Delta Optical Titanium 8X56 ROH – Test & Recension

Delta Optical Titanium 8X56 ROH - Test & Recension

Delta Optical Titanium 8X56 är en prisvärd kikare av mycket hög kvalitet och med optik som står sig mot konkurrenterna i de höge prisklasserna. En jämförelse mellan Delta Optical kikare och premiumklassoptik skulle inte vara rättvis, eftersom de kan ha upp till 7 gånger högre priser. Den lägre prislappen kommer naturligtvis med sina begränsningar. Ändå kan den polska Delta Optical Titanium 8×56 och 8×42 HD-kikaren lätt hänga med de dyrare kikarna vad gäller prestanda.

Porro prisma Delta Optical Titanium kikare har utan några tvivel lyckats på marknaden. Kombinationen av optik av god kvalitet och ett överkomligt pris gjorde att många köpte denna kikare. Det visade sig att en stor grupp kunder som var intresserade av 8×56-modellen inte ville äga en bred och enorm Porro-prismkikare men de skulle inte säga nej till en mer praktisk takprismamodell.

Delta Optical-företaget bestämde sig för att tillgodose dessa behov och erbjuda en praktisk takprisma 8×56-modell som, inte är mycket dyrare och har liknande optiska egenskaper. Men de gjorde det inte enkelt för sig. De beställde inte bara något från ett brett utbud av lättillgängliga modeller som erbjuds av kinesiska fabriker och sålde det under sitt eget varumärke. De valde en mycket svårare process att beställa ett projekt av en helt ny utrustning, som en fodrallös prototyp, kom till Polen för preliminära tester. Dessa tester visade några brister som borde ha eliminerats i slutprodukten. Samtidigt designades ett yttre kikarehölje i Polen. Slutligen kunde företaget påverka den optiska konstruktionen och utseendet på den nya modellen av kikare.

Kikaren förtjänar inte att kallas ”made in Poland” ännu, men den designades verkligen där och tillverkaren skryter med det på höljet.

Delta Optical Titanium 8X56 – Test och recension

Delta Optical Titanium 8X56 är en liten, behändigt takprisma Schmidt-Pechan-kikare. Den reflekterande ytan är tänkt att täckas av berikade aluminiumbeläggningar. Förutom det är alla luft-till-glas-ytor flerskiktade.

Köparen får objektivkåpor, sammanfogade okularkåpor, en rem och ett hårt fodral i kartongen. Kikaren kommer med 5 års garanti.

Låt oss börja med att jämföra den testade kikaren med deras dyrare rivaler som är lika praktiska och små. Till och med nära andra ”dvärgar” i 8×56-klassen är Delta Optical Titanium 8X56 fortfarande det minsta och fysiskt det lättaste. Titanium har också det bredaste synfältet av alla kikare i denna grupp!

Låt oss titta på en jämförelse med andra takprismakikare från ett liknande pris-/kvalitetssegment. Återigen är kompaktheten och låga vikten hos Delta iögonfallande. Det är dock värt att notera att den slutade vara ledare för synfältskategorin eftersom Eschenbach har ett större fält än kikaren som testas här.

Delta Optical Titanium 8X56 – Vilka brister har kikaren?

Låt oss kanske börja med bristerna. Den största bristen, men inte särskilt allvarlig, är enligt vår mening den kromatiska aberrationen. Små dimensioner på kikaren tvingade fram användningen av en snabb objektivlins som inte lyckades korrigera den aberrationen helt. Dess nivå är kanske inte enorm men i mitten av bilden är dess inflytande märkbart och i vissa situationer till och med irriterande.

Vi kan ha lite anmärkningar vad gäller byggkvaliteten. Det finns för mycket fett nära okularen och i skarvarna på rören är kanterna på metallhöljet nära objektiven repade. Kikaren ger ett intryck av en mycket solid kikare som omväxling, den är mycket väl svärtad och vi har inte märkt mycket smuts inuti.

Vissa små reservationer kunde ha uttryckts om det hade handlat om en kikare till ett högre pris (över 10.000). Men här har du en takprisma med kikare tillverkad i Kina som kostar mindre än 4000 kr så ska man inte förvänta dig några mirakel. För ett sådant pris/kvalitetssegment är transmissionen riktigt bra ändå.

Kikaren har inga allvarliga fel. I många kategorier klarar de sig måttligt bra (koma, astigmatism, kromatisk aberration) och i många andra – ganska bra (förvrängning, upplösning på kanten av fältet, färgåtergivning, pupillernas form). Formen på utgångspupiller bör särskilt betonas här – de är nästan perfekt runda med knappt några skärsår och ingen tydlig vinjettering. Det är en enorm prestation, med hänsyn till dimensionerna på hela enheten. När man även tänker på förhållandet pris/kvalitet, synfältet, som är ganska bra för en sådan billig kikare, och de minsta dimensionerna som finns på marknaden måste man erkänna att detta är en mycket intressant kikare, speciellt för dem som uppskattar låg vikt och användbarheten av sin utrustning.

Delta Optical Titanium – Egenskaper

Delta Optical Titanium 8X56 har en modern takprismadesign och en linsdiameter på 56 mm. Den stora 7 mm utgångspupillen erbjuder maximal ljusstyrka och nattkontrast med ett stort synfält och maximal bildstabilitet.

Denna kikare har speciellt utvalda flerskikts antireflekterande beläggningar med en effektivitet på 99 %. Den totala ljusgenomsläppligheten är 90 %, med en ljusare och renare bild. Tack vare en kvävefyllning är den absolut vattentät och immafri, medan de justerbara, högt roterande ögonmusslorna möjliggör en bekväm observation även med glasögon.

Delta Optical Titanium ROH-kikare har otrolig ergonomi och tillsammans med skyddande och optiska funktioner ger de en av de bästa kikare på ingångsnivå du kan få till ett mycket överkomligt pris. Fantastiskt nära fokus och multibeläggningar på alla glasytor gör genomsynen otroligt ljus och perfekt även för stjärnskådning och andra observationer under utmanande ljusförhållanden. Du kan välja mellan tre konfigurationer inneslutna i grön robust gummibepansring som skyddar kikaren mot stötar, skavsår och korrosion. Du kan enkelt hålla dem i händerna tack vare den öppna bryggan omslutande designen och vikten kommer inte att störa särskilt mycket för olika aktiviteter. Dessa kikare är fyllda med kvävgas för att eliminera inre imma och täta tätningar för att skydda konstruktionen mot vatten och damm.

För att justera fokus är Titanium ROH kikare utrustade med central fokusvred och högeröga dioptri. Ögonmusslorna har flera positioner och ger ögonavlastning tillräckligt bra även för glasögonbärare. Denna serie har implementerat stativ anpassningsbar skruv, mycket praktiskt när du använder modeller med större förstoring så att skakiga händer inte kommer att vara ett problem.

Delta Optical Titanium 8X56 – Omdöme

Delta Optical Titanium 8X56 ROH

Delta Optical Titanium 8X56 är en superkikare för unga jägare och andra naturälskare som vill köpa prismedvetet men ändå värdesätter hög kvalitet och bra bilder. Kikaren har fått mycket bra omdöme av användare och snittbetyget ligger runt 4,5 av 5.

Fördelar:

  • Mycket litet, praktiskt hölje,
  • Bra överföring,
  • Låg distorsion,
  • Skarp bild i största möjliga synfält,
  • Korrekt färgåtergivning,
  • Bra svärtning inuti rören,
  • God kvalitet på beläggningar och prismor,
  • Inte särskilt besvärande ljusstyrka förlust på kanten av fältet,
  • Skarp bild redan på mindre än 1,5 meters avstånd.

Nackdelar:

  • Kromatisk aberration är lite för hög.

 

Köp Delta Optical Titanium 8X56 från pnjakt.se

Se vilken kikare om är bäst i test 2023


Denna recension baseras på dessa tester


Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela