Bilbarnstol till nyfödd (spädbarn 0-4 år)

Bilbarnstol för nyfödd
Share Button

Fram tills barnet fyller fyra år ska man använda en bakåtvänd bilbarnstol eller babyskydd eftersom det är mycket säkrare att åka bakåtvänd i bilen. Man brukar rekommendera att man använder ett babyskydd och inte en bilbarnstol när barnet är nyfött eftersom ett babyskydd är bättre anpassad för spädbarn.

Oftast köper man ett babyskydd från 0-9 månaders ålder och sedan en bakåtvänd bilbarnstol när barnet kan sitta upprätt (från 6-9 månader till ca 4 års ålder). När barnet har växt ur bilbarnstolen ska man köpa en bältesstol. Man får alltså räkna med att köpa tre olika bilstolar till barnet.

Finns det då ingen bilbarnstol som man kan använda från födseln fram tills barnet är 4 år? Det skulle ju innebära att man slipper köpa två olika stolar fram tills barnet är 4 år. Efterfrågan på den här typen av barnbilstolar är stor och det finns faktiskt barnbilstolar som går att använda från födseln upp till 3-4 års åldern.

Dessa barnbilstolar till nyfödda är:

Maxi Cosi Mica – Pris: 5.495 kr
Klippan Kiss 2 Plus – Pris: 3.995 kr
DUALFIX 2 R – Pris: 3.699 kr
HI-WAY II – Pris: 1.599 kr


Maxi Cosi Mica – Bilbarnstol till nyfödda (0-4 år)

Enligt Maxi Cosi kan Mica barnbilstol användas från födseln fram tills 4 år ålder och är alltså en bilbarnstol som kan användas till nyfödda. Maxi Cosi Mica är godkänd enligt säkerhetsstandarden i-Size. Utmärkande för denna bilbarnstol är att man kan rotera den 360 grader vilket gör det enklare att sätta i och ta ur barnet från bilstolen. Man kan rotera barnbilstolen mot dörröppning så att det blir lättare att komma åt barnet. Det medföljer ett mjukt spädbarnsinlägg så att man kan använda bilbarnstolen när barnet är nyfödd.

Maxi-Cosi Mica i-Size 360 grader

Maxi-Cosi Mica i-Size 360 grader – Pris: 5.495 kr

Här är en demonstration av Maxi Cosi Mica barnbilstol:

Du kan köpa Maxi-Cosi Mica på babyv.se och babyland.se


Klippan Kiss 2 Plus – Barnbilstol för spädbarn upp till 3 år

Här har vi en bilbarnstol med en 2-i-1-lösning från det finska företaget Klippan. Klippan Kiss 2 Plus är i själva verket 2 bilstolar i ett med en mindre bilbarnstol för nyfödda bebisar som går att ta ur den större som passar för äldre barn upp till 3 år. Du får alltså både babyskydd och barnbilstol i ett och kan använda Klippan Kiss 2 Plus från att barnet är nyfödd till att barnet fyller 3 år. Klippan Kiss 2 Plus kan enkelt transporteras i ett utfällbart bärhandtag och ett draghandtag.

Klippan Kiss 2 Plus babyskydd och barnbilstol

Klippan Bilbarnstol Kiss 2 Plus, Freestyle – Pris: 3.995 kr

Här är en demonstration av Klippan Kiss 2 Plus:

Du kan köpa Klippan Kiss 2 Plus på jollyroom.se


DUALFIX 2 R – Bakåtvänd bilbarnstol till nyfödd (0-4 år)

På britax hemsida kan man läsa att denna barnbilstol är till för nyfödda barn upp till 4 års ålder. DUALFIX 2 R går att rotera mot bildörren så att det blir enkelt att sätta barnet i bilstolen. Fördelen med en roterbar barnbilstol är att du kan ha bilstolen framåtvänd när barnet har blivit tillräckligt gammal. Rekommenderad ålder är 0-18 kg. Bilstolen har en fempunktssele som går att justera efter barnets storlek. Man kan justera lutningen på DUALFIX 2 R i flera lägen både när bilstolen är vänd bakåt eller framåt. Även huvudstödet är justerbart.

DUALFIX 2 R Barnbilstol

DUALFIX 2 R barnbilstol – Pris: 3.699 kr

Så här monterar och installerar man DUALFIX 2 R:

Du kan köpa DUALFIX 2 R på lekmer.se och babyv.se


Britax HI-WAY II – Bilbarnstol för nyfödd upp till 6 år

Denna barnbilstol går att använda mycket länge och är anpassad för nyfödda barn och upp till 6 år. HI-WAY II är godkänd för 0-25 kg vilket är väldigt mycket. Barnbilstolen är plusgodkänd vilket innebär att HI-WAY II har klarat Europas strängaste test (PLUS-testet). Barnet ligger säkert och bekvämt i HI-WAY II som har en justerbar 5-punktssele och stödben som gör bilstolen extra stabil.

Britax Hi-Way II Bilbarnstol

Britax Hi-Way II Bilbarnstol – Pris: 1.599 kr

Demonstration av Britax Hi-Way:

Du kan köpa Britax Hi-Way II på babyland.se och jollyroom.se


Självklart är det en fördel att kunna använda samma barnbilstol från att din bebis är nyfödd till att barnet fyller 4 år. Man bör dock tänka på att det finns vissa fördelar med ett vanligt babyskydd också även om man bara kan använda babyskyddet tills att barnet är 9 månader.

För det första är det ju ganska uppenbart att ett babyskydd är bättre anpassat för en bebis jämfört med en bilbarnstol som ska passa både för nyfödda barn och barn på upp till 4 år.

För det andra så är många babyskydd anpassade för att passa till barnvagnen. Det finns adapter till babyskydd som gör att du kan fästa babyskyddet direkt på barnvagnen. Många barnvagnar säljs i paket tillsammans med babyskydd. Det blir mycket smidigare att hantera babyskyddet eftersom du kan ta ur babyskyddet ur bilen och sedan fästa det direkt på barnvagnen utan att väcka barnet.

Det är mycket enkelt att klicka fast ett babyskydd på barnvagnen.

Läs mer om Barnvagn med Babyskydd

Share Button
Profilbild

Om Caroline Sandell

Väldigt upptagen trebarnsmamma och bloggare som gillar att testa nya produkter. Tränar crossfit och är utbildad personlig tränare.

Visa alla poster av Caroline Sandell →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *