Mörkersikte till vildsvin – Jaga med mörkersikte (Vildsvinsjakt)

mörkersikte vildsvin
Share Button

Från och med 1 juli 2001 får man jaga vildsvin i Sverige mellan den 16 april till 15 februari. Man får jaga vildsvin alla tider på dygnet, även nattetid. Eftersom vildsvin huvudsakligen är aktiva på natten är det mycket mörkt under vildsvinsjakten och då behöver man ett mörkersikte för att jakten ska bli effektiv. Från och med den 15 maj 2019 är det tillåtet att jaga vildsvin med elektronisk bildförstärkare, elektronisk bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i anslutning till jaktvapnet.

Det finns flera olika typer av mörkersikten: Night Vision (NV) kikarsikte, digitalt dag/natt sikte och termiskt sikte även kallat värmesikte. Alla dessa nattsikten är effektiva när man jagar vildsvin. Vildsvinsjakten blir betydligt enklare men ett mörkersikte är dyrt. Lyckligtvis har priset på mörkersikten sjunkit de senaste åren. Man får oftast det man betalar för när det gäller mörkersikten. Ett billigt mörkersikte kommer inte att vara lika effektiv att jaga vildsvin med som ett mörkersikte i premiumklassen. De mest avancerade och effektivaste modellerna är mycket dyra och kan kosta upp mot 85.000 kr. Det finns dock billigare mörkersikten för runt 10.000 kr för dig som har låg budget. Även ett billigt mörkersikte ändrar helt förutsättningarna för en vildsvinsjakt jämfört med att inte ha något mörkersikte alls. Att jaga vildsvin med mörkersikte känns nästan som att fuska eftersom det är så effektivt.

Vi tar en titt på några mörkersikten i olika prisklasser och förklarar skillnaden mellan dessa så att du kan välja ett mörkersikte som passar dig och din plånbok.

Skillnaden mellan värmesikte (termiskt sikte) och night vision

Jaga vildsvin med mörkersikte

Med ett termiskt sikte som även kallas värmesikte kan man upptäcka värmesignaturer. Det som alstrar värme syns helt enkelt i kikaren och det blir mycket enkelt att upptäcka ett vildsvin på vildsvinsjakten eftersom ett vildsvin alstrar mycket mer värme än omgivningen. Ett värmesikte är det absolut mest effektiva siktet man kan använda under en jakt när det är mörkt ute.

Termiskt sikte - Värmesikte
Vildsvinsjakt med termiskt sikte (värmesikte)

När man tittar i ett värmesikte ser man svaga konturer av allt som alstrar värme så som träd, gräs, blad och annat som finns i naturen. Men ett vildsvin eller något annat djur alstrar betydligt mer värme än sin omgivning så de lyser väldigt tydligt i mörkersiktet. Så fort ett djur dyker upp i skogen så kan man identifiera det väldigt tydligt med ett värmesikte och det spelar ingen roll hur mörkt det är.

Mörkersikte vildsvinsjakt
Termiskt mörkersikte, vildsvin

Det går även att ställa in mörkersiktet så att allt som är varmt syns som ljust mot mörkare bakgrund eller tvärtom så att det som är varmt syns som mörkt mot en ljusare bakgrund. Oavsett vilken inställning man föredrar så är hela poängen med ett värmesikte att det som är varmt tydligt syns i kontrast till bakgrunden som inte alstrar lika mycket värme.

Nackdelen med värmesikten är att det kan vara svårt att navigera i miljön och urskilja vad som är vad eftersom omgivningen inte alstrar så mycket värme. Jagar man i sina egna marker eller där man känner till området väl så är detta inget stort problem

Night vision mörkersikte vildsvin

Mörkersikten med night vision fungerar annorlunda jämfört med värmesikten. Istället för att basera bilden på värme så förstärker ett mörkersikte med night vision det lilla ljus som kommer in i linsen så att det blir synligt för ögat. Eftersom det krävs ett visst svagt ljus för att ett nattsikte av den här typen ska ha något att förstärka fungerar det därför bäst när det är lite halvmörkt ute och fungerar dåligt om det är nattsvart. Det kan också vara svårt att se bra om det finns en väldigt stark ljuskälla. Fördelarna med ett nattsikte är att man kan se mer detaljerat och siktet ger en mer verklighetsbaserad bild som är lättare att tolka. Ett mörkersikte med night vision är dessutom billigare än värmesikten.

Vildsvin Mörkersikte Night Vision

Billiga mörkersikten

Det finns ett antal digitala natt/dag kikarsikten i den här prisklassen. Ett riktigt bra och populärt mörkersikten är ATN X Sight II HD. Det är relativ billigt och mycket prisvärt. Vill man ha ett billigt och bra mörkersikte är det ett utmärkt val. ATN X Sight II HD passar utmärkt för åteljakt och medeldistans jakt. Dessa mörkersikten har night vision men går även att använda på dagen när det är ljust ute.

Är man beredd att betala lite mer så ska man ta sig en titt på ATN X-Sikte 4K HD 3-14xPro som är utnämnd till bästa mörkersiktet 2019 och 2020.

För dig med låg budget så är Sightmark Wraith HD 4-32×50 ett mycket billigt och bra mörkersikte.

Det finns inga värmesikten i den här prisklassen. Vill man ha ett billigt värmesikte får man vara beredd att betala runt 30.000. ATN I MARS-HD 384 1.25-5X19 är ett termiskt mörkersikte för under 30.000 och är ett bra alternativ om man har låg budget men ändå vill ha ett värmesikte till vildsvinsjakten.

Se även bästa mörkersiktet 2020

pnjakt.se har ett stort utbud av nattsikten och termiska mörkersikten

 

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *