Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Bästa lavinryggsäcken 2020

Lavinryggsäcken har blivit en viktig säkerhetsutrustning för äventyrare i fjällen.

Även om det inte är någon garanti för överlevnad att ha en lavinryggsäck på ryggen, så har det visat sig öka chanserna att klara sig betydligt eftersom det underlättar att hålla sig i vid ytan av snön ifall man råkar ut för en lavin. Detta är viktigt av två skäl. För det första kommer du att vara mer synlig för räddare och för det andra kommer du att vara säkrare från rörliga objekt som kan skada dig.

Ett airbag system består av en krockkudde, en avtryckare och använder CO2 som lagras i en cylinder. Det finns även airbag system som använder batteridriven fläkt för att blåsa upp airbagen. Det är bara Black Diamond och Pieps lavinryggsäckar som använder den tekniken i dagsläget.

Det är vanligt att själva cylinder inte medföljer lavinryggsäcken utan måste köpas separat.

Det finns många olika lavinryggsäckar att välja mellan. Vi har utsett bästa lavinryggsäcken i olika kategorier beroende på vad man är ute efter. Omdömet är baserat på olika tester som har gjort och ett antal användarrecensioner.

Bästa lavinryggsäcken 2022 är:
  1. Black diamond Jetforce Pro (Batteridriven lavinryggsäck) – Pris: 11.895 kr
  2. Mammut Light Removable Airbag 3.0 (Bästa lätta lavinryggsäcken) – Pris: 5.036 kr
  3. Ortovox Free Rider 22 (Bra lavinryggsäck för friåkning) – Pris: 7.995 kr

 


Black Diamond Jetforce Pro – Bästa lavinryggsäcken 2022 (Bäst i test)

Black Diamon Jetforce Lavinryggsäck Pro Avalanche Airbag Pack 35L
Black Diamond Jetforce Pro
Bästa Pris

outnorth.se – 11.895 kr
outdoorexperten.se – 11.895 kr

Black Diamond Jetforce Pro är lavinryggsäckarnas Tesla. Den är elektrisk, högteknologisk, full av funktioner och har snygg design.

Utmärkande för Black Diamon Jetforce teknologin är att man använder en batteridriven fläkt för att blåsa upp airbagen. Man slipper släpa med sig en hel cylinder när man ska ta med sig lavinryggsäcken på resan.

Man slipper dessutom det bökiga i att fylla på en patron med komprimerad gas efter användning.

Just på grund utav att det är så krångligt att fylla på patronen efter användning så drar sig många från att utlösa airbagen i onödan. Det är faktiskt så att många som omkommer i lavinolyckor hittas med outlöst lavinryggsäck.

Med batteridriven lavinryggsäck behöver man inte vara orolig för att utlösa airbag systemet eftersom man kan använda airbagen flera gånger innan batteriet tar slut.

Det är bara Black Diamon och Pieps som tillverkar batteridrivna lavinryggsäckar.

Black Diamond Jetforce Pro är det självklara valet för dig som vill ha den absolut bästa lavinryggsäcken.

Se hela testet av Jetforce lavinryggsäck

Ett annat bra alternativ till Black Diamond Jetforce Pro är JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack. Den har samma teknologi som Jetforce Pro med batteridriven fläkt men är något mindre och lättare. JetForce Tour 26 har inte riktigt lika många funktioner men passar bra till utförsåkning och priset är dessutom lägre.

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

Bästa pris

outnorth.se – 10.495 kr

Läs mer om Jetforce lavinryggsäck med batteridriven fläkt


Mammut Light Removable Airbag 3.0 (Bästa lätta lavinryggsäcken)

Mammut Light Removable Airbag 3.0

Bästa pris

outnorth.se – 5.036 kr! (rea)
outdoorexperten.se – 5.036 kr! (rea)

Perfekt för dig som vill ha en liten, lätt och relativt billig lavinryggsäck.

Mammut har lånat teknologi från bilindustrin och har på så sätt lyckats ta fram en liten, robust och ultralätt airbag. Airbag systemet 3.0 är både robustare och mindre än sin föregångare 2.0.

En mycket bra funktion med Mammut Light Removable Airbag är att man kan ta bort hela airbag systemet när man inte behöver det.  Man kan även installera airbag systemet på en annan 3.0-kompatibel Mammut ryggsäck.

Mammut använder tryckluftsbehållare i airbagsystemet.  Patron säljs separat.

Mammut Light Removable Airbag 3.0 är en ganska basic lavinryggsäck som är anpassad för dig som vill ha en lätt och bekväm ryggsäck som inte är i vägen när man åker utför i skidbacken.  Lavinryggsäcken väger endast 2 kg men rymmer ändå 30 L.

Se hela testet av Mammut Light Removable Airbag 3.0

Läs mer om Mammut lavinryggsäck


Ortovox Free Rider 22 (Bra lavinryggsäck för friåkning)

Bästa pris

outdoorexperten.se – 7.355 kr
outnorth.se – 7.995 kr

Ortovox Free Rider 22 är en riktigt snygg och lätt lavinryggsäck som är anpassad för friåkare. Ryggsäcken sitter bekvämt och stabilt på ryggen även vid ryckig friåkning. Airbag systemet är avtagbart vilket är ett plus ifall man vill använda den i andra sammanhang.

Materialet är slitstarkt och vattenavisande vilket innebär att lavinryggsäcken inte blit tyngre om den kommer i kontakt med vatten och snö.

Free Rider 22 har enmassa olika funktioner och ett mycket bekvämt ryggskydd som skyddar ryggraden mot stötar.

Se hela testet av Ortovox Free Rider 22


Hur fungerar en lavinryggsäck?

Under en nödsituation drar man i ett handtag på lavinryggsäcken som sedan släpper ut luften för att blåsa upp krockkudden. Krockkuddar finns i olika storlekar och former, den mest populära är den som ser ut som ett upp och nedvänt U.

Jetforce airbag system

En lavinryggsäck fungerar enligt teorin om att större objekt alltid söker sig högst upp när flera objekt rör sig tillsammans (som i en lavin). Teorin kallas även “Brazil Nut Effect” elller “Granular convection”. Skakar man en skål med nötter i olika storlekar tenderar de största nötterna (Brasilianska) att hamna högs upp på ytan.

Tanken med airbagen är att hålla dig högst upp på ytan av snön under en lavin. Det gör att dina chanser att överleva är betydligt högre och det blir lättare för andra att upptäcka dig så att du kan bli räddad.

Jetforce lavinryggsäck funktion

Även om du skulle hamna under snön är airbagen användbar eftersom luften kan tas ur krockkudden vilket skapar ett litet luftutrymme under snön där du kan andas. Det gör även så att det blir lättare att ta sig upp ur snön.

Behöver man en lavinryggsäck?

En lavinryggsäck rekommenderas alltid att ha på sig om man vistas i områden där det finns risk för laviner. En lavin är direkt livsfarlig och många människor omkommer årligen på grund av laviner.  En lavin kan komma upp i 200 km/h och krossa allt i sin väg.

Lyckligtvis är det inte jätte vanligt att man omkommer på grund av en lavin och endast en åkare vartannat år omkommer på grund av laviner i Sverige. En lavinryggsäck är dock en livsviktig investering om man befinner sig i områden med lavinrisk.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *