Sako 85 Finnlight – Test & Recension (Bästa geväret 2020!)

Sako 85 Finnlight Test

Sako 85 Finnlight

Pris: 26.799 kr
9.8

Prisvärd

9.5/10

Design

9.8/10

Precision

10.0/10

Pålitlighet

9.8/10

Trycke

9.8/10

Fördelar

  • Bra design
  • Mycket bra precision
  • Perfekt avtryckarsystem
  • Hög pålitlighet och säkerhet

Nackdelar

  • Dyr
Share Button
Omdöme – Bästa kulgeväret 2020!

Det råder ingen tvekan om att Sako 85 Finnlight är ett jaktgevär i absolut toppklass. Den har fått väldigt högt betyg på samtliga tester som gjorts och det enda negativa man kan säga om geväret är det höga priset. Sako 85 Finnlight rekommenderas för den erfarne jägaren som vill ha det bästa jaktgeväret oavsett prisklass. Om man vill ha ett bra budget alternativ kan man slänga ett öga på Tikka T3X.

Sako 85 Finnlight

pnjakt.se

Du kan köpa Sako 85 Finnlight på pnjakt.se

 

Test och recension av Sako 85 Finnlight

Sako 85 Finnlight Test

Sako har tillverkat ett gevär som är lätt att hantera, skjuter med bra precision och klarar alla väderlekar. Man har fokuserat precis på det som en jägare behöver och resultatet är ett utmärkt jaktgevär.

Det kan tyckas självklart att ett jaktgevär ska ha alla dessa egenskaper men i praktiken är det inte så lätt att få till. Men med Sako 85 Finnlight har man verkligen lyckats.

Sako 85 Finnlight är en slimmad och lättare version av den omtyckta och respekterade bössan Sako 85. Precis som med 75 serien har man gjort en lättviktare av originalet. Detta är den perfekta bössan för dig som vill ha ett lätt vapen med bra precision.

Med en klassisk syntetisk kolv, flutat smal pipa och konstruktion av rostfritt stål har man lyckats reducera vikten på geväret.

Sako 85 Finnlight

Första intrycket

Jag lägger alltid märke till stocken först, greppet är väldigt bra. Sako 85 finnlight har en syntetisk kolv med rak klassiskt design som alla de andra sako 85 modellerna. Den ser precis ut som Sako 75 till utseendet. Greppet är försedd med gummi både på pistolgrepp och framstock vilket ger ett riktigt bra grepp. Geväret kommer garanterat inte att halka ur händerna trots Snö, vatten och is.

Fördelen med en syntetkolv med mjuk yta är att man inte behöver oroa sig för repa eller skada geväret, dessutom låter det inte lika mycket när man stöter till kolven eller när kolven kommer åt grenar och buskage så det är mycket tystare att jaga med.

Den väl ventilerade bakkappan är tjock och ser verkligen ut att kunna dämpa rekylen effektivt

Sako 85 Finnlight är mycket stabilt och stryktåligt och har precisionen av ett varmintgevär för långa skott. Bössan utmärker sig på följande områden:

– Den är mycket enkelt att ladda om
– Formen, ergonomin och greppet är utmärkt
– precisionen och prestandan
– Kvalitet i hantverket

Sako 85 Finnlight Närbild

Annorlunda mekanism

Överföring av rekylen till kolven på Sako 85 Finnlight är något annorlunda än som är vanligt. En tapp som sticker ut under lådan framtill sticker ner i ett lättmetallblock som är fäst i kolven. Det är en bra lösning för att få en hyfsad bra kontakt mellan mekanism och syntetstock .

Kammen på kolven går att justera. Man kan lösgöra kindstödet och montera ett högre vilket underlättar kindkontakten om man väljer en kikare med stort objektiv med höga fästen.

Liksom Sako 85 har Sako 85 Finnlight kontrollerad matning.

Pipa med flutes

Pipan på Sako 85 Finnlight är ca 55 cm och väldigt tunn. Den har dessutom urfräsning, så kallade flutes vilket ska göran pipan ännu lättare. Man har verkligen gjort allt för att optimera geväret till att vara så lätt som möjligt.

Sako 85 Finnlight Flutad Pipa

Precision

Enligt samtliga tester som utförts med Sako 85 Finnlight så har geväret fått högsta betyg och precisionen med detta vapen är förträffligt oavsett typ av ammunition.

Sako 85 Finnlight – Test och video recension (på engelska)Se även Sako 85 Finnlight 2

Sako 85 finnlight 2 är utsedd till bästa älgstudsaren 2019

Se alla Sako gevär

Källor:
www.jaktjournalen.se/sako-85-finnlight
www.shootinguk.co.uk/reviews/rifle/gun-reviews-sako-finnlight-rifle

Har du testat Sako 85 Finnlight? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Alternativ till Sako 85 Finnlight

Tikka T3X Test

Tikka T3X – Mest prisvärda jaktgeväret

Sako 85 Hunter test

Sako 85 Hunter Test – Snyggaste geväret!

Brno CZ 455 Test

Brno CZ 455 Test – Bästa 22lr geväret!

Se även

Bästa jaktvapnet 2019

Bästa Jaktvapnet 2020

Bästa älgstudsaren

Bästa Älgstudsaren 2020

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

Bästa kikarsiktet 2019

Bästa Kikarsiktet 2020

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *