Bäst I Test: Sportklocka & Träningsklocka (Herr)

Bästa sportklockan

Oavsett om du bara tränar för att komma i form och leva ett hälsosammare liv eller om du är en idrottare på elitnivå som vill maxa träningsresultatet så behöver du en riktigt bra sportklocka.

Vilken sportklocka ska man välja?

Innan man väljer vilken sportklocka man ska köpa gäller det att ha klart för sig vad man ska med klockan till och vilka funktioner man kommer att ha nytta av.

Bra träningsklockor kan guida dig genom träningen med olika animationer på displayen, de kan även hålla koll på din sömn och din återhämtning för att maximera prestationen under träningspasset och minska risken för överträning och skador. Sportklockor har en smartphone app som ger dig en överblick över de data som klockans sensorer samlat upp under träningspasset.

Dessa data hjälper dig att förstå hur du har presterat och vad du kan göra för att förbättra resultaten. Det är viktigt att ha koll på hur bra man presterar och hur mycket man har förbättrat sig för att veta att träningen ger resultat. Du kan även dela dessa resultat med tränaren eller dina vänner.

Bästa träningsklockan för herrar 2022 är:

1. Garmin Forerunner 245 Music (Bäst i test) – Pris: 3.166 kr
2. Garmin Fenix 6 Pro (Bästa premium sportklockan) – Pris: 6.688 kr
3. Polar M430 (Bästa billiga aktivitetsklockan) – Pris: 1.586 kr


1. Garmin Forerunner 245 Music – Bäst i test 2022 (löparklocka)

Garmin Forerunner 245 Musik - Bästa löparklockanGarmin Forerunner 245 Music är en riktigt bra sportklocka som av många anses vara bästa sportklockan 2022. Det är en relativt billig och mycket prisvärd träningsklocka som har alla nödvändiga funktioner som behövs plus några till. Garmin Forerunner 245 passar både nybörjaren eller dig som tränar på elitnivå. De allra mest avancerade funktionerna som man hittar på de dyraste premium klockorna saknas dock så som multisportfunktioner och höjdmätare men man får väldigt mycket för pengarna om man köper Garmin Forerunner 245 Music.

Garmin Forerunner 245 Music har både GPS och en optisk pulsmätare som mäter pulsen via handleden. Klockan är särskilt anpassad för dig som tränar löpning men har även stöd för andra träningsformer som Styrketräning, konditionsträning, crosstrainer, trappmaskin, inomhusrodd och yoga. Garmin Forerunner 245 Music är en pulsklocka med spotify som ger dig möjlighet att lyssna på musik med trådlösa hörlurar. Gillar man inte att lyssna på musik under löprundan så finns Garmin Forerunner 245 utan musik funktionen och är då något billigare.

Klockan har ganska enkel design och finns i flera olika färger. Batteritiden är lång (upp till 7 dagar) men funktioner som GPS och musik drar ner batteritiden betydligt och i GPS-läge med musik håller batteriet upp till 6 timmar (vilket räcker för de flesta träningspass).


Test och recension av Garmin Forerunner 245 Träningsklocka (herr)

Skärmstorlek, B x H: 30,4 mm (1,2 tum) i diameter, Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Bredd: 42,3 mm Höjd: 42,3 mm Djup: 12,2 mm, Vikt: 38,5 g, Batteritid: Smartwatch-läge: upp till 7 dagar, GPS-läge med musik: upp till 6 timmar, GPS-läge utan musik: upp till 24 timmar, Vattentät/Djup: Ja/5ATM, Färgskärm: Ja, GPS: Ja, GLONASS: Ja, Galileo: Ja, Garmin Elevate™-pulsmätare vid handleden: Ja, Kompass: Ja, Vibrationslarm: Ja

Prisvärd, Har alla funktioner som behövs, stöd för musik och spotify
GPS-läget med musik har lite låg batteritid


(Betyg 5 av 5 )

Bästa pris: 3.166 kr – outnorth.se (Rea)


2. Garmin Fenix 6 Pro – Bästa premium sportklockan

Garmin Fenix 6 ProDetta är en riktigt lyxig klocka för dig med hög budget och som vill ta träningen till nästa nivå. Garmin Fenix 6 Pro är med andra ord inget för nybörjaren eller vardagsmotionären.

Innan Garmin Fenix 6 Pro kom ut så ansågs Garmin Fenix 5 vara den bästa premium klockan enligt många. Men nu har den nya och förbättrade Garmin Fenix 6 Pro tagit över den rollen som bästa multisportklocka i premium klassen. Denna klocka är fullproppad med avancerade funktioner.

Garmin Fenix 6 Pro har alla funktioner man kan tänka sig så som GPS med karta som visar löprundan. pulsmätare som mäter pulsen vid handleden, pulsoximetri (som mäter syremättnad i blodet) och du kan även lyssna på musik och lägga in egna rutter och addera kartor.

Garmin Fenix 6 finns i flera olika modeller. Först har vi en skillnaden i storlek mellan mellan Garmin Fenix 6S (42 mm), Garmin Fenix 6 (47 mm) och Garmin Fenix 6X (51 mm).

garmin fenix 6 storlek

Det är inte bara storleken som skiljer sig mellan klockorna utan även batteritiden som är längst hos den störta klockan och kortast med den minsta modellen.

Sen har vi Garmin Fenix 6 Sapphire och Garmin Fenix 6 Pro. Skillnaden mellan dessa klockor ligger i att Garmin Fenix 6 Pro har standard glaset “Corning Gorilla Glass” medans Garmin Fenix 6 Sapphire har repbeständigt Sapphire-glas som skyddar mycket bättre mot repor.

Den dyraste och lyxigaste modellen av Garmin Fenix 6 är Garmin Fenix 6 Pro Solar som har Solar Power Glass vilket innebär att klockan kan lagra energi från solen och har således en längre batteritid.


Recension av Garmin Fenix 6 Sportklocka (herr)

GPS: Ja, Skärmupplösning: 280 x 280 pixlar, Storlek: 51 x 51 x 14,9 mm, Vikt: 93 g Vattentät: Ja, Batteritid, som endast smartwatch: Upp till 21 dagar, Navigation: GPS och multi-GNSS-satellitreferenser och utomhussensorer, Pulsmätning: Ja, inbyggt, Anslutning: Bluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®, Internminne: Ja, 32 GB

Väldigt påkostad träningsklocka med många avancerade funktioner
Högt pris


(Betyg 5 av 5 )

Bästa pris: 6.688 kr – outnorth.se (Rea)


3. Polar M430 – Bästa billiga träningsklockan

Polar M430Trots att detta är en relativt billig träningsklocka så har den många smarta funktioner. Detta är en perfekt klocka för dig som vill ha en prisvärd klocka som har de grundläggande funktioner som kommer att hjälpa dig med träningen. Polar M430 har en optisk pulsmätare som mäter din puls via handleden. Klockan har även en mycket bra GPS funktion som mäter hastighet, distans och rutt med hög precision. Det finns ett särskilt GPS sparläge som gör att batteriet inte tar slut när du ska ut på en längre löprunda.

Polar M430 kan hålla koll på hur högt tempo du håller och hur långt du har sprungit även inomhus när det saknas GPS-signal. Detta görs utifrån armrörelserna.

Med Polar M430 kan man hålla koll på hur många steg som har tagits under dagen och hur långt man har gått samt hur mycket kalorier man har bränt. Perfekt för dig som försöker gå ned i vikt.

En annan användbar och rolig funktion är att man kan sätta upp mål för dagen som man ska försöka uppnå vilket ger bättre motivation. Du kan även se inkommande samtal och meddelanden som du får på mobilen direkt på klockan vilket är väldigt smart eftersom man kan ske inte har mobilen till hands under träningspasset.

Polar M430 har en app som heter Polar Flow där du får en bra överblick över all data som har med träningen att göra.


Test och recension av Polar M430

GPS: Ja Skärmupplösning: 128 x 128 pixlar Mått (BxHxD): x11,5 mm Vikt: 56,6 g Djup: 11,5 mm Vikt: 56,6 g Vattentät/Djup: Ja/ 30 meter Batteritid: 8 timmar, Trådlös teknik: Bluetooth smart,, Höjdmätare: Ja, Kompass: Nej, Vibrationslarm: Nej, Pulsmätning: Sker via handleden

Lättanvänd, Väldigt prisvärd
Inte så bekväm om man har smala handleder


(Betyg 4 av 5)

Bästa pris: 1.586 kr – outnorth.se (rea)


Vilka funktioner har en träningsklocka?

En sportklocka kan på olika sätt hjälpa dig att prestera bättre under träningspasset oavsett om du sysslar med löpning, cykling, simning eller andra konditionssporter. En sportklocka kan ha flera olika funktioner som hjälper dig att träna. Några av de vanligaste och mest använda funktionerna är:

Pulsmätare med hjärtfrekvensmätare (HRM)

En klocka med pulsmätare kan mäta din puls med inbyggda sensorer, sportklockor med denna funktion kallas ofta för pulsklockor. Det är viktigt att mäta pulsen när man tränar konditionen eftersom det indikerar intensiteten på träningen. Beroende på vad man vill uppnå med träningen så bör pulsen ligga på en viss nivå för effektivast möjliga träning. Man kan även mäta hur mycket man har förbättrat sin kondition genom att jämföra hur hög pulsen är när man håller ett viss tempo.
En klocka kan mäta pulsen direkt på handleden eller med ett bröstband för mer exakt mätning.

GPS klocka med karta

De flesta bra sportklockor över tusenlappen har GPS funktion. En träningsklocka med GPS kan visa dig vart du befinner dig, hur långt du har sprungit och hur hög hastighet du har sprungit med. Det är bra att veta hur fort man springer om man vill hålla ett visst tempo när man konditionstränar. Har man en pulsmätare och en GPS funktion kan man se vilken puls man har under ett viss tempo vilket indikerar hur mycket man har förbättrat sin kondition.

Sportklockor har många namn så som träningsklocka, aktivitetsklocka, pulsklocka och gps-klocka. Det är egentligen ingen större skillnad mellan dessa klockor utan bara olika benämningar av klockor som hjälper dig med träning och aktivitet.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *