Ooni Karu 16 Pizzaugn – Test & Recension!

Det finns två sätt att njuta av god pizza hemma. En är att beställa din favoritpizza från närmaste pizzeria och den andra är att göra egna pizzor med Ooni Karu 16 pizzaugn. Båda tillfredsställer pizzasuget, men Ooni Karu 16 låter dig göra din egen pizza precis som en riktigt pizzabagare!  Med Ooni Karu 16 pizzaugn kan du nå en nivå av pizzaperfektion som du kanske aldrig hade upplevt annars. Att laga sin egen pizza är kul och man kan bestämma precis hur man vill ha den.

Det är inte helt lätt att använda Karu 16 men när man väl har fått in rutiner är det väl värt investeringen.

En relation med Karu 16 kräver att dess ägare övervinner tvivel på sig själv, läser en hel del instruktioner, återuppbygger förlorat förtroende och framför allt är helt engagerad i processen. efter att ha använt Karu ett halvdussin gånger eller så är man fortfarande i inlärningsfasen, men snart är den perfekta pizzan nära horisonten. Det finns många pizzaugnar på marknaden men Karu är en av de mest överlägsna, smartaste, mest givande och bäst utrustade pizzaugnen av alla.

Fortsätt läsa recensionen för att få mer information om Ooni Karu 16, ta även en titt på vår lista över bästa pizzaugnarna 2022 för att jämföra Ooni Karu 16 med andra topppresterande pizzaugnar för din uteplats.

Ooni Karu 16 - Grädda pizza i pizzaugn

Topptips för att laga den perfekta pizzan

De tre sakerna som ingen någonsin berättar för dig om att använda en pizzaugn:

Det tar tid att bemästra

Du kommer inte att få dina pizzor rätt första gången. Eller andra gången. Det finns många delar av processen som kan gå fel – många är inte pizzaugns fel, i sig, men ändå en viktig sak att tänka på när du spenderar en stor summa pengar för att bli din egen pizzakock . För det första måste du finslipa ditt degrecept, eftersom det är det som gör pizzan dålig, god eller fantastisk.

Timing är allt

Det konstiga med att laga mat i en pizzaugn är att det går emot  ditt vanliga sätt att laga mat. Vanlig matlagning är vanligtvis rik på förberedelser, följt omedelbart av att laga maten så att allt sakta går ihop mot slutet.

Att använda en pizzaugn är galet i detta avseende. Du förbereder degen några timmar innan du vill äta och gör sedan något annat. Och sedan är nästan hela den faktiska ”tillagningstiden” faktiskt att få pizzaugnen upp i temperatur – innan den faktiska tillagningen, som vanligtvis inte tar mer än en minut eller två. Att grädda en pizza i så hög temperatur tar bara någon minut. Du inser att du har gjort pizzan i en halvtimme och faktiskt lagat mat i cirka fem minuter.

Temperaturen är (också) allt

Om du inte kan kontrollera temperaturen kan du inte göra en bra pizza. Och det är i slutändan därför Ooni Karu 16 är den bästa pizzaugnen jag någonsin har provat.

Det finns två huvudsakliga anledningar till att Karu lyckas här. För det första är Karu 16 lätt att fylla – bränsleluckan i trä har ett avtagbart lock och du kan enkelt fylla gallret med den ved som du behöver – det tar fem sekunder (Karu kommer även med en gasbrännare som tillval). Men för det andra, och det bästa av allt, kommer den med en digital termometerdisplay på framsidan av ugnen, som avlägsnar alla gissningar – och stress – från hela processen.

När du vet att du måste få ugnen till 500 grader behöver du bara se siffrorna stiga – och när de sjunker lägger du till lite mer ved. Det är mycket enkelt.

Vi provade en hel del recept – både för pizzor och min favorit, calzone. Ugnen kan göra mycket mer, men låt oss bemästra grunderna först. I takt med att degen blev bättre och vi reglerade temperaturen lättare – och höll den hög – blev pizzan bättre och bättre, och processen blev lättare och mindre intensiv. Det är därför det lönar sig att jobba på det, ta sig igenom svåra tider och vara villig att göra misstag.

Denna pizzaugn levererar på många nivåer – men förvänta dig inte att du kommer igenom utbildningsprocessen utan att bli täckt av mjöl (jag lyckades få mjöl i ögat vid ett tillfälle).

Är du avskräckt nu? Jag hoppas inte det. För det finns verkligen inget som går att jämföra med de pizzor du kommer att göra. Karu 16 är det ultimata kulinariska tillägget till en utomhusupplevelse och om den bemästras kan den vara en vanlig del av dina sommarkvällar.

Ugnen är tung (28 kg ) och knappt bärbar, men med bra instruktioner var det enkelt att komma igång. Alla delar passar snabbt ihop. Att sätta upp pizzaugnen innebär att sätta ihop de nio olika elementen – skorstenen, ugnens huvuddel, glasluckan etc. – det kändes intuitivt och lätt att följa.

Ooni Karu 16 pizzaugn uteplats

Hur man använder Ooni Karu 16 pizzaugn

Till skillnad från vissa andra pizzaugnar är Ooni’s Karu 16 mycket enkel att använda. Vi provade flerbränslealternativet men på grund av brist på propan i vårt område har vi använt ved. Bränsleluckan finns på baksidan av ugnen och efter att ha kastat i 2-3 vedbitar för att få igång saker och ting kommer du snabbt att skapa en låga. Du behöver en flamsäker handske för att komma åt luckan på ett säkert sätt, eftersom lågorna kan blossa upp när du tar bort luckan för att lägga till mer ved, vilket du måste göra var 5-10:e minut eller så för att få upp temperaturen.

Ugnen i sig är väldigt tung och designad för extern förvaring snarare än en riktigt mobil matlagnings-/campingupplevelse som några av Oonis andra produkter. Det klara glaset på luckan är en stor fördel och gör att du kan kontrollera hur pizza gräddas utan att behöva öppna luckan, vilket oundvikligen skulle sänka temperaturen.

När ugnen tänts tog det cirka 20 minuter att få temperatur. Den låga och långsamma metoden för att komma till temperaturen lönar sig definitivt, men du kan enkelt nå det 15-minutersmål som Ooni  har satt upp genom att lägga in mer ved tidigt.

Vi började laga pizzorna när ugnen nådde 400 grader. Pizzorna tog cirka 90 sekunder att tillaga och, ja, de var mycket goda och hade den krispiga, bubbliga basen du drömmer om på en riktig restaurangpizza.

När den väl använts svalnade den snabbt och behövde inte så mycket underhåll. Vår glasdörr svartnade lite, men den är lätt att torka av med fuktig papper eller pappershanddukar. Ooni’s Karu 16 är en mycket bra och prisvärd pizzaugn för dig som vill kunna baka egna pizzor på uteplatsen.

Ooni Karu 16 pizzaugn

  • 15 mm pizzasten av kordierit
  • Ugnskropp gjord av pulverlackerat kolstål och rostfritt stål
  • Tillagningsyta: 42,42 x 42,42 cm

Köp Ooni’s Karu 16 pizzaugn från gardenstore.se

Se även elektriska pizzaugnar om du vill ha en lättanvänd kompakt pizzaugn i köket.

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *