HIKMicro Lynx LE10 – Test & Recension (Värmekikare)

Hikmicro Lynx Pro LE10 kostar cirka 2000 mindre än en motsvarande termisk kikare gjorde för två år sedan och den presterar två eller tre gånger bättre. Om du vill ha bevis på att värmebildstekniken förbättras snabbt, så är den här. Lynx Pro LE10 är spännande eftersom den, till ett rabatterat pris på ca 7800, är ​​inom räckhåll för de flesta skyttar, vilket motiverar termisk syn för människor som kanske bara använder den ibland.

För ett par år sedan, när den första av den här sortens kikare kom ut på marknaden, skulle du betala cirka 10.000 för något som inte hade samma bildkvalitet som Lynx Pro. Jag trodde inte att de tidiga enheterna var värda det, men nu är det en rimlig kostnad med tanke på kvaliteten.

Test av HIKMicro Lynx LE10

Lynx Pro LE10 har den lägsta specifikationen i en rad handhållna termiska kikare från Hikmicro. Kalla det instegsnivå. Dess sensor är en enhet på 256×192 pixlar med 12-mikronpixlar och temperaturkänslighet ner till drygt – 20 grader. I andra änden har den ett 10 mm objektiv med ett f-stopp på 1,0. Den ger ingen optisk förstoring, maximerar synfältet och det finns en digital zoom på upp till 8x.

Kroppen är mycket lätt på 260g och tillräckligt kompakt för en jackficka på 159x61x57mm.

Dess batteri är inbyggt och kommer att hålla i upp till åtta timmar, vilket enligt min erfarenhet verkar vara rätt under idealiska förhållanden.

Den visar glödhet, svarthet, vithet och fusionsfärgpaletter. För displayen kan du även välja mellan ett standarddetekteringsläge och ett djungel- eller jaktläge, det senare ger något bättre upptäckt och igenkänning i bushen.

Lynx Pro LE10 – Bildkvalitet

Vilket för oss till det avgörande på denna termiska kikare, bildkvaliteten. Lynx Pro LE10 är inte en billigt kikare som kostar några tusenlappar – här betalar du för vad du får och prislappen ligger på nära 8.000 kr. Dess förmåga att upptäcka värme är ganska bra men du måste ha tålamod med det, särskilt när räckvidden ökar. Dess svar är lite försenat, så om du skannar runt snabbt kommer du att missa mycket, men om du ger Lynxen några ögonblick på ett ställe kommer det att avslöja mål som inte dök upp omedelbart.

Jag kunde se kaniner på över 100 meter bort, med tillräcklig bakgrundstydlighet för att veta att andra liknande ljusprickar var pungråttor eftersom jag kunde se att de var uppe i träden. Lynxen visade mig rådjur på drygt 250 meter bort och mer, men jag kämpade för att få anständiga signaler vid något liknande det maximala detektionsområdet på 458 meter som påstås. Kanske under bättre förhållanden, men inga som jag upplevde.

Lynxen misslyckades med att upptäcka ett antal mål som en mycket dyrare termisk såg med lätthet, men vi pratar kaniner på över 100m.

Du måste dock vara närmare för att få tillräckligt med klarhet för målidentifiering. Lokalkännedom ledde till att jag var ganska säker på att jag tittade på kaniner på 60m, men det var inte förrän jag var 40m bort som jag var säker. Ett får jag hittade liggande på 140m kunde ha varit vad som helst tills jag kom mycket närmare.

Men poängen är att Hikmicro kommer att hitta målen – de flesta gånger – och sedan är det upp till dig att identifiera dem ordentligt med andra medel, som en strålkastare eller mörkerseende.

Foto- och videoupplösning är 720×576 pixlar, inget blixt men tillräckligt bra uppspelning.

Värmekikare med avståndsmätare

Lynx erbjuder avståndsmätning med hjälp av ett stadiametriskt system, vilket är en långsam, manuell metod för avståndsuppskattning. Det kan vara användbart om du använder subsonics, när räckvidden är kritisk, men för de flesta användare är det förmodligen inte så relevant eller tilltalande. Titta bara inte i broschyren och tro att du skaffar en laseravståndsmätare.

LE10 har ingen fokusjustering för objektivet, även om det i allmänhet inte var ett problem med tanke på det relativt korta detektionsområdet och F1.0-bländaren.

Menysystemet är lätt att använda och knapparna logiskt placerade längs kroppen och kräver ett fast tryck.

Hikmicro Lynx LE10 – Omdöme

Hikmicro Lynx LE10 - Omdöme

Jag skulle sammanfatta Hikmicro Lynx LE10 som ett anständigt instegsalternativ som inte tömmer hela sparbössan. Den går inte direkt att jämföra med dyrare värmekikare. Till priset erbjuder den dock tillräckligt med bildkvalitet för att klara sin uppgift. Den hittar de flesta mål om du inte skyndar dig. Det är mer än tillräckligt inom en räckvidd på 100 m, och OK ut till 200 för de flesta djur, med minskande resultat utöver det.

Som en första värmekikare för att testa vattnet, eller en användbar termisk kikare för dig med låg budget, passar den mycket bra. Om du bestämmer dig för att du vill ha mer kan du alltid sälja den utan att förlora en förmögenhet och uppgradera. Det är prisvärt och definitivt värt att överväga.

Köp Hikmicro Lynx LE10 från pnjakt.se

Se även – Bästa mörkerkikare för jakt (Värmekikare)

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *