Delta Forest II 8×42 – Test & Recension

Delta Forest II 8x42 - Test & Recension

2005 beslutade företaget Delta Optical att lansera Forest-serien – tänkt som praktiska 42 mm instrument med en mycket överkomlig prislapp. Efter sex år av sin marknadsnärvaro antog Delta Optical att det var dags att de lanserade sina efterföljare Forest II-serien. Principerna förblev oförändrade – den nya kikaren är fortfarande avsedd att vara praktisk och prisvärd.

Delta Optical Forest II-kikaren är takprismaanordningar med BaK-4 glasprismor. I detta prisläge skulle det vara svårt att räkna med något mer än vanliga aluminiumskikt som täcker Schmidt-Pechan-prismor, men tillverkaren betonar att alla luft-till-glas-ytor är multibelagda. Du kan få 8×42 och 10×42 kikare i denna serie, alla vattentäta och kvävefyllda. På köpet ingår även okularskydd. objektivskydd inbygda i kikaren och en deluxe väska. Kikaren kommer med fem års garantitid från tillverkaren.

8×42-konfigurationen placerar denna modell bland allrounders för dagligt bruk av jägare, fågelskådare och andra djurlivsobservatörer. Kikaren är mycket kompakt och den lätt konstruktionen gör den lätt att ha med sig på jakten eller utflykten. Den robusta gummiytan ger ett halkfritt grepp och skyddar även kikaren mot stötar och korrosion. Denna modell är också fylld med kvävgas som eliminerar inre imma och de täta tätningarna gör den ogenomtränglig för vatten och andra partiklar. Ögonmusslor på denna modell har flera positioner och är idealiska för glasögonbärare. Du kan justera fokuseringen med en mycket stor och greppvänlig central fokusvred och högerögats dioptri.

Optiskt överraskar denna Forest II-modell oss också med helt multi-beläggningar på alla glasytor och prismakorrigering. Bilden är otroligt ljust och färgstarkt. Du kan också montera denna kikare på den stativmonterbara skruven för att eliminera alla skakningar som följer med den.

Test och recension av Delta Forest II 8×42

Om du förväntar dig att Delta Optical är en mirakelkikare, kan resultaten av den nya Forest II göra dig besviken. Om du är realist och är medveten om att ett 8×42 takprismainstrument med en prislapp på två tusen kronor måste innebära en hel del kompromisser, skulle slutresultatet kunna uppfattas som optimistiskt.

Vi har här att göra med en snygg, ganska behändigt 8×42-kikare som är välgjort, helt vattentätt och har ett synfält som är bredare än de flesta liknande, och ofta mycket dyrare, rivaler. Den erbjuder BaK-4-prismor och dess resultat i många viktiga kategorier (som koma, astigmatism, kromatisk aberration eller mörkare inuti innerrören) är riktigt bra. Dessutom lyckades Delta Optical lansera en efterföljare som inte är nämnvärt dyrare än den äldre versionen och fortfarande har mycket bättre parametrar (synfältet ökade med över 1 grad och minimifokus minskade med ca 1 meter) samt optisk och mekanisk egenskaper också (den är till och med dränkbar).

Det skulle vara riktigt svårt att förvänta sig mycket mer. Som vi skrev tidigare så måste det finnas några kompromisser i denna prisklassen och vi kan inte utelämna dem i vår sammanfattning.

Som man kan  förstå i detta prissegment skulle det vara svårt att förvänta sig dielektriska beläggningar på prismor och vi måste nöja oss med enkla aluminium som har förluster på nivån 10-12%. Om anständiga flerskiktsbeläggningar hade applicerats på varje luft-till-glas-yta, kunde transmissionen ha varit flera procent högre. Det nuvarande resultatet och mycket ljus som reflekteras i prismorna tyder på att det någonstans inte finns några beläggningar eller att enkla enskiktsbeläggningar användes, inte väl anpassade till brytningsförhållandet för glaset de täcker.

Delta Forest II 8×42 har brett synfält

Synfältet är något helt annat. Låt oss bara jämföra prestandan för de mest kända rivalerna i denna kategori. Ingen av dessa utmärkta kikare erbjuder ett synfält som är bredare än 8 grader. Faktum är att ett fält som är större än 8 grader bara kan hittas i 8×40 Porro-enheter. När det kommer till 8×42 kikare kan du räkna de med ett synfält som är större än 8 grader på en hand. Inte konstigt att de 8,5 graderna, deklarerade av Delta Optical, såg misstänksamma ut och det visade sig att det verkliga fältet är så mycket som 0,4 av en grad smalare. Det är lite oärligt och inte särskilt trevligt.

Om jag designade en sådan kikare skulle jag inte försöka bita av mer än jag kan tugga och jag skulle inte bestämma mig för att ha ett synfält på över 8 grader. Jag skulle hellre sikta på något runt 7,5-7,8 grader. Ett sådant resultat skulle fortfarande placera Forest II i toppen i denna kategori och ett något begränsat fält skulle göra det möjligt att minska ett område med betydande luddighet på kanten; det skulle också bidra till att minska nivån av koma, distorsion eller lateral kromatisk aberration.

Kanske skulle producenten också kunna undvika en annan glidning – de äggformade ögonpupillerna.

Delta Forest II 8×42 – Omdöme

Delta Forest II 8x42

Slutsatsen verkar vara ganska okomplicerad – när du konstruerar en billig kikare, som involverar många kompromisser, bör du inte försöka uppnå extrema värden på vissa parametrar alls. Det är kanske det enda allvarliga förbehållet man kan ha i fallet med Forest II. Annars är Delta Forest II 8×42 verkligen en trevlig och vacker kikare, som erbjuds till ett överkomligt pris. Forest II 8×42 tillverkad av Delta Optical är en otroligt prisvärd kikare som ger dig de bästa optiska och byggfunktionerna av hög kvalitet.

Kikaren har fått mycket bra betyg av användare och snittar på 4,9 av 5, troligtvis på grund av det låga priset. Det är ingen tvekan om att detta är en mycket prisvärd kikare.

Fördelar:

 • snyggt och solidt hölje till ett sådant prisläge,
 • mycket brett synfält för 8×42 parametrar,
 • anständigt korrigerad kromatisk aberration,
 • mycket låg astigmatism,
 • måttlig koma,
 • rätt svärtning och renhet inuti rören,
 • prismor av bra kvalitet gjorda av BaK-4 glas,
 • vettigt pris/kvalitetsförhållande.

Nackdelar:

 • synfält mycket smalare än vad som anges i specifikationerna,
 • enormt suddigt område nära kanten av synfältet,
 • genomsnittlig överföring,
 • för hög distorsionsnivå,
 • äggformade utgångspupiller,
 • maxmått på okularen lite för smalt.

Köp Delta Forest II 8×42 från pnjakt.se

 

Se även bästa kikaren 2022

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *