Mammut Lavinryggsäck (Stort Test)

Mammut Lavinryggsäck

Funderar du på att köpa en Mammut lavinryggsäck? Vi har testat några av de bästa populäraste lavinryggsäckarna: Mammut Light Removable Airbag 3.0 och Ride Removable Airbag 3.0.

Mammut är ett schweiziskt företag som tillverkar utmärkta produkter. De började med repklättring för ungefär 150 år sedan och har vuxit till ett stort märke i Europa och även globalt.

Den schweiziska känslan av ren, ekonomisk design och funktion syns i alla deras produkter.

Med det nya airbag systemet 3.0 har man lyckats med konststycket att få fram en pålitlig, liten och ultralätt lavinairbag. Krockkudden måste vara väldigt robust och den nya airbag systemet 3.0 är både robustare och mindre än sin föregångare 2.0. Anledningen till att man lyckats förbättra airbag systemet så pass mycket är att man hämtat teknologi från bilindustrin.

Mammut Lavinryggsäck Airbag 3.0 System

Mammuts utbytbara airbag system ger dig möjligheten att avlägsna airbag systemet från ryggsäcken och sätta det på en annan 3.0-kompatibel ryggsäck. Detta innebär att du kan välja rätt ryggsäck beroende vilka aktiviteter du ska göra eller om du bara vill använda ryggsäcken utan airbagen när du ska vandra eller klättra på somrarna.

Det känns som en självklarhet att man vill ha möjlighet att ta bort airbagen från ryggsäcken och jag måste säga att det verkligen är en fördel jämfört med lavinryggsäckar som inte har den möjligheten.

Mammut använder tryckluftsbehållare i airbagsystemet vilket är enklare att fylla på än komprimerat kväve (som visserligen presterar lite bättre än tryckluft). Du som vill ha det effektivaste och minst omständliga airbag systemet bör ta sig en titt på Black diamons batteridrivna airbag system med fläkt.

Mammut Lavinryggsäck airbag system

Vi tar en närmare titt på två modeller av Mammuts lavinryggsäckar Mammut Light Removable Airbag 3.0 och Ride Removable Airbag 3.0.

Mammut Light Removable Airbag 3.0

Mammut Light Removable Airbag 3.0 är bäst i test i kategorin lätta lavinryggsäckar. Det är lavinryggsäcken för dig som vill ha en lätt och bekväm ryggsäck som inte är i vägen när man åka utförsskidor. Den har kanske inte alla funktioner och egenskaper som många andra lavinryggsäckar men det är just det som gör att denna lavinryggsäck är en av de lättaste (och billigaste) på marknaden just nu jämfört med de lite tyngre och mer avancerade lavinryggsäckarna.

Det är just komfort och prestanda i nedförsbacken som utmärker denna Mammut lavinryggsäck från sina konkurrenter.  Mammut Light Removable Airbag 3.0 väger endast 2 kg men har ändå alla de grundläggande funktioner som en lavinryggsäck bör ha, se listan nedan.

 • Avtagbart ultralätt Airbag System 3.0: (vikt med kolpatron ca. 1 kg). Mycket liten packvolym, aluminiumram och frontficka för lavinsäkerhetsutrustning
 • Diagonal skidhållare/ snowboardhållare
 • Sidokompressionsremmar och förberett för vätskesystem
 • OBS! Patron säljs separat

 

Mammut Light Removable Airbag 3.0

Bästa pris

outnorth.se – 5.036 kr! (rea)
outdoorexperten.se – 5.036 kr! (rea)

outnorth.se har just nu REA på Mammut Light Removable Airbag 3.0!

Se hela testet: Mammut Light Removable Airbag 3.0 Review (Stort Test) för mer information.

Mammut Ride Removable Airbag 3.0

Ride Removable Airbag 3.0 är en allsidig lavinryggsäck som är bekväm och har alla tekniska egenskaper man behöver. Den passar utmärkt till friåkning.

Lavinryggsäcken har gjort väldigt bra ifrån sig på de tester som utförts med genomgående högt betyg i alla kategorier vilklet talar för att detta är en väldigt allsidig lavinryggsäck utan några direkta svagheter. Den är bekväm, lätt, presterar bra i nedförbacken och har ett bra airbag system. En riktigt bra lavinryggsäck som inte är lika dyr som de mest påkostade lavinryggsäckarna på marknaden.

Mammut Ride Removable Airbag 3.0 har många trevliga egenskaper som till exempel en Goggle ficka, Diagonal skidhållare och snowboardhållare och även fäste för stav och hjälm. Se alla egenskaper nedan.

 • Avtagbart ultralätt Airbag System 3.0: (vikt med kolpatron ca. 1 kg).
 • OBS! Patron säljs separat. Mammut rekommenderar deras Carbon Cartridge.
 • Aluminiumram, frontficka för lavinsäkerhetsutrustning
 • Kompressionsremmar
 • Goggle ficka
 • Diagonal skidhållare och snowboardhållare
 • Fäste för stav och hjälm
 • Ficka och fäste för isdubbar på höftbältet

Mammut Ride är den bästa lavinryggsäcken för att bära en snowboard. Du som gillar att bära dina skidor i A formation så fungerar det riktigt bra och Mammut Ride Removable Airbag 3.0 är en av de få lavinryggsäckar under 40L som klarar detta.

Även om denna lavinryggsäck inte är någon testvinnare så är det en allsidig lavinryggsäck som presterar bra överlag utan att vara utmärkande i något enskilt område.  Jämfört med Mammut light Removable Airbag 3.0 så är Mammut Ride något mer rymlig och du får plats med det du behöver. Ryggsäcken har fler egenskaper men är lite tyngre än Mammut light som är lite mer bekväm att ha på sig och presterar något bättre i nedförsbacken.

Mammut Ride Removable Airbag 3.0

Pris: 6.995 kr

Mammut Ride Removable Airbag 3.0  går att köpa på outnorth.se

 

Har du testat Mammut lavinryggsäck? Lämna en kommentar och tala om vad du tycker!

Se även

Bästa lavinryggsäcken 2020

Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Black Diamond Lavinryggsäck

Lavinryggsäck – Black Diamond Jetforce (Bäst I Test)

Jetforce Lavinryggsäck

Jetforce lavinryggsäck (Batteridriven fläkt) Hur bra är dom?

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test

Test av Mammut Light Removable Airbag 3.0

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *