Meopta Meopro 8×56 HD – Test & Recension

Den nya Meopta MeoPro 8×56 HD-kikaren erbjuder otrolig tittarprestanda i svagt ljus och innehåller en mängd andra fantastiska funktioner. Meopta MeoPro 8×56 HD är mycket populär bland jägare eftersom de ger en mycket ljus bild i svagt ljus. Detta är mycket viktigt vid jakt, eftersom många djur blir aktiva, särskilt under de sena timmarna.

I sin landmärkebok från 1999, ”Optics for the Hunter”, skrev John Barsness, ”kikare ger nästan en annan dimension till vår planet, och till och med himlen.” Barsness hänvisar också till Jeff Coopers smörjelse av geväret som skjutvapnens drottning och fortsätter sedan med att kalla kikaren ”jaktens prins”. Jag brukar hålla med Cooper och Barsness men måste säga att kikare inte bara är för jakt.

Tidigare var kikare bara ett verktyg för att kunna titta på en förstorad version av något på distans. Men med framsteg inom optik börjar vi se mer specialiserade erbjudanden. Och även om den nya takprisma 8×56 MeoPro HD-kikaren från Meopta kan verka som om de bara är en genomsnittlig fältkikare, byggdes de uttryckligen för prestanda i svagt ljus.

Test och recension av Meopta MeoPro 8×56 HD

Meopta Meopro 8×56 HD – Review och omdöme

Enligt Reinhard Seipp, General Manager och Chief Operating Officer för Meopta USA, så är ”MeoPro 8×56 HD den perfekta kikaren i svagt ljus. Dess stora 56 mm objektiv och 8x förstoring skapar en utgångspupill på 7 mm, vilket är ungefär den maximala pupillvidgningen för ett normalt mänskligt öga.” Denna stora utgångspupill översvämmar ögat med ljus, vilket gör att jägare kan se fina detaljer i extremt svaga förhållanden. Detta är viktigt för jägare och skyttar.

Men den här kikaren handlar inte bara om en stor utgångspupill. Alla MeoPro-kikare är sammansatta i USA och använder Fluoride HD-objektiv och MeoBright jon-assisterade multi-beläggningar. Det lätta magnesiumchassit är byggt för att tåla tuffa förhållanden, och den skulpterade, stötsäkra, gummibepansrade utsidan ligger bekvämt i handen. De är också kväverensade och helt förseglade för fullständig dimma och vattentäthet.

Alla externa linser är också behandlade med MeoShield. Detta är en nötningsbeständig beläggning som uppfyller militära specifikationer. Vridbara ögonmusslor har fyra klick-stopplägen för att passa användare med eller utan glasögon och en okulär dioptrikontroll på höger sida ger +/- 3D-justering för enkel individuell inställning. För sin storlek är dessa kikare förvånansvärt lätta, och de har ett tri-pod-fäste med lock på framsidan av gångjärnet. Ett mjukt fodral, rem och främre och bakre linsskydd ingår. Genialiskt fungerar remmen och dess snabbfrånskiljare för kikaren eller bärväskan.

Allt du egentligen kan göra när du utvärderar en kikare är att inspektera dem, kasta omkring dem och få dem blöta. Kikaren utsattes för allt det där, men i slutändan handlar det i allmänhet om en ”ta-mitt-ord-för-det”-utvärdering. Jag gillade verkligen hur dessa glasögon kändes i mina händer, och deras prestanda i svagt ljus var häpnadsväckande. MeoPro 8×56 användes på flera sena kvällsjakter.

Meopta MeoPro 8×56 HD – Specifikationer

Egenskaper: Strömlinjeformad design och god ergonomi Solid kropp i aluminiumlegering Robust gummiarmering för förbättrat grepp och stötskydd Fullt flerlagerbehandlade linser på alla glasytor Bekvämt uppvikbara ögonmusslor Kvävgasfylld och förseglad för vattentät & imtät funktion.

Tekniska Data: Prismatyp: Takkantsprisma Förstoring: 8x Objektivdiameter: 56mm Bildvinkel: 6.3° Synfält på 1000m: 109m Närgräns: 1.5 m Utgångspupill: 4.2mm Ögonavstånd: 18mm Fokus Typ: Center Väderskydd: Vattentät & imtät Storlek: 152 x 127 x 51mm Vikt: 737 g

Medföljer: Mjuk Vadderad Väska Rem i Neopren Regnskydd för Okular Linsskydd 30 års garanti

Vilka nackdelar har Meopta MeoPro 8×56 HD?

Mina ögon sa till mig att MeoPro 8x56s helt enkelt var fantastiska, även om jag märkte minimal men obetydlig luddighet i ytterkanten av synfältet. Mitt enda verkliga klagomål var med hänsyn till pupillavståndet – avståndet mellan vänster och höger pipa. Jag har rovdjursögon – mina pupiller är bara 55 mm från varandra – och det var precis utanför den nedre gränsen för justering med denna kikare. Visserligen har bara 5 procent av den mänskliga befolkningen ögon så nära varandra som mina, så kolla innan du köper.

Meopta MeoPro 8×56 HD – Omdöme

Meopta MeoPro 8x56 HD

Denna kikare är perfekt om man vill ha en traditionell handkikare som man ser bra med på kvällen. Med tanke på klarheten och prestanda i svagt ljus hos Meopta 8×56 HD, skulle du bli svårt att hitta en bättre kikare för det ändamålet. För det relativt låga priset måste vi säga att Meopta 8×56 HD erbjuder mycket, särskilt när de presterar ganska bra även i svagt ljus.

Köp Meopta MeoPro 8×56 HD från pnjakt.se

Se vilken kikare som är bäst i test 2022

 

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *