Mammut Light Removable Airbag 3.0 Review (Stort Test)

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test

Light Removable Airbag 3.0

Pris: 6.995 kr
9

Prisvärd

9.5/10

Airbag System

8.0/10

Komfort

9.0/10

Användarvänlig

9.0/10

Vikt

9.3/10

Fördelar

  • Lättviktare
  • Relativt billig
  • Bra komfort
  • Presterar bra i nerförsbacke
  • Bra skid och snowboard hållare

Nackdelar

  • Har inte så många funktioner

Om du har funderat på att köpa en lavinryggsäck men inte har varit nöjd med hur mycket extra vikt det innebär att ha en sådan på ryggen när du åker skidor så är Mammut Light Removable Airbag 3.0 lavinryggsäck något för dig. Det den saknar i funktionalitet och finesser vinner den i reducerad vikt och billigare pris. Mammut Light Removable Airbag 3.0 är bäst i test i kategorin lätta lavinryggsäckar 2022!

MammutLight Removable Airbag 3.0

Du kan köpa Mammut Light Removable Airbag 3.0 på outnorth.se

 

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test! Hur bra är den?

Här är resultatet av ett utförligt test av mammuts Light Removable Airbag 3.0 lavinryggsäck!

Mammut Light Removable Airbag 3.0 är har ett av de lättaste Removable Airbag systemet som går att köpa på marknaden just nu. Ryggsäcken har perfekt storlek för de flesta skidturer och det finns ingen lättare lavinryggsäck som rymmer 30 L. Denna funktionella och mångsidiga lavinryggsäck är utsedd till bäst i test 2021 i kategorin bästa light lavinryggsäcken. Många skidentusiaster är villiga att betala några tusen extra på att spara några hekto på att köpa lättare skidor och pjäxor men med Light Removable Airbag 3.0 så sparar du pengar samtidigt som du får en lättare lavinryggsäck.

Mammut Light – Removable Airbag System (RAS)

Den lätta borttagbara krockkudden erbjuder inget speciellt men den är fortfarande otroligt effektivt när det gäller den viktigaste uppgiften nämligen att hålla bäraren på toppen av snön, och det finns exceptionellt få fall när en endaste airbag har misslyckats med det.

Airbagsystemet kanske är inte är riktigt lika effektiv som Black Daimons Jetforce system med batteridriven fläkt men det är ändå väldigt prisvärt.

Självklart är det lite bökigare att fylla på airbagen med tryckluft istället för att bara ladda på ett batteri men det är ändå ganska stor skillnad i pris mellan de två olika systemen och frågan är om man tycker att det är värt pengarna att köpa ett batteridrivet system istället. Tycker man det kan man ta sig en titt på Black Daimons Jetforce lavinryggsäck.

Triggermekanism

Till skillnad från ABS-paket är utlösaren inte utbytbar mellan axelremmarna utan är fixerad på vänster sida. Avtryckningsmekanismen är inte en särskilt viktig faktor att tänka på när man köper en lavinryggsäck som andra funktioner. Som sagt, triggermekanismen på Mammut Ride RAS är inte den bästa men är fortfarande mycket pålitlig.

Påfyllningsalternativ

Mammut använder tryckluftsbehållare i airbagsystemet. Tryckluft presterar något sämre jämfört med komprimerat kväve men är mycket lättare och billigare att fylla på.

Funktioner och användarvänlighet

Mammut Light Removable Airbag 3.0 är en lätt och bekväm lavinryggsäck (2 kg) som inte är särskilt jobbig att släpa med sig jämfört med många andra lavinryggsäckar av det större slaget. Detta är lavinryggsäcken för dig som prioriterar en lätt och bekväm ryggsäck utan extravaganta funktioner. Lavinryggsäcken har de grundläggande funktioner som man förväntar sig av en lavinryggsäck samtidigt som ryggsäcken har den stora fördelen att vara lättare (och billigare).

Ryggsäcken har ett huvudfack som öppnas med en dragkedja på toppen och man får plats med 30 L vilket inte är jättemycket. Som tur är har den nya versionen ett extra fack där man får plats med ytterligare utrustning.

Du kan bära skidor eller en snowboard

Mannut Light Removable Airbag 3.0 har en diagonal skidhållare som fungerar bra för även de bredaste skidorna och även traditionella snowboards vilket är lite av en överraskning. Remmarna fortsätter hela vägen till sidorna av ryggsäcken för att erbjuda komprimering men också för möjligheten att bära skidor i A-formation.

Detta är en fantastisk funktion på en lavinryggsäck som du kan använda på längre skidutflykter där du behöver bära med dig skidorna under längre tidsperioder (där A-formation funkar lite bättre). Men kom ihåg att inte bära skidorna i A formation där det är risk för laviner eftersom det kan påverkar avfyrandet av krockkudden.

Mammut Light Removable 2.0 jämfört med Mammut Light Removable 3.0

Mammut har nyligen släppt sitt 3.0 airbag-system vilken är en uppdaterad och förhoppningsvis förbättrade version av den tidigare modellen Mammut Light Removable 2.0 men vad är du skillnaden?

Enligt deras pressmeddelande är 2.0-krockkuddarna inte kompatibla med de nya ryggsäckarna, men 2.0-patronerna är fortfarande kompatibla med de nya 3.0 krockkuddarna.

Förutom det nya airbagsystemet har själva ryggsäcken designats om och har nu en separat blixtlåsficka för din säkerhetsutrustning och en extra växelslinga. Se jämförelsefoton nedan med den nya 3.0-versionen till vänster och den äldre 2.0-versionen till höger.

Se skillnaden mellan de två modellerna på bilderna nedan.

Nytt 3.0 airbagsystem

Den Nya 3.0 airbagen som ingår i alla Mammuts nya krockkuddar är baserad på produktionsteknologier från bilindustrin. Denna nya krockkudde använder mer robust material och packas mindre än den gamla 2,0 modellen.

Airbagen har nu en ljus neonorange färg för ökad synlighet under dåliga förhållanden. 3.0 är cirka 20% mindre och 30% lättare än 2.0. Distributionshandtaget på 3.0 har också en mer intuitiv design än den tidigare versionen och kan nu anpassas till användarens höjd.

Uppblåsningssystemet har också uppdaterats, varvid luftvolymförstärkaren och distributionsmekanismen samlas för att spara vikt och utrymme.

En extra ficka för säkerhetsutrustning

På den här senaste versionen av Mammut Light Removable lavinryggsäck har Mammut inkluderat ett särskild fack för din utrustning, vilket är en funktion som man verkligen saknade i den föregående versionen.

En extra växelslinga

Det finns en extra växelslinga som ingår i det nya paketet.


Mammut Light Removable Airbag 3.0 introduktion

Test: Mammut Light Removable Airbag 3.0 ( review på engelska)

Köp Mammut Light Removable Airbag 3.0 på outnorth.se

 

Har du testat Mammut Light Removable Airbag 3.0?  Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Se även

Bästa lavinryggsäcken 2020

Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Black Diamond Lavinryggsäck

Lavinryggsäck – Black Diamond Jetforce (Bäst I Test)

Mammut Lavinryggsäck

Mammut Lavinryggsäck (Stort Test)

Ortovox Free Rider 22 Test

Ortovox Lavinryggsäck – Free Rider 22 (Stort Test)

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *