Test: Nattkikare – Bästa nattkikaren för jakt (Bäst i test)

En nattkikare är ett måste när man jagar på natten. När man ska jaga ett nattaktivt bytesdjur är det en stor fördel att ha en kikare som går att se med i mörkret. Vilket nattkikare ska man då köpa? Vilken nattkikare är bäst? Det finns inget definitivt svar på den frågan eftersom det beror lite på vad man har för behov och vilken budget man har att röra sig med. Men här är en liten guide till dig som ska köpa ett nattsikte för att det ska bli lättare att hitta ett riktigt bra nattsikte som passar just dig.

Nattsikte eller nattkikare?

Nattsikte eller nattkikare

För det första ska man veta att det finns nattsikten som man kan se i mörkret med vilket kanske passar bättre för jakt eftersom man då har en nattkikare som är fäst direkt på geväret. Då slipper man ta med sig en extra nattkikare tillsammans med geväret. Är man intresserad av ett nattsikte eller mörkersikte som det även kallas och vill veta mer om detta kan man läsa mer om det här: Bästa mörkersiktet 2022

Fördelen men en nattkikare är att man kan använda kikaren till andra aktiviteter förutom jakt. Men det finns faktiskt mörkersikten som går att använda som en vanlig nattkikare om man lossar det från geväret.

Termisk nattkikare eller nattkikare med night vision?

Termisk nattkikare eller nattkikare med night vision

Det finns två typer av nattkikare som använder två olika teknologier och det är ganska stor skillnad på dessa både vad gäller funktion och pris.

Termisk nattkikare (Värmekikare)

Värmekikare jakt - Termisk nattkikare

En termisk nattkikare eller en värmekikare som det även kallas använder värmesignaler för att skapa en bild och är helt oberoende av ljuskällor. Du kan således använda ett termiskt nattsikte när det är helt kolsvart ute och det påverkar inte alls bilden. Med en värmekikare är det mycket enkelt att upptäcka ett bytesdjur i mörkret på långt avstånd eftersom allt som är varmare än sin omgivning blir väldigt tydlig i kikaren. Man ser inga tydliga detaljer med en värmekikare och det är heller inte meningen. Ofta har en värmekikare ganska låg upplösning på bilden just på grund av att det är onödigt med tanke på att man inte ser så mycket detaljer. Däremot går det att urskilja och identifiera bytesdjur eftersom att man känner igen profilen på värmesignalerna.

En termisk nattkikare är mycket dyrare jämför med en nattkikare med night vision.

Se även bästa mörkerkikaren för jakt..

Nattkikare med night vision

Nattkikare night vision

En nattkikare med night vision använder sig av det lilla befintliga ljus som finns och förstärker det. Den här teknologin är alltså beroende av att det finns någon slags ljuskälla. Det räcker med att det finns litet ljus från månen eller stjärnorna från natthimlen för att få en bra bild. Men är det helt kolsvart fungerar ett nattkikare med night vision inte så bra. Jagar man på kvällen då det är lite halvmörkt är denna typ av kikare perfekt och den har vissa fördelar jämfört med termiska nattkikare. Före det första är de mycket billigare men många föredrar bilden på dessa nattkikare jämfört med värmekikare eftersom de påminner mer om bilden på en vanlig kikare. Man ser mer detaljer och det är lättare att få en klar uppfattning om sin omgivning. Med en värmekikare är det dock lättare att upptäcka bytesdjur eftersom de sticker ut mer från omgivningen.

Vilken nattkikare ska man köpa?

Det finns alltså fördelar och nackdelar med både termiska nattkikare och nattkikare med night vision. Vill man ha en relativt billig nattkikare som fungerar bra i de flesta situationerna är kanske en nattkikare med night vision ett bättre och mer prisvärt val.  Dessa kikare har dessutom en bild som påminner mer om en vanlig kikare så att man kan använda sin nattkikare till annat förutom jakt.

Men vill man ha en nattkikare som lämpar sig för jakt på natten då det kan vara riktigt mörkt ute så är en värmekikare överlägsen när det kommer till att upptäcka nattaktiva bytesdjur. Det finns även termiska kikarsikten som numera är tillåtna att använda när man jagar, se jaga vildsvin med mörkersikte.

Elite NV-400 dag/natt kikare (Bäst i test)

Elite NV-400 nattkikare och dagkikare

Den bästa nattkikaren med night vision man kan köpa just nu (enligt mig) är Elite NV-400 dag/natt kikare. Det är en kikare som går att använda både på dagen och natten vilket är en fördel om man inte bara jagar nattaktiva bytesdjur och om man vill använda kikaren till andra aktiviteter förutom jakt. Priset är överkomligt och ligger just nu på 3.195 kr (rea). Se aktuellt pris på pnjakt.se. Elite NV-400 är utsedd till bästa mörkerkikaren 2020.

Leupold LTO-Tracker HD (Bästa värmekikaren)

Leupold LTO-Tracker HD Värmekamera

Vill man ha en termisk nattkikare bör man ta sig en titt på Leupold LTO-Tracker HD som är utnämnd till bästa termiska nattkikaren 2020. Denna kikare är lite dyrare och ligger på ca 12.000 kr men värmekikare är mycket dyrare än nattkikare med night vision. Leupold LTO-Tracker HD har fått mycket högt betyg i de tester som gjorts och den är dessutom riktigt liten och smidig att ha med sig på jakten. Den får lätt plats i en vanlig ficka.

Läs mer om Leupold LTO-Tracker HD..

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *