Massagepistol och gravid? (Massagepistol under graviditet)

Massagepistol och gravid? (Massagepistol under graviditet)

Många ser till att röra sig och äta nyttigt under graviditeten för att man ska må så bra som möjligt. Det är viktigt att slappna av när man är gravid då förlossningen är en påfrestning för kroppen. Massage kan hjälpa till när den görs på rätt sätt då den ökade vikten är jobbig för nacken, ryggen och benen. Man brukar säga att massage ska undvikas i början, men att det går bra efter vecka 13 med gravidmassage. Gravidmassage är annorlunda en vanlig massage så om man är osäker på hur man gör bör man fråga någon professionell eller läsa på innan. Om man är osäker bör man vänta med det eller ta reda på mer innan man vet säkert.

Det finns inte så mycket forskning om gravidmassage så det är svårt att hitta vetenskapligt fördelar med massage för gravida. Massage har ofta en liten och kortvarig effekt, men minskar ångest, stress och ger bättre sömn. Det finns också många olika tekniker och traditioner som fungerar olika.  Det är dock alltid bäst att känna efter själv vad som passar bra. Under vissa perioder måste massagen undvikas och göras på rätt sätt.

Massagepistol under graviditet

När man blir masserad kan man be massören anpassa trycket efter kroppen och personen. En massagepistol är inte lika känslig även om man kan anpassa och ställa in den efter behov. Om massagepistolen används långt i från magen såsom nacke, skuldra eller vader är det ingen risk. En del avråder från massagepistol på benen då blodproppar kan frigöras från blodkärlen, men det är svårt att bevisa. Massage ökar oxytocin nivåerna som under förlossning, men det är svårt att påvisa att den skulle kunna skapa en igångsättning som vid förlossning. Forskning har gjorts på akupunktur och akupressur, men det har varit svårt att hitta någon koppling till det och igångsättning.

Om man har använt en massagepistol innan och är van kan det användas på långt avstånd från magen. Det är dock viktigt att massagen känns bra och inte ger något obehag. Det finns såklart många synpunkter på om man tycker att man ska masseras när man är gravid och alla tycker olika. En massagefåtölj rekommenderas exempelvis inte när man är gravid då man inte vet vad den har för effekt på graviditeten. När man är gravid får många kvinnor svullna och ömma fötter och då kan fotmassage vara skönt.  Vätskeansamlingar minskas om man slappnar av lättare och armar och ben ska masseras mot hjärtat. Här hittar du bästa fotmassagemaskinen.

Fördelen med massage när man är gravid

En graviditet är en påfrestning för hela kroppen i och med den ökade vikten så en massage kan minska smärtan. Om man är avslappnad blir det lättare att klara av den långa graviditetstiden. Man måste vara försiktig med en massagepistol och börja i låg hastighet på områden långt ifrån magen. Om man är osäker på om man vågar använda en massagepistol eller inte vet hur man ska göra bör man fråga sin läkare eller barnmorska först.  Efter en massage kan man också må illa så det är viktigt att man kanske är försiktig om man redan mår illa.

Se bästa massagepistolen 2022

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *