Sauer 100 Classic XT Test! (med video recension)

Sauer 100 classic XT Test

Sauer 100 classic XT

Pris: 9.995 kr
9.4

Prisvärd

9.5/10

Design

9.2/10

Precision

9.0/10

Snabbhet

9.8/10

Fördelar

  • Snabb att repetera
  • Bra design
  • Låg kostnad
  • Hög säkerhet

Nackdelar

  • Något hård bakkappa
Share Button
Omdöme – Är Sauer 100 Classic XT ett bra jaktgevär?

Sauer 100 Classic XT är ett riktigt bra gevär med låg kostnad och den mekaniska mjuka funktionaliteten och tillverkningsstandarder gör att den skiljer sig från andra jaktgevär. Detta är helt klar en prisvärd bössa som konkurrerar med liknande kulgevär som Tikka T3  och Browning A-Bolt.

Sauer 100 classic XT
Bästa pris för Sauer 100 Classic XT

pnjakt.se

Sauer 100 Classic XT – Pris: 9.995 kr – Gå till pnjak.se

Se även

Sauer 100 Classic
Sauer 101 Classic XT

 

Test av Sauer 100 Classic XT

Sauer 100 classic XT

Prisvänligt är inte ett ord som vanligtvis är associerat med gevären gjord av det tyska företaget J.P. Sauer & Sohn. Först måste de betala dyra löner till alla de högkvalificerade europeiska arbetarna. Sen är det faktum att tyskarna inte gillar att snåla på funktioner och prestanda när det gäller deras skjutvapen. Resultatet är gevär av fantastisk kvalitet, men det kommer tyvärr att svida i plånboken.

Så när Sauer meddelade att de tillverkade ett kulgevär för runt 10.000 kr kan man inte undgå att undra vad de skulle kompromissa med vad gäller funktioner och prestanda för att få ner priset.

Efter att ha läst ett antal olika tester och recensioner av Sauer 100 är man fortfarande osäker på hur de har fått fram ett så bra gevär för det priset.

Tidigare har det inte funnits någon Sauers gevär som haft samma låga pris som de billigaste Winchesters och Remingtons modellerna men nu är det ändring på det.

Sauer 100 Classic finns i syntetstock (Sauer 100 Classic XT) och valnötskolv (Sauer 100 Classic)

Geväret har tre kaliber grupper: Mini: .222 rem och .223 Rem. Medium: .243 Win, .270 Win, .308 Win, .30-06, 6,5 Creedmore, 6,5×55, 8×57 IS och 9,3×62 samt Magnum: 7 mm Rem Mag och .300 Win Mag.

Blixtsnabb repetering

Repeteringen är blixtsnabb. Sauer är ju känd för att tillverka snabba gevär och Sauer 100 Classic är verkligen inget undantag. Man kan skjuta riktigt snabbt med detta gevär.

Slutstycket har en öppningsvinkel på 60 grader vilket inte är så vanligt. Detta är en mycket uppskattad funktion enligt många jägare och ger dig möjlighet att montera ett stort och lågt kikarsikte på geväret.

Slutstycksgången fungerar perfekt utan knipa fast på något sätt.

Magasin

Magasinet lossar man genom att trycka in en knapp på gevärets undersida. Det finns plats för fem patroner i magasinet. När man sätter in magasinet så här man ett litet klick så att man vet att magasinet verkligen sitter ordentligt. Att ladda om geväret går snabbt och smidigt. Trots den låga vikten så är magasinet robust och stryktåligt.

Sauer 100 classic XT Magasin

Säkerhet

Sauer 100 Classic XT har trestegssäkring vilket gör den säker och trygg att använda.  Säkringen sitter på lådans högra sida och i dess mellersta läge frigörs slutstyckshandtaget så att vapnet kan plundras i säkrat läge.

Säkringens olika lägen är väl avgränsade och man kan skifta läge ljudlöst. Just det att man kan ändra läget på säkringen utan att det hörs är väldigt viktigt med tanke på hur bra hörsel många bytesdjur har.  Ändrar man läget för snabbt så kommer det låta men det går att göra det långsamt och kontrollerat så att det inte hörs.

Precis som med Sako 85 lyser en liten röd lampa i slutstyckets bakände när mekanismen är spänd vilket ytterligare ökar säkerheten.

Sauer 100 Classic XT är helt klart ett säker och pålitligt gevär.

Precision

Bakkappan kunde ha varit lite  mjukare för att dämpa rekylen effektivt när man skjuter med grövre kaliber. Trycket är väldigt bra och man får bra kontakt med fingret på den breda avtryckaren. Träffbilden ligger på mellan 27 och 40 millimeter vilket är klart godkänt för ett jaktgevär.  I ett annat test som utfördes låg träffbilden på 20 millimeter.

Närmaste konkurrenten är Tikka T3 både vad gäller prestanda och funktioner. Precisionen är jämförlig med Tikka T3 men Sauer 100 Classic XT är helt klart snabbare att skjuta med.

Sauer 100 classic XT Precision

Sauer 100 classic XT test och video recensionerKöp Sauer 100 classic XT på pnjakt.se

Se alla Sauer kulgevär

 

Alternativ till Sauer 100 classic XT

Sako 85 Finnlight Test

Test av Sako 85 Finnlight – Bästa kulgeväret 2020!

Tikka T3X Test

Tikka T3X – Mest prisvärda jaktgeväret

Sako 85 Hunter test

Sako 85 Hunter Test – Snyggaste geväret!

Brno CZ 455 Test

Brno CZ 455 Test – Bästa 22lr geväret!

Se även

Bästa kikarsiktet 2019

Bästa Kikarsiktet 2020

Bästa jaktvapnet 2019

Bästa Jaktvapnet 2020

Bästa älgstudsaren

Bästa Älgstudsaren 2020

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

 

Källor:
www.youtube.com/watch?v=IrkREkcvz1I
www.jaktjournalen.se/sauer-100-classic
www.outdoorcanada.ca/gun-review-testing-the-affordable-new-sauer-classic-xt

Har du testat Sauer 100 classic XT? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *