Ortovox Lavinryggsäck – Free Rider 22 (Stort Test)

Ortovox Free Rider 22 Test

Ortovox Free Rider 22 AVABAG

Pris: 7.995 kr
9.2

Prisvärd

9.3/10

Airbag System

8.5/10

Komfort

9.5/10

Funktioner

9.3/10

Vikt

9.3/10

Fördelar

  • Bekväm
  • Ryggskydd
  • Avtagbart airbag system
  • Många bra funktioner

Nackdelar

  • Bökigt med patroner
  • Kan vara lite liten om man vill ha mycket packning
Hur bra är Ortovox Free Rider 22 ?

Free Rider 22 lavinryggsäck har fått väldigt bra betyg på de tester som utförts. Den är fullproppad med olika funktioner och har ett ryggskydd som ger extra skydd mot skador. Ryggsäcken sitter väldigt tight och bekvämt även vid friåkning. Airbag systemet är avtagbart så att du kan använda ryggsäcken vid andra tillfällen då det inte finns risk för laviner.  Perfekt för friåkaren som vill ha en lätt och bekväm lavinryggsäck!

Köp Ortovox Free Rider 22 lavinryggsäck på outnorth.se

 


Ortovox Free Rider 22 – Test & Recension

Ortovox Free Rider 22 är en av de lättaste och snyggaste lavinryggsäckarna på marknaden just nu. Det är en lavinryggsäck som är anpassad för friåkare och man måste verkligen hålla med om att det är en fröjd att ha den på ryggen när man åker utför. Ryggsäcken väger inte mycket och den sitter stabilt tack vare ett brett midjebälte.

Ortovox Free Rider 22 Lavinryggsäck

Ortovox Free Rider 22 Design

Avtagbart airbagsystem

Airbag systemet är i sig anmärkningsvärt kompakt, så det finns fortfarande 22 liters utrymme för resten av din utrustning.

Detta är Ortovoxs första självutvecklade lavin-airbag-system sedan de slutade arbeta med ABS i ryggsäckarna. Det nya systemet är bättre på grund av sin lätta vikt och kompakta storlek. Hela systemet är avtagbart vilket är utmärkt eftersom man kanske vill använda ryggsäcken i andra sammanhang då man inte behöver en airbag.

Eftersom du kan återställa aktiveringsmekanismen kan du öva på att dra handtaget (utan patronen) i olika situationer eller med olika skidhandskar. För att ladda patronen skickar du den till Ortovox och de fyller den mot en avgift (cirka 30 €).

Man måste medge att det är lite bökigt att ladda patronen men om du är intresserad av en batteridriven lavinryggsäck som är enklare att ladda så rekommenderas Jetforce lavinryggsäck

Förhoppningsvis behöver man inte utlösa airbagen särskilt ofta.

Snygg och praktisk design

Trots sin lätta vikt är nylonkonstruktionen otroligt slitstark och har en vattenavvisande beläggning för att förhindra att den får mer vikt när den kommer i kontakt med snö eller regn. De nya färginslagen med blått och orange är inte en dålig idé eftersom du syns tydligt mot en vit bakgrund.

Man får plats med det mesta som man behöver när man är uppe i bergen.

Ortovox Free Rider 22 Lavinryggsäck packning

Men om man vill ha väldigt mycket packning kanske man behöver en större ryggsäck. Se Ortovox Ascent 40 Avabag

Bekvämt ryggskydd

Ortovox Free Rider 22 har inbyggt ryggskydd som skyddar ryggraden och vitala organ. Ryggskyddet är TÜV-certifierat och anpassar sig efter ryggen vilket gör denna lavinryggsäck väldigt bekväm. Dess höga motståndskraft mot kyla innebär att ryggskyddet kommer att röra sig och böjas som du gör även när det är väldigt kallt.

Något som verkligen uppskattas med Ortovox Free Rider 22 är att den sitter där den ska och hoppar inte omkring på ryggen när man åker ner för backen. Det breda midjebältet gör att ryggsäcken sitter riktigt bra och säkert.

Många funktioner

Lavinryggsäcken är fullproppad med olika funktioner som till exempel: separat ficka för din lavinutrustning, hjälmfäste, visselpipa, höftbältes ficka med dragkedja, kompressions remmar och fästen för isyxa, stavar, snowboard, snöskor och dina skidor (diagonalt).

Du kan köpa Ortovox Free Rider 22 lavinryggsäck på outnorth.se

 


Behöver du en lavinryggsäck?

Om man ger sig ut på en skidtur eller en vandring och det finns risk för laviner så är det självklart att man bör ha på sig en lavinryggsäck.

Även om det inte garanterar att man är helt säker så ökar chanserna att du överlever betydligt om du har en bra lavinryggsäck. När du har en stor luftfylld airbag på ryggen så minska chanserna att du blir begrav under snön.

Om du ändå skulle bli begravd under snön så kan man tömma airbagen vilket ger dig ett litet utrymme med luft under snön så att du kan andas medans du väntar på hjälp.

Har du testat Ortovox Free Rider 22 lavinryggsäck? Lämna en kommentar och tala om vad du tycker!

Se även

Bästa lavinryggsäcken 2020

Bästa Lavinryggsäcken 2022 (Bäst I Test)

Black Diamond Lavinryggsäck

Lavinryggsäck – Black Diamond Jetforce (Bäst I Test)

Jetforce Lavinryggsäck

Jetforce lavinryggsäck (Batteridriven fläkt) Hur bra är dom?

Mammut Light Removable Airbag 3.0 Test

Test av Mammut Light Removable Airbag 3.0

Mammut Lavinryggsäck

Mammut Lavinryggsäck (Stort Test)

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *