseln gör kikaren stöttålig och hållbar, den är även O-rings tätad och fylld med nitrogengas för att vara 100% vattentät. Med Soft-touch tumgrepp blir Focus Handy lätt att använda.

Du kan förstora bilden 10 gånger och objektivets diameter är 42 mm.

En riktigt prisvärd och bra kikare av hög kvalitet med alla de egenskaper man förväntar sig att en lite dyrare kikare ska ha.

  • Rekommenderas till: Vandring, fågelskådning, jakt
  • Prisma: Takkantsprisma BaK4
  • Synfält: 5,8°
  • Toppunktavstånd: 14 mm

Egenskaper

Antireflexbehandlad: Ja
Närgräns i meter: 1.5
Dioptrijustering +/- i dioptrier: 4
Vattentät: Ja
Förstoring: 10 ggr
Objektivets diameter: 42 mm
Synfält på 1000 m avstånd: 101 m
Vikt: 673 g

Köp Focus Handy 10×42 på outnorth.se

Se även Focus Handy 8×32 som är en något mindre modell som kan förstora bilden 8 gånger och har en objektivdiameter på 32 mm

Focus Handy 8×32 – Pris: 1.645 kr


Focus Outdoor 10X42 – Mycket bra kikare under 2000 kr

Focus Outdoor 10X42

Focus Outdoor 10X42 – Pris: 1.295 kr

En annan riktigt bra kikare från Focus som är väldigt prisvärd. Den är helt vattentät har kraftig gummiklädsel vilket ger bra skydd mot repor och stötar. Gummiytan ger även bra grepp så att man inte tappar kikaren när det är blött och halt ute. Kikaren har stor fokuseringsratt viket gör den enkel att använda även när man har handskar på sig. Tillverkas med högklassiga Bak4 prismor och har en bra antireflexbehandling som ger en skarp och färgkorrekt bild över hela synfältet.

För dig som vill ha en riktigt bra budgetkikare med alla de egenskaper som en bra kvalitetskikare har.

Egenskaper

Antireflexbehandlad: Ja
Stativfäste: Nej
Närgräns i meter: 4
Vattentät: Ja
Förstoring: 10 ggr
Objektivets diameter: 42 mm
Synfält på 1000 m avstånd: 98 m
Vikt: 618 g

Köp på Focus Outdoor 10X42 outnorth.se

Här hittar du bra och billiga kikare

outnorth.se
outdoorexperten.se

För dig som kan tänka dig att gå upp lite i pris rekommenderas Vortex Diamondback Handkikare som är utsedd till bästa kikaren under 3000 kr.

Se hela recensionen av Vortex Diamondback Handkikare


Se även

Fågelkikare - Bästa kikaren för fågelskådning

Bästa kikaren för fågelskådning 2020

Bästa kikaren 2020

Bästa kikaren 2020 (Bäst i test)

Bra kikare för glasögonbärare

Bra Kikare för Glasögonbärare (Handkikare och Tubkikare)

Bästa Kikaren På Sjön - Marinkikare & Båtkikare

Bästa Kikaren På Sjön – Marinkikare & Båtkikare

Har du testat någon av dessa kikare? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *