Vilken kikare ska jag köpa? – Välj kikare för fågelskådning

Kikare för fågelskådning - Vilken kikare ska jag köpa?
Share Button

Oavsett om du är en veteran eller nybörjare inom fågelskådning går ger vi förslag på utmärkta kikare oavsett budget.  Det är inte lätt att veta vilken kikare man ska köpa eftersom det finns så många olika märken och modeller att välja mellan på marknaden.

Vi går igenom grunderna lite snabbt för dig som är nybörjare inom fågelskådning och längre ner på sidan kan man få lite tips på både budget kikare och mer avancerade tubkikare för veteraner.

Att välja rätt kikare för fågelskådning

När man väljer en kikare som lämpar sig för fågelskådning är det några saker man bör tänka på. Det första man måste fundera kring är ifall man ska köpa en handkikare eller tubkikare.

Tubkikare

 

Vortex Diamondback 20-60x80 Tubkikare

En tubkikare är större och tyngre jämfört med handkikare, de lämpar sig bättre om man sitter stilla och vill kunna se långt med kikaren. Bildkvaliteten är mycket bättre med tubkikare eftersom objektivlinser har större diameter. En större objektivdiameter ger i regel bättre och ljusare bilder eftersom de släpper igenom mer ljus.  Nackdelen med stor objektivdiameter är att kikaren blir större och tyngre.

En större objektivlins ger också bättre bilder när det är mörkt ute. Det går inte att se särskilt bra på kvällen när man har en kikare med liten objektivdiameter. De flesta seriösa fågelskådare har en tubkikare eftersom de är helt överlägsna när det gäller förstoring och bildkvalitet. Man kan även fästa en kamera (eller mobil på tubkikaren och ta riktigt snygga bilder.

Handkikare

Swarovski CL Companion 10x30

En handkikare lämpar sig kanske bättre för nybörjaren eftersom det finns relativt billiga handkikare. Tubkikare är oftast rätt dyra och som nybörjare kanske man inte ska investera allt för mycket i en ny kikare då man inte vet hur mycket den kommer att användas.

Handkikaren lämpar sig också bättre för långa promenader i naturen eftersom de är mycket enklare och smidigare att ta med sig. En liten och kompakt handkikare kan man ha runt halsen en hel dag utan att det känns obekvämt. Det är helt enkelt lättare att ta med sig en handkikare på promenader och resor jämfört med stora och tunga tubkikare.

Vilken kikare ska jag köpa? Tubkikare eller handkikare?

Det ena är inte bättre än det andra utan man får fundera på hur man kommer att använda sin kikare. Vill man i första hand vara stationär med kikaren och kunna se detaljer på fåglarna från långt avstånd ska du köpa en tubkikare. Med en tubkikare kan du ta fantastiska bilder och identifiera fågelarter på långt avstånd tack vare den högre förstoringen och bättre bildkvaliteten.

Med handkikaren kan du lätt och bekvämt ha kikaren runt halsen och gå långa naturpromenader utan problem. Det är lätt att ta med sig en handkikare överallt. En handkikare är också oftast mycket billigare än tubkikarna.

Fördelarna och nackdelarna är ganska uppenbara mellan de två olika typerna av fågelkikare. Man måste i regel välja mellan bildkvalitet/förstoring eller en mindre och mer kompakt kikare.

Nu när du har bestämt dig för vilken typ av kikare du är intresserad av så finns det många olika märken och modeller att välja mellan. Men innan vi går in närmare på det så kan det vara bra att veta vad siffrorna som står bredvid kikarmodellerna står för.

10×42 eller 8×42?

Du kommer att märka att varje kikare har en siffra förknippad med modellen. Siffrorna anger hur många gånger en kikare kan förstora bilden och hur stor objektivdiametern är. Första siffran visar hur många gånger bilden kan förstoras och den andra visar hur stor objektivdiametern är. Således betyder alltså 10×42 att kikaren kan förstora 10 gånger och har en objektivdiameter på 42 mm.

10×42 och 8×42 är ganska vanligt för handkikare medans riktigt bra tubkikare kan förstora upp till 30-70 gånger och har en objektivdiameter på 95mm.

En kikare som kan förstora bilden är bra om man vill se detaljer på långt avstånd men man får inte lika bra synfält och överblick.

Fågelkikare med stor objektivdiameter ger bättre bild, särskilt när det är mörkare ute. Mindre objektivdiameter innebär att kikaren är mindre och billigare.

I regel så är samma kikare något billigare om förstoring och objektivdiametern är mindre. En 8×30 modell är till exempel billigare än 10×42 modellen av samma märke


Här är de bästa fågelkikarna i olika kategorier beroende på användningsområde och budget:

Vortex Diamondback HD 8×42 – Bästa kikaren under 3000

Vortex Diamondback HD

Vortex Diamondback HD 8×42 (gen 2) – Pris: 2.910 kr (REA)

Just nu är det rea på Vortex Diamondback HD 8×42 på pnjakt.se

Rekommenderas för nybörjaren eller för dig som vill ha en relativt billig kikare som ändå håller hög kvalitet. Du får nog inte en bättre kikare för det här priset. Det är inte så kul att köpa en allt för billig kikare eftersom bildkvaliteten blir lidande och hållbarheten på de allra billigaste kikarna är inte den bästa. Med Vortex Diamondback HD 8×42 får du ändå en riktigt bra kikare utan att behöva spendera allt för mycket pengar. Ett bra första köp för dig som väljer fågelkikare för första gången.

För dig som vill ha en ännu billigare kikare se: Bästa kikaren under 2.000

Se även – Vortex Diamondback Handkikare Test & Recension

Vortex Viper HD 8×42 – Bästa kikaren Under 6000

Vortex Viper HD 8x42

Vortex Viper HD 8×42 – Pris: 5.945 kr (REA)

Just nu är det rea på Vortex Viper HD 8×42 på outnorth.se

För dig som vill ha en relativt billig kikare med bästa möjliga bildkvalitet. Kikaren kan förstora bilden 8 gånger men har en objektivdiameter på 42 mm vilket ger väldigt bra bild för pengarna. Vortex Viper HD 8×42 har fått väldigt högt betyg på de tester som gjorts. Välj den här kikaren om du vill köpa en prisvärd handkikare med superb bildkvalitet.

Se även – Vortex Viper HD 8×42 Test & Recension

Swarovski EL WB 12×50 – Bästa Handkikaren för Fågelskådning

Swarovski EL WB 12x50

Swarovski EL WB 12×50 – Pris: 27.400 kr

Köp Swarovski EL WB 12×50 på pnjakt.se

Här är en bra handkikare för dig som inte riktigt kan bestämma dig för om du vill ha en handkikare eller en tubkikare. Du kanske gillar designen på handkikare eftersom de är mycket enklare att ta med sig men samtidigt så vill du ha så mycket förstoring som möjligt och en riktigt bra bildkvalitet även när det är lite mörkare ute. Med Swarovski EL WB 12×50 kan du förstora bilden 12 gånger och objektivdiametern är på hela 50 mm vilket är väldigt stort för att vara en handkikare.


Swarovski CL Companion 10×30 – Bästa Kompakta Fågelkikaren

Swarovski CL Companion 10x30

Swarovski CL Companion 10×30 – Pris 10.395 kr

Köp Swarovski CL Companion 10×30 på outnorth.se

Detta är fågelkikaren för dig som gillar tanken av att ha en liten och kompakt kikare som är enkel att ta med sig överallt. Men som samtidigt vill ha samma bildkvalitet som de större handkikarna kan leverera. På grund av den fina optiken kan denna lilla handkikare ge lika bra bild som en vanlig 10×42 kikare. Detta trots att den väger ca hälften så mycket.

Swarovski CL Companion 10×30 är utsedd till bästa kompakta handkikaren för fågelskådning.

Se test av Swarovski CL Companion 10×30

Vortex Diamondback Tubkikare – Bästa “Billiga” Tubkikaren

Vortex Diamondback 20-60x80

Vortex Diamondback 20-60×80 – Pris: 6.100 kr (REA)

Köp Vortex Diamondback 20-60×80 på pnjakt.se (tillfällig rea)

Du som gärna vill köpa en tubkikare men som egentligen inte har råd ska välja Vortex Diamondback 20-60×80. Detta är den billigaste modellen av tubkikare från Vortex. Den är mycket mindre och lättare än andra tubkikare vilket underlättar när man ska ta med den på en längre promenad eller packa ner kikaren i en resväska. Trots den kompakta designen så är detta en högkvalitetskikare med en stor 80 mm objektivdiameter så bilden är riktigt bra! Det går även att förstora bilden 20-60 gånger vilket är betydligt mycket mer än vad de bästa handkikarna klarar av.

Se hela recensionen av Vortex Diamondback tubkikare

Swarovski Tubkikare – Bästa köpet för den erfarne fågelskådaren (Bäst i test)

 

Swarovski ATX Tubkikare Bästa fågelkikaren

Pris: 28.700 – 38.400 kr (Beroende på modell).

Du kan köpa Swarovski tubkikare på pnjakt.se

Välj Swarovski Tubkikare om du är en erfaren fågelskådare och vill ha en fågelkikare i absolut världsklass. Swarovski  tillverkar enligt många de bästa kikarna på marknaden och Swarovski Tubkikare är inget undantag. Med denna kikare kan man ta underbara bilder om man kopplar på en kamera eller mobil. Det finns inget ont att säga om denna tubkikare förutom att den är väldigt dyr. När det gäller optik och bildkvalitet så får man oftast vad man betalar för och vill man ha det allra bästa så kostar det.

Läs mer om Swarovski Tubkikare (recension och omdöme)

Swarovski Tubkikare är utsedd till bästa tubkikaren och bästa kikaren för fågelskådning 2020.


Se även

Fågelkikare - Bästa kikaren för fågelskådning

Bästa kikaren för fågelskådning 2020

Bästa kikaren 2020

Bästa kikaren 2020 (Bäst i test)

Bra kikare för glasögonbärare

Bra Kikare för Glasögonbärare (Handkikare och Tubkikare)

Bästa kikaren under 2000

Bästa Kikaren Under 2000 kr – Billiga och bra kikare

Har du testat någon av dessa kikare? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *