Snygga Entrétak & Skärmtak över Ytterdörr (Inspiration)

Entretak - Skärmtak

Om man vill förnya sin entré kan det vara en bra idé att ta hjälp av ett skärmtak eller entrétak. Det finns flera olika typer av skärmtak och de kan ha både pelare och belysning. Att köpa eller konstruera ett nytt entrétak är ett bra sätt att skapa ett bra intryck vid sin ytterdörr vilket kan lyfta hela huset. Ett skärmtak skapar en personlig och välkomnande känsla och ger skydd för både dörrar och fönster.

Det finns många lättmonterade skärmtak som enkelt kan placeras på huset. Det kan vara passande med ett modernt entrétak av rostfritt stål om man har ett nyare hus eller ett mer gammaldags entrétak för ett äldre hus.

Storleken på entrétaken kan vara 120 cm, 150 cm eller 160 cm beroende på ingången för att passa ovanför dörren. Det kan vara så att man behöver bredare varianter som är 240 cm eller ända upp till 3 meter om man har en större ingång till sitt hus. Det kan även passa med ett litet entrétak till sitt funkishus. Skärmtaken kan vara gjorda i trä, glas eller aluminium.

Att använda skärmtak över sin ytterdörr är ett bra sätt att skydda ingången. Skärmtaken är nästan helt underhållsfria och håller flera år utan att utseendet påverkas avsevärt. Med ett entrétak skyddar man ytterdörren mot solens strålar, regn, snö och hagel. Nedanstående skärmtak kan vara en bra inspiration eller förslag på ett sätt att förnya ditt hus.

Klassiska och populära skärmtak

Entrétaket Hipped - Entretak inspiration

Entrétaket Hipped är en storsäljare som har ett klassiskt utseende av skärmtak. Det är ett tidlöst plåttak som är dubbelfalsat och passa de flesta hus. Skärmtaket finns i bredderna 169 cm, 210 cm eller 260 cm och har vattenavrinning till höger eller vänster. Det går enkelt att montera taket tack vare den speciella aluminiumkonstruktionen. Materialen har lång livslängd med minimalt underhåll och huset får ett ansiktslyft genom gediget plåtarbete.

Entrétak Hipped Designtak Mörkröd – Köp på Byggmax.se


Entrétaket Classic - Entretak 150 cm och 2000 mm

Entrétaket Classic är ett av de populäraste skärmtaken med ett klassiskt utseende och dubbelfalsad plåt som gör att det passar bra på olika typer av fastigheter. Det finns i nio färger och alla har undertak i vitlackerad aluminiumplåt. Storleken på detta entretak är 150 cm, 200 cm eller 250 cm och vattenavrinning finns både på höger och vänster sida. Det är lätt att montera taket med ett speciell aluminiumkonstruktion. Materialen som har använts ger skärmtaket en lång livslängd med lite underhåll. Taket förhöjer huset och ger en snygg entré.

Entrétak Classic Designtak Mörkröd – Köp på Byggmax.se


Modernt entrétak

gop Block entretak med led belysning

Gop Block entretak med led belysning skapar en effektfull entré i modern design som är skyddad mot väder och vind. Den kubiska designen med tydliga linjer passar in på många olika fasader och hus. Detta designtak är gjort av pulverlackerad aluminium i antracit och insidan är gjord av EPS-isolering som ger stabilitet och minskar ljudet från regn. Under taket finns en LED-berlysning som är integrerad i konstruktionen som lyser upp ingången. Det går att beställa med eller utan vindskydd som kan monteras mot takets båda sidor. Taket har en modern och effektfull design med hög hållbarhet och god stabilitet. Det passar bra för det nordiska vädret och har en hög belastningen som tål 150 kg per kvm snölast. Höjden är 14,5 cm, längden på detta entrétak är 160 cm och bredden är 90 cm. Vikten är 27,5229 kg.

Köp Entrétak gop Block BS 160 billigt online – GardenStore.se


Entrétaket Vega - Litet entretak

Entrétaket Vega kan användas både för att skydda både ytterdörren, balkongen eller uteplatsen. Det här är ett litet entrétak som är gjort av nästan okrossbar polykarbonat som ger skugga, men ändå släpper igenom solen genom fönstret. Ramen är gjord av lätt och hållbar aluminium som har pulverlackerats för att skydda mot vädret. Höjden i ovankant är 252.5-261 cm och i nederkant 201-209,6 cm. Längden är 200,5 cm och djupet är 158-183,7 cm.  Den totala ytan är 4,1 kvm.

Entrétak Vega – 7095 kr – Köp på Hemfint.se


Entrétak gop Solaris Akryl 150 - Entretak 150 cm.jpg

Entrétaket gop Solaris är ett stilrent och tidlöst litet entrétak som passar de flesta hus. Med robusta konsoler i rostfritt stål och en UV-skyddande takskiva i slagtålig akryl ger entrétaket ett bra skydd för entrén under många år. Integrerade regnrännor leder bort regnet och taket passar nordiska förhållanden. Det är en tålig konstruktion som tål upp till 75 kg per kvm snölast. Taket är 17 cm högt, 150 cm långt, 95 cm brett och väger 15,5963 kg.

Köp Entrétak gop Solaris Akryl PT/L 150 billigt online – GardenStore.se


Entrétak med pelare

Entretak med pelare - Entrétak Sierra

Entrétaket Sierra skyddar ytterdörren mot UV-strålning, regn, snö och hagel. Taket är gjort av nästan okrossbar polykarbonat som ger skugga, men också släpper igenom solen genom fönstret. Ramen är gjord av lätt och hållbar aluminium som är pulverlackerad och skyddar mot vädret. Färgen är vit och höjden är 257-283 cm, längden och bredden är 232 cm och täcker en yta på 5,29 kvm.

Entrétak Sierra – 6595 kr – Hemfint.se


Entrétak av glas och aluminium

Entrétak Sophia 2150 - Entrétak av glas och aluminium

Entrétaket Sophia ger ett praktiskt skydd för både dörrar och fönster som är tillverkat av rostresistent pulverlackerad aluminium och anslutningar av galvaniserat stål. Takpanelen består av 4 mm tjock polykarbonat som är nästan okrossbar. Vattenrännan är integrerad och den har en simpel montering. Bredden är 95 cm, längden är 215 cm och höjden är 17 cm. Vindmotståndet är 150 km/h och snöbelastningen är 180 kg per kvm.

Entrétak Sophia 2150 – 5595 kr – Hemfint.se


Gotflex Entrétak Visby Grå 120 cm

Entrétaket Visby är ett snyggt skärmtak med konsoler och hängränna av aluminium och taket består av UV-beständigt akrylglas. Det är enkelt att montera och har en låg vikt. Bredden är 120 cm, djupet är 82 cm och bygghöjden är 19,5 cm. Konsolfärgen är grå med 2 st konsoler  och akrylskivan är 4 mm.

Gotflex Entrétak Visby Grå 120 – Köp hos Buildor.se


Gotflex Entrétak Varberg Vit 160 cm

Entrétaket Varberg är ett snyggt skärmtak med bra avrinning. Det har både konsoler och hängränna som är tillverkade av aluminium och taket är gjort av akrylglas. Bredden är 160 cm och djupet är 85 cm. Bygghöjden är 28 cm och konsolfärgen är vit. Den har 2 konsoler och en akrylskiva på 4 mm.

Gotflex Entrétak Varberg Vit 160  – Köp hos Buildor.se

 

Se alla entrétak..

 


Behövs bygglov för entrétak?

Det är kan vara bra att veta att det behövs bygglov för större skärmtak eftersom det är en tillbyggnad. Men om skärmtaket inte mäter mer än 15 kvm behövs inget bygglov. Det är den sammanlagda ytan som räknas om du bygger fler skärmtak. Du kan alltså ha ett skärmtak på 10 kvm och ett på 5 kvm utan att behöva bygglov.

För en- och tvåbostadshus eller tillhörande komplementbyggnader krävs det ibland inte bygglov för skärmtak under vissa förutsättningar. Skärmtaket ska skydda mot klimat och ha en enkel konstruktion. Det ska ha bäring från byggnaden som den sitter fast i och ha ett tydligt funktionellt samband med byggnaden. Dessa kriterier avgör sedan om det behövs bygglov eller inte för ett sådant tak. Skärmtaket måste placeras inom tomten och kan byggas till uthus, garage eller andra byggnader. Tillbyggnad kräver bygglov, men inte för skärmtak till en- eller tvåbostadshus. Du behöver alltså vanligtvis inte ett bygglov för ett entrétak till funkishus eller attefallshus.

Skärmtak kan användas för att skydda en altan, uteplats, balkong eller entré. Skärmtaket måste placeras inom tomten för att det inte ska behövas bygglov. Det är viktigt att veta var tomtgränsen går när man ska bestämma en placering av skärmtaket. Om skärmtaket ska placeras utanför tomten behövs det bygglov även om grannen har lämnat medgivande. Det finns vissa begränsningar gällande storlek och avstånd från huset för bygglov. Ett bygglovsbefriat skärmtak får inte byggas för att skydda cyklar eller vedskjul som väderskydd. Det är viktigt att det finns ett en- eller tvåbostadshus på tomten för att man ska få bygga ett skärmtak utan bygglov. Det finns ingen begränsning i antal skärmtak som man får bygga.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *