Jetforce lavinryggsäck (Batteridriven fläkt) Hur bra är dom?

Jetforce Lavinryggsäck

Lavinryggsäckar med Jetforce Avalanche Airbags-system har en modern teknik som blåser upp din Airbag elektroniskt med en fläkt, vilket innebär att du kan utlösa krockkudden mer än en gång och använda den upprepade gånger genom att helt enkelt tömma airbagen på luft och stoppa in den i ryggsäcken igen.

Detta är en mycket bra och viktig funktion eftersom man inte behöver vara rädd för att utlösa airbagen i onödan då det är så enkelt att använda den igen. Det är vanligt att man drar sig för att utlösa airbagen och många som råkar ut för laviner hittas med lavinryggsäckar som har outlöst airbag.

Avalanche-airbags fungerar enligt teorin om att det största objektet alltid söker sig till ytan. Om man råkar ut för en lavin så är man mycket enklare att hitta och rädda om man befinner sig på ytan. Om man nu inte skulle befinna sig på ytan utan hamnar under all snö så kommer luften gå ur airbagen vilket ger dig ett utrymme med luft under snömassan.

Jetforce lavinryggsäck funktion

Lavinryggsäck med jetforce teknologi fungerar med batterier vilket gör att de är väldigt lätta att ladda på för återanvändning till skillnad mot andra traditionella lavinryggsäckar som måste fyllas på med gas eller lufttryck. Eftersom jetforce ryggsäckar endast kräver att man har med sig en laddare till batteriet så är de mycket enkla att ta med på resor.

Det finns endast två tillverkare på marknaden med Jetforce teknologi och det är Pieps lavinryggsäckar och Black Diamond.

Hur fungerar en batteridriven Jetforce lavinryggsäck med fläkt?

När du ser en lavin närma sig drar du lätt i handtaget som fyller krockkudden med 170 liter på 3,5 sekunder (snabbare än traditionella cylinder system). När airbagen är utlöst ser den ut som ett upp och nervänt U runt ryggsäcken.

Jetforce airbag system

Det är ett kraftfullt batteri som fyller airbagen med luft. När den väl är fylld med luft sätts fläkten av och på i en cykel i tre minuter för att försäkra att airbagen är fylld med luft även om det skulle vara en reva i den.

Jetforce airbag system är så pass effektiv att den kan fylla airbagen med luft även om du redan är under snön. Black Diamond har efter år av forskning sett till att lavinryggsäcken har stora mängder luft tillgängligt. De har sett till att systemet har många områden att dra luft ifrån så att man slipper oroa sig om någon av dessa områden är helt blockerad. Dessutom så är fläkten igång tre gånger så lång tid som behövs för att fylla airbagen vilket kompenserar för dålig tillgång till luft när man är begravd under snö.

Jetforce airbag system – Så här ser processen ut

Systemet går igenom flera faser under hela uppblåsningen av krockkudden. Varje fas är specifikt inställd för att optimera säkerheten och batteriets livslängd.

0 – 9 sekunder – Obligatorisk fyllning: Under de första 3,5 sekunderna fylls krockkudden till 100%. Under de kommande 5,5 sekunder fortsätter systemet att köra med full hastighet för att försäkra att krockkudden är fullt upplåst.

10 – 60 sekunder – Aktiv prestanda: Systemet pulserar mellan full hastighet och 50% hastighet. Eftersom detta är den mest troliga tiden som du kommer att vara påverkad av lavinen, är detta den mest kritiska tiden att bibehålla full volym och återhämta sig från eventuella revor i airbagen.

61 – 180 sekunder – Volymunderhåll: Systemet har 20-tal standby-intervaller mellan 3-sekunders fulla hastighetspåfyllningspulser. Målet är att bibehålla volymen för att underlätta synligheten och uppfylla CE-tidskraven.

181 sekunder – Aktiv deflation: Efter 3 totala minuter töms påsen automatiskt. Om man är delvis eller helt begravd kan detta skapa en stor volym luft för andning och / eller utdragning.

De flesta lavinryggsäckar skyddar bara mot en aktiv lavin medans Jetforce räddar dig om du skulle vara nedgrävd under snö genom att airbagen töms på luft och ger dig ett luftutrymme så att du kan andas.

Om man inte är begravd under snön hjälper detta helt enkelt att packa ihop krockkudden snabbare. Det är enkelt att packa ihop airbagen, man behöver inte vika eller rulla den på något sätt.

Vilken Jetforce lavinryggsäck ska man köpa?

Som sagt är det bara Pieps och Black Diamond som tillverkar lavinryggsäckar med Jetforce teknologi. Det finns många bra lavinryggsäckar från båda dessa märken.

Vilken som är bäst för just dig är svårt att säga eftersom det beror lite på vilka behov man har. Black Diamond har till exempel Jetforce Pro och JetForce Tour modellerna att välja mellan.

Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 35L

Black Diamon Jetforce Lavinryggsäck Pro Avalanche Airbag Pack 35L

Pris: 11.895 kr – Går att köpa online på outnorth.se

Rekommenderas för dig som vill ha en riktigt bra lavinryggsäck med modern teknologi och alla funktioner man kan önska sig.  Jetforce Pro är lavinryggsäckarnas Tesla, den är elektrisk, snygg, högteknologisk och dyr.

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

JetForce Tour 26 L Avalanche Airbag Pack

Pris: 10.495 kr – Går att köpa online på outnorth.se

En lite mindre och lättare lavinryggsäck med Jetforce teknologi som rekommenderas om man vill ha en lätt och bekväm ryggsäck vid till exempel utförsåkning. För att hålla vikten nere så har vissa kompromisser gjort och JetForce Tour har inte riktigt lika många funktioner som Jetforce Pro men detta innebär också att JetForce Tour är lite billigare.

Läs mer om Black Diamon lavinryggsäckar här

Se alla Black Diamon lavinryggsäckar
Se alla Piepsn lavinryggsäckar

Har du testat Jetforce lavinryggsäck? Lämna en kommentar och tala om vad du tycker!

Se även

Bästa lavinryggsäcken 2020

Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Black Diamond Lavinryggsäck

Lavinryggsäck – Black Diamond Jetforce (Bäst I Test)

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test

Test av Mammut Light Removable Airbag 3.0

Mammut Lavinryggsäck

Mammut Lavinryggsäck (Stort Test)

Ortovox Free Rider 22 Test

Ortovox Lavinryggsäck – Free Rider 22 (Stort Test)

 

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *