Eget Vindkraftverk på Tomten (Vindkraft Hemma)

Funderar du på att skaffa egen vindkraft på tomten för eget bruk? Ett vindkraftverk i hemmet ger billigt och miljövänlig energi till hushållet. Vindkraftverk i hemmet ger ett sätt att självständigt generera kraft. De innehåller vanligtvis tre blad och använder vinden för att skapa elektricitet. Vissa vindkraftverk kan användas med solpaneler för att generera ännu mer kraft. Vindkraftverk i hemmet kan vara installerade och statiska, eller så kan de vara portabla. Även om alla är lämpliga för land, är inte alla gjorda för marina tillämpningar.

Den bästa vindturbinen för din situation beror på dess avsedda användning samt vilka funktioner som är viktigast för dina behov. Fortsätt läsa för att lära dig mer om detaljer att tänka på när du väljer ett vindturbin, och kolla in några av de bästa vindkraftverken för bostäder som finns på marknaden.

Vad kostar ett vindkraftverk för hemmabruk?

Ett bra vindkraftverk kostar runt 10.000 kr. Ett vindkraftverk som är billigare än så genererar inte tillräckligt men energi för att det ska vara effektivt. Vill man ha ett riktigt bra vindkraftverk som kan ge energi åt hela hemmet så blir priset det dubbla ca 20.000 kr.

Vilket vindkraftverk för hemmet ska man köpa?

Ett bra vindkraftverk måste åtminstone kunna generera 400 w för att det inte ska vara ett slöseri med tid och pengar. Mindre vindkraftverk än så ger helt enkelt inte tillräcklig med energi för att vara värt besväret. Ska man klara sig helt på ett vindkraftverk till ett mindre hem måste det generera minst 2000 w.

Det är även smart att köpa ett vindkraftverk som går att kombinera med solceller.


Vindkraftverk X400 – 24V (Bästa vindkraftverket för hemmet)

Vindkraftverk X400 - 24V (Bästa vindkraftverket för hemmet)

Ett vindkraftverk som verkligen kan rekommenderas är Vindkraftverk X400 – 24V. Det är ett relativt billigt och prisvärt vindkraftverk som kan producera ca 400 w.  Vindkraftverk X400 – 24V passar bra för eget bruk om man har ett mindre hem eller en liten stuga. Det går även att kombinera vindkraftverket med solceller så att man kan producera tillräckligt med el. Vindkraftverket har en hybridregulator som gör det möjligt att kombinera vindkraftverket med en solceller/paneler.

Det är ett mycket hållbar vindkraftverk som klarar orkanvindar och det finns dubbla säkerhetssystem som skyddar mot extremt starka vindar.

  • Märkeffekt: 400 W (Vid vindstyrka 12,5 m/sek)
  • Maxeffekt: 500 W
  • Spänning: 24 Volt
  • Startvind: 2,5 m/sek
  • Nominell rotorhastighet: 800 rpm
  • Vikt: 7,8 kg
  • Arbetstemperaturintervall: -40°C till 60°C
Köp Vindkraftverk X400 – 24V från outl1.se

Vad du ska tänka på när du väljer det bästa vindkraftverket för hemmet

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer det bästa vindkraftverket på tomten eller på taket, inklusive antalet blad, material, höjd, vindhastighetsklassning och energiproduktion. Följande är alla faktorer att tänka på innan du fattar ett beslut.

Lokala zonindelningslagar och höjdbegränsningar

Det finns några faktorer som påverkar var ett vindkraftverk placeras. Vindkraftverk måste också placeras på en hög höjd för att fånga upp den maximala mängden vind och ge det största antalet fördelar. Vissa turbiner kanske kan fästas på ett tak. För att både maximera vindvolymen och följa lokala bestämmelser beror placeringen verkligen på var fastigheten ligger och om kommunen har några restriktioner.

Vind i området

Mängden vind i området är en viktig faktor när man köper ett vindkraftverk. Mycket vind är såklart önskvärt. Det finns dock något sådant som för mycket vind. Innan du köper en turbin så bör man kolla upp vindturbinens maxkapacitet för hårda vindar. Vissa turbiner kan inte hantera kraftiga vindar. Områden som är i riskzonen för orkaner och tornados är i allmänhet inte bra områden för turbiner, eftersom vindar från dessa stormar kan vara väldigt kraftiga. Mycket starka vindar som dessa kan ta bort turbinen och äventyra omgivande egendom. Ett bra vindkraftverk klarar dock orkanvindar och har säkerhetssystem som förhindrar problem med för starka vindar.

Vindkraftverkets blad

Olika vindkraftverk har olika antal blad. Tre blad är standard, men turbiner kan bara ha ett blad, fyra blad eller till och med fler. Två blad är mycket energieffektiva, så att ha fler blad är inte nödvändigtvis bättre. Vindkraftverksblad kan vara gjorda av olika material. Förr i tiden var trä det huvudsakliga materialet som användes för att tillverka vindkraftverk. Idag är glasfiberarmerad polyester, kolfiber och förstärkta epoximaterial mer populära, eftersom dessa material låter turbinen snurra snabbare och fånga vindar vid lägre hastigheter. Men eftersom dessa material är utmanande att återvinna, testas nyare material som biobaserade kompositer som lin, hampa och trä för att lösa problemet med återvinning av blad när de är i slutet av sin livslängd.

Vindhastighet

Varje vindturbin har en vindhastighetsklassning som mäts med en vindmätare. Detta är den hastighet med vilken turbinen kommer att producera den optimala mängden effekt. Vissa vindkraftverk är konstruerade för att automatiskt stängas av när vindhastigheterna blir för höga. Vindhastigheter för turbiner kan kategoriseras efter startvindhastighet (När bladen börjar rotera och generera kraft) och nominell vindhastighet (när turbinen producerar sin maximala effekt). Även om vinden blir högre kommer turbinen inte att kunna producera mer kraft än denna gräns. Det finns även en säker vindhastighet (hastigheten som turbiner kan arbeta säkert) och  maximal vindhastighet (Turbiner har en maximal vindhastighet, vilket är den vindhastighet de kan tolerera innan de riskerar att skadas).

Energiutgång

Olika vindturbiner har olika energieffekter, som beror på bladens material och storlek, och nivån på vindhastigheter som turbinen klarar av innan de måste stängas av. Därför kommer en större turbin med större blad kunna fånga upp mer energi än en mindre. Energiuttaget är vanligtvis märkt i watt. De flesta turbiner fungerar inte nära sin maximala kapacitet för energiproduktion, med typiska uteffekter på 30 till 40 procent av sin kapacitet. Men även vid denna andel kan vindkraftverk producera många megawattimmar energi. En megawattimme energi motsvarar 1 000 kilowatt energi som produceras per timme.

Vikt

Om planen är att montera vindkraftverket på taket kan det vara bäst att köpa ett litet lättare vindkraftverk. Men om du använder en stolpe för att stödja turbinen kanske vikten inte spelar så stor roll. Dagens vindturbiner är vanligtvis gjorda av kompositmaterial som är lättare och därför ger användarna mer flexibilitet med att montera turbinen. Vindkraftverk i hemmet väger vanligtvis bara upp till 10 kilo.

Ett bra vindkraftverk måste åtminstone kunna generera 400 w för att det inte ska vara ett slöseri med tid och pengar. Mindre vindkraftverk än så ger helt enkelt inte tillräcklig med energi för att vara värt besväret. Ska man klara sig helt på ett vindkraftverk till ett mindre hem måste det generera minst 2000 w.

Se alla vindkraftverk

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *