TEST: Garmin Alpha 50 – Bättre än Astro 320? (Recension)

Garmin Alpha 50 hundpejl

Garmin Alpha 50 + T5

Pris: 5.799 kr
8.6

Prisvärd

9.0/10

Funktioner

8.5/10

Design

9.0/10

Batteritid

8.0/10

Fördelar

 • Prisvärd
 • Många funktioner
 • Knappar istället för touch screen
 • Robust och tålig

Nackdelar

 • Inte lika bra funktioner som Garmin 100
 • Ingen touch screen
 • Går inte att se vart andra jägare befinner sig
Omdöme: Garmin Alpha 50 är en hundpejl av mycket hög kvalitet

Garmin Alpha 50 är en hundpejl av mycket hög kvalitet. Det är en hundpejl för dig som föredrar knappar istället för touch screen. Jämfört med Garmin Astro 320 så är Garmin Alpha 50 en klar förbättring.  Alpha 50 har inte lika många funktioner som sin efterföljare Garmin Alpha 100 och batteritiden är dessutom mycket längre. Det kan vara värt att betala lite extra för att få den senare versionen Garmin Alpha 100 med fler funktioner. Speciellt om man föredrar touch screen på displayen istället för knappar. Men Garmin Alpha 50 är billigare och föredrar man knappar framför touch screen så är Alpha 50 ett bättre val. Garmin Astro 320 går tyvärr inte att köpa längre på grund av EU-regler. Men Alpha 50 påminner om en förbättrad Astro 320 och både Alpha 50 och 100 är kompatibla med Astro 320.

Garmin Alpha 50 + T5 Mini är en modell för dig som har mindre hundar (med ett halsmått från 24 cm till 35,5 cm).

Garmin Alpha 50 + T5

Bästa pris:

pnjakt.se
Garmin Alpha 50 + T5 paket – Pris: 5.489 kr
Köp Garmin Alpha 50 + T5 Mini – Pris: 5.489 kr
Garmin Alpha 50 handenhet – Pris: 3.649 kr
Garmin T5 halsband – Pris: 2.395 kr

Outdoorexperten.se

Garmin Alpha 50 + T5 paketPris: 6.552 kr
Garmin Alpha 50 handenhet – Pris: 4.665 kr
Garmin T5 halsband – Pris: 3.599 kr


Test & recension av Garmin Alpha 50

Föregångaren Garmin Alpha 50 är en lite billigare variant av Garmin Alpha 100. Den har inte lika många funktioner och använder knappar istället för att man trycker på displayen. Det är just detta med knappar istället för touch screen som är det avgörande. Vissa föredrar att använda knappar när de har tjocka handskar medans andra tycker att det fungerar utmärkt med touch screen. Båda hundpejlar är mycket bra.

Med Garmin Alpha 50 kan man spåra hundens position och analysera hundens beteende med hjälp av olika data som sänds från hundhalsbandet till handenheten. Du kan se många olika data på displayen som tid ute på fältet, distans som hunden har rört sig och hur många gånger hunden står. Man kan även få ett betyg på hunden, det är ett värde som reflekterar flera olika data som samlats in om hundens beteende för att avgöra hur bra hunden har presterat på jakten.

All data samlas och finns tillgänglig under jakten och ny data skapas igen under nästa jaktpass så att man kan hålla koll på den senaste aktiviteten.

Garmin Alpha 50 Display

 

Garmin alpha 50 eller 100, Vilken ska man köpa?

Garmin 100 elller 50

Garmin Alpha 100 är efterföljaren till Garmin Alpha 50 och en förbättrad och modernare hundpejl. Det finns dock vissa fördelar med Garmin Alpha 50 vilket gör att vissa föredrar denna hundpejl framför den mer avancerade Alpha 100.

Garmin Alpha 50 vs 100 – Vad är skillnaden?

Den stora skillnaden mellan Garmin Alpha 50 och 100 är att Alpha 50 har knappar istället för touch screen.

Vissa tycker att det är en fördel med knappar eftersom det är lättare att trycka på knappar när man har tjocka handskar på sig. Man ska dock veta att det går utmärkt att trycka på displayen på Garmin Alpha 100 även om man har handskar. Däremot kan det vara svårt om man har väldigt tjocka handskar och lösningen på det är att man använder en liten pinne eller liknande. Men detta är naturligtvis en smaksak och om man väljer mellan dessa två hundpejlar så är just det här med knappar eller touch screen avgörande. Att Garmin Alpha 50 är något billigare kan ju också vara avgörande om man inte har behov av en massa extra funktioner.

Garmin Alpha 50 är mer lik Astro 320 så var man nöjd med den hundpejlen kommer man förmodligen bli mycket nöjd med Garmin Alpha 50.

Fördelen med Garmin Alpha 100 är ju (förutom touch screen) att den har fler finesser och funktioner. Den är helt enkelt lite vassare än Garmin Alpha 50 när det gäller prestanda.

Ska man köpa Garmin Alpha 50 eller Garmin Astro 320 Hundpejl?

Om Garmin Alpha 100 är en uppgradering av Garmin Alpha 50 så är Garmin Alpha 50 från början en uppdatering av Garmin Astro 320 som inte säljs längre på grund av EU-regler. Astro 320 var en väldigt uppskattad hundpejl och går säkert att få tag på begagnad. Även om EU har förbjudit importen av Garmin Astro 320 så får man fortfarande använda hundpejlen. Det finns egentligen ingen anledning att köpa Astro 320 nu när Garmin Alpha 50 finns ute på marknaden eftersom Alpha 50 är bättre och har fler funktioner. Du kan alltså inte hitta Garmin Astro 320 i butikerna längre och enda sättet att få tag på en Astro 320 är att köpa en begagnad. Även om man har tur att hitta en begagnad Astro 320 handenhet till ett billigt pris är ändå Garmin Alpha 50 att föredra eftersom det är en förbättrad version av föregångaren.

Garmin Alpha 50 TestHar man andra hundförare i jaktlaget som har Garmin Astro 320 så finns nu en programuppdatering till både Alpha 50 och 100  som gör dessa hundpejlar kompatibla med Garmin Astro 320. Du kan alltså spåra DC50- och T5-sändare som är kopplade till Garmin Astro 320 när du använder Alpha 50 och 100 i ett särskilt 320 läge.

Garmin Alpha 50 i 320 läge – Garmin Alpha 50 är kompatibel med Astro 320

Garmin Alpha 50 är kompatibel med Astro 320 i ett särskilt 320 läge. Programvaran till Alpha hundpejlarna uppdateras hela tiden och Garmin strävar hela tiden efter att förbättra sina produkter. Nu är äntligen både Garmin Alpha 50 och Garmin Alpha 100 kompatibel med Astro 320 tack vare senaste programuppdateringarna. Alpha-enheterna kan nu spåra Dc50 och T5/T5 mini när de är parade med Astro 320.

För att para Garmin Alpha 50 med Astro 320 måste du först ställa om Alpha 50 till 320 läget. Sen lägger du till en hund från en Astro 320-användare (du måste veta id-numret). Du kan sen spåra hunden som vanligt från Garmin Alpha 50 handenhet. Mycket efterlängtad och användbar uppdatering!

När Garmin Alpha 50 är i 320 läget blir den en modifierad variant av Astro 320 med vissa begränsningar. Ett problem är att man inte kan se Astro-hundar och Alpha-hundar samtidigt. Du kan ändra Alpha 50 till 320 läge och tillbaka och alla dina befintliga hundar och kontakter sparas.

Detta kan man göra och inte göra när man använder Alpha enheter med Astro 320:

Garmin Alpha 50 och Garmin Alpha 100 kompatibel med Astro 320

Passar med hundhalsbandet T5

Hundpejlen Garmin Alpha 50 är kompatibel med hundhalsbandet T5 och dessa säljs ofta tillsammans. Det finns även ett mindre hundhalsband som heter T5 mini som passar mindre hundraser.

Köp Garmin Alpha 50 + T5 Mini

Garmin Alpha 50 T5 Mini Hundhalsband

Kartor till Garmin Alpha 50

Det går att ladda ner kartor till Garmin Alpha 50 och 100 som lagras på minneskortet (microSD™).  Massor med kartor som TOPO, BirdsEye satellitbilder, BlueChart® g2 och City Navigator® finns som tillval och säljs separat. Kartorna är detaljerade och ger information om till exempel restauranger och marina tjänster. City Navigator® NT guidar dig på vägarna. Alpha 50 är även kompatibel med Garmin Cusom Maps vilket innebär att du kan omvandla papperskartor och hämta elektroniska kartor till handenheten.

Är Garmin Alpha 50 ett bra köp?

Fördelen med Garmin Alpha 50 är alltså att den har knappar vilket föredras av vissa. Sen är den ju väldigt prisvärd vilket naturligtvis är bra. Man inte vill lägga ut onödigt mycket pengar på en hundpejl. Om man inte måste ha den allra senaste tekniken så funkar Alpha 50 utmärkt att använda under jaktpasset.

Men annars så är Garmin Alpha 100 bättre på alla sätt och vis och har betydligt fler och bättre funktioner. Frågan är om det inte är värt att lägga några tusen extra för att få en riktigt bra hundpejl.

Med Garmin Alpha 100 kan man se vart andra jägare med kompatibla enheter befinner sig. Batteritiden är också längre och displayen är större. Alla funktioner som signaler från handenhet till halsband har mycket längre räckvidd.

Garmin Alpha 100 + T5 Halsband

Se test av Garmin Alpha 100

Funktioner och prestanda
 • Garmin Alpha 50 har både GPS och GLONASS och man kan spåra upp till 20 hundar på ett avstånd av 14,5 km.
 • Hundarnas positioner uppdateras var 2,5 sekunder.
 • Det går att sätta upp gränser för hundarna (geofences) så att ett larm utlöses när hunden passerar gränsen. Detta ökar säkerheten för hundarna.
 • Man kan få massa olika data från hundarna som distans och tid som de har varit ute.
 • Garmin Alpha 50 handenhet säljs separat eller tillsammans med hundhalsbandet T5.
 • Batteritiden är 15 timmar med två AA-batterier (alkaliska)
Display
 • Ljusstark 2,6-tums (6,6 cm) färgdisplay.
 • Använder knappar istället för touch screen
 • Man kan se en kompass som pekar mot hunden plats.
 • Det går att se när hunden börjar skälla. Man kan få information som skall per minut och hur många gånger hunden har skällt.
 • Kartan ger bra överblick med automatisk zoomfunktion. Du kan se och hålla reda på alla hundar samtidigt.
 • Välj mellan att se alla hundar på kartan eller bara vissa. Du kan även välja att inte se några hundar alls och hur lång tid du vill att varje hunds spår ska synas på displayen.
 • Det går att dela information trådlöst mellan olika personer med kompatibla Garmin enheter.
 • Vill du att någon annan ska se vart din hund befinner sig så kan du dela spårningskoden tillsammans med en hundspårningskompass.
 • Eftersom Garmin Alpha 50 har en kortplats (microSD) så går det att få fler kartor som till exempel TOPO- eller BirdsEye Select-kartor eller City Navigator® NT
 • En annan användbar funktion är att man kan markera särskilda platser på kartan som till exempel en jaktstuga eller platsen där du fångat ett byte.

Garmin Alpha 50 Display

Övriga funktioner
 • Säljs även med ett mindre halsband för små hundar (T5 mini)
 • Denna hundpejl är av väldigt bra kvalitet och tillverkad för att vara robust och stryktålig. Garmin Alpha 50 är dessutom vattentät.

Du kan köpa Garmin Alpha 50 + T5 till reducerat pris på pnjakt.se just nu!

 

Topp 3 bästa butikerna att köpa hundpejl
 1. pnjakt.se
 2. outdoorexperten.se
 3. outnorth.se

Källor:
www.jaktjournalen.se/ny-hundpejl-fran-garmin/
buy.garmin.com/sv-SE/SE/p/545326
forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=220153


Se även

Bästa hundpejlen

Bästa hundpejlen 2023 (stort test av hundpejlar)

Garmin Alpha 100 bäst i test

Garmin Alpha 100 – Bästa hundpejlen 2023

Wehunt GPS

Test av Wehunt GPS – Billig hund GPS som fungerar med mobilen

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

Har du testat Garmin Alpha 50 och vill ge ett omdöme? Lämna gärna en kommentar!

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *