Bra Kikare för Glasögonbärare (Handkikare och Tubkikare)

Bra kikare för glasögonbärare
Share Button

Om du bär glasögon känner du nog till hur jobbigt det kan vara att använda en kikare.

Först och främst så är dom i vägen och du kommer antagligen behöva ta av glasögonen eller trycka dom hårt mot kikaren för att få ögonen i rätt position för att kunna se ordentligt. För det andra så kommer avståndet mellan okular och ögon bli för stort för att få ett bra synfält när du tittar i kikaren med glasögonen på.

Du kommer så småningom att få trötta ögon när du använder en vanlig kikare tillsammans med glasögon under längre tid.

Men den goda nyheten är det finns bra kikare för glasögonbärare som är anpassade och konstruerade för att kunna användas med glasögon.

Efterfrågan på kikare för glasögonbärare blir större och större vilket innebär att det finns ganska många kikare av den här typen ute på marknaden. De lite dyrare modellerna är ofta anpassade till att kunna användas av glasögonbärare. De har

Det är bra att det finns många kikare för ögonbärare att välja mellan men det gör också att det blir lite svårare att välja vilken man ska köpa. Har man en hög budget och vill ha en riktigt bra kikare så är det oftast inga problem att hitta en bra kikare för ögonbärare. Vill man komma billigt undan är det kanske inte lika lätt men det finns några prisvärda kikare att välja mellan.


Bra kikare för glasögonbärare

Vi har tagit fram några riktigt bra kikare i olika prisklasser så att du kan vara säker på att du köper en kikare av hög kvalitet. De billigaste listas först så om du vill ha en värstingkikare kan du skrolla ner lite på sidan.

Bästa kikaren för glasögonbärare är:

Bushnell NatureView 8×42 – Pris: 2095 kr (REA)
Vortex Diamondback HD 10×42 – Pris: 3.132 kr (REA)
Swarovski EL WB 12×50 – Pris: 27.400 kr
Swarovski EL Range 10×42 – Pris: 31.800 kr
Swarovski Tubkikare – Pris: 28.700 – 38.400 kr (Beroende på modell)


Bushnell NatureView 8×42 Porroprisma

Bushnell NatureView 8x 42 Porroprisma
Bushnell NatureView 8×42 – Pris: 2095 kr (REA)

Just nu har pnjakt.se REA på Bushnell NatureView 8×42

Billig och prisvärd kikare som passar väldigt bra för glasögonbärare.  Perfekt om du vill ha en budgetkikare som kan användas tillsammans med glasögon. De har alla de funktioner som man kan vänta sig att en bra kvalitetskikare ska ha. Bildkvaliteten är riktigt bra för en kikare i den här prisklassen. Bushnell NatureView 8x 42 har prismor av porro-typ och vinklad tub, vilket ger hög bildkvalitet, större skärpedjup och bredare synfält.

Läs  mer om Bushnell NatureView 8×42


Vortex Diamondback HD 10×42

 

Vortex Diamondback HD

Bästa pris

outdoorexperten.se – Pris: 3.132 kr (REA)
pnjakt.se – Pris: 3.375 kr

Just nu har outdoorexperten.se REA på Vortex Diamondback HD 10×42

En annan riktigt bra budget kikare som går utmärkt att använda med glasögon på sig. Kikaren ger brett synfält och bildkvaliteten är utmärkt. Självklart är kikaren helt vattentät med O-ringar som skyddar mot fukt och damm. BaK-4 prismor ger skarpa bilder från kant-till-kant. Utsedd till bästa kikaren under 3000 kr.

Se test av Vortex Diamondback HD 10×42


Swarovski EL WB 12×50

Swarovski EL WB 12x50

Swarovski EL WB 12×50 – Pris: 27.400 kr

Köp Swarovski EL WB 12×50 på pnjakt.se

En riktig lyxkikare som kan förstora 12 gånger med en objektivdiameter på hela 50 mm. Passar självklart för glasögonbärare vilket man förväntar sig av en kikare i den här prisklassen. Bildkvaliteten är absolut världsklass.  För dig med hög budget som vill ha en så kraftfull kikare som möjligt.


Swarovski El Range 10X42 (Kikare med avståndsmätare)

 

Swarovski EL Range 10×42 – Pris: 31.800 kr

Ännu en dyr Swarovski kikare av absolut högsta kvalitet. Swarovski tillverkar en av världens absolut bästa kikare och Swarovski EL Range är inget undantag. Det som gör denna kikare så speciell är att den har inbyggd avståndsmätare. En inbyggd avståndsmätare i kikaren är perfekt för jägare eftersom de slipper bära med sig både kikare och avståndsmätare på jakten. Som jägare har man redan mycket utrustning att bära på så det är naturligtvis en fördel att ha en inbyggd avståndsmätare i kikaren.

Läs mer om Swarovski EL Range


Swarovski Tubkikare

 

Swarovski ATX Tubkikare Bästa fågelkikaren

Pris: 28.700 – 38.400 kr (Beroende på modell)

Du kan köpa Swarovski tubkikare på pnjakt.se

Här har vi en kikare som passar erfarna fågelskådare som behöver förstora bilden mycket på långt avstånd och som vill ha riktigt bra bild. En tubkikare är mycket större än en handkikare vilket gör att objektivdiametern kan vara hela 95 mm.  Detta innebär att bilden är överlägsen jämfört med handkikare, speciellt när det är lite mörkare ute. Med Swarovski Tubkikare kan man förstora bilden 30-70 gånger vilket är betydligt mer än vad de bästa handkikarna klarar av.

Se test av Swarovski Tubkikare


Vad ska man tänka på när man köper kikare för glasögonbärare?

I regel kan man säga att en dyrare kikare är bättre anpassad för personer med glasögon och det brukar gå utmärkt att använda kikaren med vanliga glasögon och till och med solglasögon. Det är viktigt att prova kikaren med glasögonen på så att man vet att det funkar bra innan man köper.

Ögonavstånd på minst 14 mm

Det vanligaste är att kikare har ett ögonavstånd på mellan 10-20mm men om du har glasögon bör du ha ett ögonavstånd på minst 14 mm. Det är tjockleken på dina glasögon som avgör hur långt ögonavståndet ska vara. Med tunna glasögonlinser bör ögonavståndet vara 12-13 mm. Med tjockare linser bör ögonavståndet vara 14-15 mm och om du har väldigt tjocka linser ska kikaren ha ett ögonavstånd på 17-20 mm.

De flesta dyrare kikare har uppvikbara ögonmusslor som ger dig möjlighet att ställa in ögonavståndet.

Böj in ögonmusslorna

På kikare för glasögonbärare kan ögonmusslorna vikas eller tryckas ner så att ögat kommer närmare okularet. Detta gör att synfältet blir mycket större. Kom alltid ihåg att böja in ögonmusslorna när du använder din kikare med glasögonen på.  De flesta kikare av högre kvalitet har ögonmusslor som går att böja in.

Köp en kikare av bra kvalitet

En allt för billig kikare kommer inte ha dom egenskaper som behövs för att de ska kunna användas tillsammans med glasögon. En kikare av bra kvalitet har bättre bild och större synfält. De är vattentäta och är konstruerade i bra och hållbart material.

Se skillnaden mellan billiga och dyra glasögon


Se även

Bästa kikaren 2020

Bästa kikaren 2020 (Bäst i test)

Fågelkikare - Bästa kikaren för fågelskådning

Bästa kikaren för fågelskådning 2020

Kikare för fågelskådning - Vilken kikare ska jag köpa?

Vilken kikare ska jag köpa? – Välj kikare för fågelskådning

Bästa kikaren under 2000

Bästa Kikaren Under 2000 kr – Billiga och bra kikare

Bästa Kikaren På Sjön - Marinkikare & Båtkikare

Bästa Kikaren På Sjön – Marinkikare & Båtkikare

Har du testat någon av dessa kikare? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *