Lavinryggsäck – Black Diamond Jetforce (Bäst I Test)

Black Diamond Lavinryggsäck

I år satsar Black Diamond verkligen på nya och förbättrade lavinryggsäckar. Du som funderar på att köpa en Black Diamond lavinryggsäck gör klokt i att läsa vidare om de olika modellerna innan du bestämmer dig för vilken lavinryggsäck du ska välja.

Black Diamond är inte bara nöjd med att ta fram en ny lavinryggsäck med ett nytt airbag system utan man har tagit fram hela tre stycken olika lavinryggsäckar med tre olika typer av airbag system.

Black Diamon Jetforce

Serien består av flera olika modeller som använder tre typer av airbag system. JetForce Pro-paketet använder JetForce-airbag system, designad av Black Daimon som är avsevärt förbättrad i år. JetForce Tour-linjen använder Alpride’s E1 capacitor technology. Sist och minst (vad gäller vikt) är JetForce UL-linjen, som använder Alpride-komprimerat gassystem.

Till en början tyckte jag kanske att tre olika airbag system från en och samma tillverkare var lite överdrivet, men jag hade fel. Var och en av dessa lavinryggsäckar från Black Diamond utmärker sig på sitt unika sätt och har fördelar som de andra modellerna i serien saknar. Detta är nog den bästa lösningen tills vi hittar det absolut bästa systemet (och kommer överens om vilket det är). Man kan förvänta sig att det kommer komma hundratals olika varianter av lavinryggsäckar framöver.

Här är en kort beskrivning av de olika Black Daimon lavinryggsäckarna och vilka egenskaper de har.

Black Daimon Lavinryggsäck – Jetforce Pro

Jetforce Pro är lavinryggsäckarnas Tesla och inte bara för att den är elektrisk. Den är vackert utformad, högteknologisk, fullpackad med funktioner och … dyr! Den ligger på mellan 10-12.000 kr.

Pro-serien består av en “bas” ryggsäck, som innehåller JetForce-elektroniska airbag-komponenter, och flera zip-on-paket (kallas “boosters”) som kan fästas på basen för att göra ryggsäckar med olika volymer. Till att börja med kommer Black Daimon att erbjuda en 10 liter, 35 liter och  25 liters lavinryggsäckar.

Pro-systemet är en direkt efterföljare av Black Diamonds originella JetForce elektroniska airbag-system, som introducerades för flera år sedan, och var det första elektriska fläktpaketet som kom ut på marknaden. Den uppdaterade versionen behåller samma DNA, men man har uppdaterar systemet på några sätt. Det viktigaste är att den är betydligt lättare, ungefär två kilo! Andra uppdateringar är Bluetooth-anslutning (för uppdatering av firmware).

Eftersom JetForce Pro är en lavinryggsäck med batteridriven fläkt försvinner många av de problem som är förknippade med lavinryggsäckar som har komprimerad gas.

Några av fördelarna med batteridriven fläkt är:

– Lätt att resa med
– Lätt att ladda
– Kan utlösas flera gånger
– Lätt att se indikationer för när den är på och klar

krockkudden är också 200 liter, större än många andra krockkuddar, som vanligtvis är 150 liter. Även om det inte är integrerat med JetForce Pro-systemkonstruktionen, är moduliteten hos “zip-off-booster-ryggsäcken” en annan viktig funktion, vilket gör att du kan köpa en dyr basenhet och ha flera olika storlekar.

Den huvudsakliga nackdelen med det funktionsrika JetForce Pro är att den gör lavinryggsäcken tyngre samtidigt som plånboken blir lättare på grund av det höga priset.

Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 35L

Black Diamon Jetforce Lavinryggsäck Pro Avalanche Airbag Pack 35L

Black Diamond Lavinryggsäck Jetforce Pro 35 L

Pris: 11.895 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 25 L

Black Diamond Lavinryggsäck Jetforce Pro Röd

Black Diamond Lavinryggsäck Jetforce Pro 25L (finns även i svart)

Pris: 11.695 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Jetforce Pro Booster 10 L (ansluts till det nya JetForce Pro-systemet)

Black Diamon Lavinryggsäck Jetforce Pro Booster 10 L

Black Diamond Lavinryggsäck Pro Booster 10L

Pris: 445 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Black Daimon Lavinryggsäck – JetForce Tour

JetForce Tour är nästa steg ner från JetForce Pro, både i vikt och komplexitet. Detta paket finns för närvarande på marknaden. JetForce Tour använder Alprides E1-system. E1, som introducerades förra året, är det första kondensatorbaserade elektriska fläkt airbag systemet.

Var inte orolig, jag förstår inte heller skillnaden mellan en kondensator och ett batteri. Det viktiga är att kondensatorer är bra på att urladda mycket energi snabbt, vilket är perfekt för en krockkudde.

E1 har betydande fördelar jämfört med alla andra krockkuddesystem. Det är det enklaste att ladda, antingen från en USB eller med AA-batterier, och att resa med, eftersom kondensatorer är ännu mindre begränsade än litiumbatterier. Det är också det lättaste elektriska fläktsystemet som finns på marknaden just nu.

JetForce Tour är utan tvekan min favorit bland alla lavinryggsäckar för skidåkning. Black Daimon JetForce Tour är dock inte helt utan nackdelarna. Jämfört med JetForce Pro är den betydligt mindre användarvänligt. Du slår på och stänger av systemet med en strömbrytare inuti ryggsäcken, och indikatorlamporna sitter på sidan av ryggsäcken. Det betyder att du inte kan slå på eller stänga av systemet utan att öppna upp din ryggsäck, och du kan inte se om det är på eller av utan att ta av ryggsäcken eller be någon annan ta en titt. “Hej ursäkta, blinkar min airbag?”

Den innehåller inte heller Bluetooth-diagnostikfunktionerna som JetForce Pro gör. Det finns vissa kompromisser som troligen görs för att hålla vikten på lavinryggsäcken nere. Krockkudden är en industristandard på 150 liter och töms inte automatiskt som Pro gör.

Jämfört med JetForce UL är systemet helt enkelt tyngre.

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

Black Diamond Lavinryggsäck JetForce Tour 26 L

Pris: 10.495 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Black Daimon Lavinryggsäck – JetForce UL

JetForce UL är lätt, lavinryggsäcken på 26 liter väger endast 1991 gram. Ryggsäcken använder Alprides ursprungliga gassystem, vilket är unikt genom att det använder två små gascylindrar (argon och Co2) som, återigen, inte kan fyllas på. Fördelarna med den här lavinryggsäcken är enkla, men inte obetydliga: Det är den lättaste lavinryggsäcken i serien och även den billigaste.

UL har sina nackdelar. Den är fortfarande något svårt att resa med på grund av förvirring kring om patronerna ska vara i inlämnat bagage eller handbagage, liksom om de borde sättas in i lavinryggsäcken. Den initiala låga kostnaden blir naturligtvis dyrare i längden om du måste köpa nya cylindrar, som kostar 500 kr för en uppsättning, och endast kan användas en gång (inte återfyllningsbara).

Liksom alla komprimerade gassystem så är det så att om du testar krockkudden så måste den återställas, och det finns inget annat sätt att verifiera att den är funktionellt annat än att avfyra den. Det här problemet slipper man helt med batteridriven fläkt.

Jetforce UL Pack 26L

Black Daimon Lavinryggsäck JetForce UL

Black Diamond Lavinryggsäck Jetforce UL Pack 26L

Pris: 7.995 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Så dessa är de olika airbag systemen som Black Diamond har att erbjuda just nu.

Bortsett från airbag systemen så skiljer sig själva ryggsäckarnas utseende och konstruktion väsentligt från ena modellen till den andra. Detta påverkar naturligtvis ditt val när du köper lavinryggsäck.

Nu vet du i alla fall att Black Daimon verkligen levererar lavinryggsäckar på högsta nivå detta år!

Har du testat Black Diamond Jetforce lavinryggsäck? Lämna en kommentar och tala om vad du tycker!

Se även

Bästa lavinryggsäcken 2020

Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Jetforce Lavinryggsäck

Jetforce lavinryggsäck (Batteridriven fläkt) Hur bra är dom?

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test

Test av Mammut Light Removable Airbag 3.0

Mammut Lavinryggsäck

Mammut Lavinryggsäck (Stort Test)

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *