Hawke Frontier ED X 8×42 – Test & Recension

Hawke Frontier ED X 8x42 - Test & Recension

Det brittiska optikföretaget Hawke fortsätter att skaka om saker och ting i kikarvärlden genom att erbjuda mycket optisk valuta för pengarna. De nya linjerna Frontier EDX (ED Glass) och HDX (Non-ED Glass) är ett exempel på detta. Hawke har bestämt sig för att ta bort det tidigare flaggskeppet Sapphire ED-kikaren från sitt sortiment och har förnyat Frontier-serien, med Frontier EDX i toppen av Hawkes kikare.

Hawke verkar fokusera sin uppmärksamhet på en specifik sektor av optikmarknaden och på att leverera den allra bästa prestandan och värdet till en viss prispunkt. För detta ändamål har deras flaggskepp Sapphire-linje tagits bort från sortimentet, vilket lämnar nya Frontier EDX som dess efterföljare. Designen, finishen, ergonomin och prestandan hos denna kikare är alla i toppklass, men på något sätt har Hawke lyckats leverera allt till ett jämförelsevis överkomligt pris. Det är verkligen värt att ta en titt på Hawke Frontier ED X 8×42 om du letar efter en seriös fågel- och djurkikare som inte kompromissar med kvaliteten, men som inte heller kostar en förmögenhet.

Hawke Frontier ED X 8×42 – Balans, hantering och byggkvalitet

Hawke Frontier ED X 8x42 - Tillbehör

Hawkes kikare är i allmänhet välgjorda och använder högkvalitativa material i sin konstruktion. De är solida, utilitaristiska, pålitliga arbetshästar som fortsätter att leverera gång på gång. Där deras lägre prisklass kanske tidigare har återspeglas är i förfiningen av finishen. Hawke-kikare i toppklass har bara varit en nyans bakom ”alfa”-märken i toppskiktet när det gäller bildkvalitet och robusthet under en tid… men de verkade alltid sakna finesserna hos sina dyrare samtida. Även om Hawke kikare var solida och välbyggda, kändes de alltid lite mindre polerade, lite mindre raffinerade. Trots de avancerade materialen och den ergonomiska designen kunde du alltid se att du hade ett instrument i mellanklassen snarare än en premiumprodukt.

Med Frontier EDX har Hawke tagit ett betydande steg mot att minska det gapet. Den här kikaren är inte bara välbyggd, välbalanserad och en fröjd att bära och använda … den känns också som att den håller måttet för mer krävande standarder.

Den moderna designen med enkelgångjärn är kompakt, ergonomisk och allt sitter vackert.

För en kikare av hög kvalitet i full storlek känns Frontier EDX anmärkningsvärt lätt tack vare höljet av magnesiumlegering och dess kompakta formfaktor. Inte så lätt att det ger upphov till oro över kvaliteten på de optiska komponenterna som används… men med bara 692 g räcker det för att göra skillnad när du bär och använder kikaren i fält under längre perioder. Metallchassit är täckt med gummipansar som både skyddar kikaren från stötar och förbättrar grepp och hantering. Pansringen är ganska hård men ger efter lite under tryck och har en matt, nästan texturerad finish som ger ett fantastiskt grepp, och ser också bra ut. Hatten av för Hawke, det här är en snygg kikare.

Kikarens form

En stor skillnad mellan den äldre Frontier ED-serien och denna nya Frontier ED X-serie är att Hawke har ändrat karossen från en öppen bro till en enda gångjärnsdesign.

Båda dessa designs har sina fördelar gentemot varandra, så i många fall kan det handla om personliga preferenser och ganska ofta är det helt enkelt en fråga om vilken du föredrar utseendet på.

Vad jag kan säga är att även om gapet mellan broarna i den tidigare modellen gjordes för att på ett säkert sätt hålla fast instrumentet när du bär det med en hand, ser Frontier ED X inte bara ut utan är betydligt kortare och är totalt sett en mycket mer kompakt kikare.

Dioptrijustering

Som vanligt med Hawke-kikaren hittar du dioptrijusteringshjulet under det högra okularet. Hjulet speglar designen på fokushjulet: ett metallband med ett räfflat gummigrepp. Det svänger mjukt och är tillräckligt styvt för att inte röra sig av misstag när det väl är inställt. Som sagt, återigen finns det ingen mekanism för att låsa dioptrin på plats, vilket är synd, och något som har blivit vanligt bland kikare högre upp i märkes sortimentet. Det finns en pil, + och –-tecken på gummiskyddet under urtavlan och ett märke på urtavlan för att visa dess position. Även om det inte finns någon skala som sådan för att visa din dioptriinställning, men genom att använda pilen och räkna revbenen på justeringsratten är det enkelt att memorera din perfekta dioptriinställning och återställa den vid behov.

Ögonkoppar och ögonavlastning

Frontier EDX:s uppskruvade gummibelagda metallögonmusslor känns återigen som ett steg upp när det gäller kvalitet. Vridmekanismen känns mer exakt konstruerad, och det hårda gummit på ögonmusslorna har en mer premiumkänsla. En annan utmärkande funktion… och en du lätt kan förbise… är den lätt avsmalnande gummit på ögonmusslorna. Detta kanske inte låter som en stor grej, men det gör att de känns väldigt bekväma mot ögat. Det betyder att du kan dra av okularets regnskydd utan ansträngning… vilket gör all skillnad i världen när du snabbt får syn på en fågel. Små saker … uppmärksamhet på detaljer … krävande standarder … det är sånt som ger en mycket mer raffinerad och sammanhållen användarupplevelse.

Den noterade ögonavlastningen för 8×42 Frontier EDX är 18 mm, vilket borde vara tillräckligt för att de flesta glasögonbärare ska få ett fullt synfält när de använder kikaren med sina glasögon. Ögonmusslorna vrids upp med och har ett enda mellanläge mellan helt upp och helt nere.

Hawke Frontier EDX 8×42 är vattentät

Inga överraskningar här… Frontier EDX är som du förväntar dig helt förseglad och kväveavluftad för att säkerställa att den är vattentät, dammtät och ogenomtränglig för inre imma.

Bildkvalitet och synfält

Utsikten genom Hawke Frontier EDX 8×42 är utmärkt. Ljus och tydlig, bilden som levereras har massor av fina detaljer över det mesta av det breda synfältet (142m/1000m / c. 8,1°). Det finns en liten uppmjukning nära fältkanten men det är minimalt, och jag har aldrig funnit det distraherande. Under vissa ljusförhållanden uppfattade jag en reflekterande ”halo”-effekt runt kanten av fältet – som ibland visade sig vara distraherande, men det hände inte konsekvent och jag lärde mig snart att ignorera det. Sammantaget erbjuder Frontier EDX en fantastisk tittarupplevelse och är verkligen i nivå med vissa kikare till betydligt högre prisklasser.

Färgtrohet, kontrast och kromatisk aberration

Färger genom Frontier EDX ser behagligt neutrala ut, och jag kunde inte upptäcka någon färgbias alls i fältet. Kontrasten är mycket bra, och bilden dyker upp precis tillräckligt för att göra den levande och detaljerad, så att du kan se subtila skillnader i ton och nyans, utan att verka överkontrasterande och konstgjord. EDX använde ED-glas (Extra-low Dispersion) i objektivets element för att hjälpa till att kontrollera färgkanter (kromatisk aberration) – ett fenomen som kan visa suddiga lila eller gröna kanter runt motiv med hög kontrast, vilket påverkar den upplevda skärpan i den resulterande bilden.

Här gör ED-glaset ett bra jobb med att kontrollera kromatisk aberration, och jag kunde inte upptäcka några tecken på fransar under normala fältförhållanden. Även när jag försökte framkalla det i testsyfte, genom att titta hårt på motiv med hög kontrast precis i periferin av synfältet, lyckades jag bara upptäcka den minsta antydan till fransar, vilket är imponerande.

Har Hawke Frontier ED X 8×42 några nackdelar?

En sak som saknas är tumindrag på undersidan. Detta är inte nödvändigtvis bra eller dåligt, men det märks så snart du hämtar Frontier EDX om det är en funktion du är van vid i andra kikare. Den minimalistiska designmetoden verkar vara på modet för tillfället – du kommer inte att hitta tumindrag på Leicas nya Noctivid flaggskepp heller. Även om det märks första gången du plockar upp ett par Frontier EDX, är det inte något som förringar deras användning i fält på något sätt; du glömmer snart allt om det och bara njuter av upplevelsen.

I vissa ljus verkar det finnas en reflekterande ”gloria” runt synfältets periferi. Även om det inte påverkar kvaliteten på den övergripande bilden, kan det ibland vara lite distraherande.

Linsskydd, regnskydd och rengöringsduk är inte på samma nivå som resten av tillbehören och själva kikaren.

Vem passar Hawke Frontier ED X 8×42 för?

Denna kikare passar för de flesta eftersom den är ganska generell men den passar väldigt bra för fågelskådning, jakt och allmän naturåskådning. Det är en mycket prisvärd kikare och relativt billig kikare som inte kostar skjortan vilket många av de absolut dyraste kikarna gör. Kikaren passar dig som är seriös men som inte vill spendera en förmögenhet på sin nya hobby.

Hawke Frontier ED X 8×42 – Omdöme

Frontier EDX är en enastående kikare som levererar optisk prestanda och ergonomi som kommer nära de allra bästa kikare på marknaden, men till en bråkdel av deras pris. Hawke har proppat så mycket värde i denna kikare med sin smarta moderna design, högkvalitativa material och suveräna optik. Att erbjuda ett enormt värde har blivit något av ett kännetecken för Hawke-varumärket, så det är inte helt oväntat, men där Hawke har tagit ett stort steg framåt med EDX är förfiningen av den färdiga produkten. Hawke Frontier ED X 8×42 känns mycket mer en premiumprodukt än någon av de tidigare Hawke-linjerna … inklusive den dyrare (men nu avvecklade) Hawke Sapphire.

Hawke har gjort så mycket rätt med denna kikare att det verkligen är väldigt lite att tjafsa om. Den känns bara bra, presterar utmärkt, är extremt välbyggd, har bra tillbehör, en av de bästa garantierna på marknaden och ett pris som ärligt talat är svårt att tro. Det här är den bästa Hawke-kikaren jag någonsin har använt … faktiskt, jag skulle gå så långt som att säga att jag gärna skulle använda ett par Frontier EDX som min huvudsakliga fågelkikare. Jag tror inte att jag kan ge någon högre utmärkelse än så.

Om du är ute efter en ny kikare och har en budget runt 6000 kr, måste Hawke Frontier ED X 8×42 vara med på din favoritlista. Det är svårt att se hur du kan hitta bättre valuta för pengarna.

Hawke Frontier ED X 8x42

 

Köp Hawke Frontier ED X 8×42 från pnjakt.se

 

Se även vilken kikare som är bäst i test 2022

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *