Steiner Ranger Xtreme 8×42 – Test & Recension

Steiner Optics positionerar och marknadsför Ranger Xtreme i Europa som högpresterande jaktkikare i mellanprisklassen. Men efter att ha tagit en titt på deras egenskaper och specifikationer måste jag säg att det inte heller finns någon anledning till varför Steiner Ranger Xtreme 8×42 kikaren inte också skulle vara ett utmärkt alternativ för en mängd andra användningsområden, inklusive de flesta allmänna utomhussportaktiviteter som vilda djurlivs observationer, fågelskådning och beroende på modell, resor, safari och för att titta på utomhussportevenemang.

I denna minirecension kommer vi att gå igenom vad jag tror är deras främsta höjdpunkter, svagheter, funktioner och specifikationer.

Test och recension av Steiner Ranger Xtreme 8×42

8×42 Steiner Ranger Xtreme kikaren är den mest mångsidiga och förmodligen de bästa allround kikaren i  Steiner Ranger Xtreme serien.

8x förstoring kan uppnå en bra nivå av bilddetaljer vid korta till medelstora intervall, men är samtidigt inte för kraftfull för att minska synfältet eller utgångspupillen med för mycket.

Till detta kommer de lagom stora 42mm-linserna som klarar av att samla in en bra mängd ljus, men som samtidigt inte är så stora att de gör instrumentet svårt att packa undan eller bära över långa tidsperioder eller avstånd.

Synfält

Med en bredd på 375 fot på 1000 yards (125m @ 1000m) är utsikten du ser när du tittar på den här kikaren ganska bra vilket är bra för att skanna vidöppna områden på längre avstånd men är viktigast på nära håll där det gör det lättare att snabbt lås på ditt ämne och följ det sedan. När det gäller saker som snabbt rörliga vilda djur och fåglar är detta en extremt viktig egenskap.

Utmärkt närfokus

Dessa Steiner Ranger Xtreme 8×42 kikare kan också fokusera på ett föremål på bara 1,9 meters avstånd. För en kikare i full storlek är detta utmärkt och bidrar verkligen till deras mångsidighet eftersom det låter dig observera saker som fjärilar eller blommor på mycket nära håll.

Idealiska användnings områden

Förutom jakt är dessa ett utmärkt val för allmänt bruk och en bra kikare för fågelskådning.

Konstruktion

Chassit på Steiner Ranger Xtreme 8×42 är tillverkat av Steiners extremt tuffa Makrolon-polykarbonat som är samma material som de använder på sina avancerade instrument. Den är lätt och kan överleva stora stötar.

Vatten- och dimsäker

Som du kan förvänta dig på den här nivån är dessa chassi helt förseglade vilket gör det vattentätt och sedan används kvävgas för att förhindra att de inre linserna immar.

NBR-Longlife gummipansar

Större delen av den yttre ytan är täckt av Steiners NBR-Longlife gummiarmering som återigen också används på avancerade instrument.

Detta speciella gummi lägger till ett ytterligare lager av skydd till optiken och är också mer motståndskraftig mot härdning och fördärvning som orsakas av solen samt oljor och syror som ofta överförs till din kikare via dina händer.

Snabb-nära-fokussyste

Steiner har valt att använda en högväxlad fokusmekanism på dessa instrument. Marknadsfört som deras ”Fast-Close-Focus System” betyder det att fokushjulet kräver färre varv för att gå från den ena ytterligheten till den andra och som sådan säkerställer att du kan fokusera på ditt motiv snabbare. Nackdelen med detta är att det i teorin gör finjustering av fokus lite svårare.

Side Shield Ögonmusslor

En annan utmärkt funktion på dessa Ranger Xtreme-kikare och som Steiner använder på många av sina instrument är sköldarna på sidorna av de vridna ögonmusslorna. Tillverkade av ett mjukt, men slitstarkt silikon, är de inte bara bekväma, utan de blockerar också ljus och eventuella distraktioner från din vy. Jag gillar verkligen det här eftersom det inte bara gör att du kan fokusera bättre på ditt motiv, utan det hjälper till att upprätthålla en bättre sikt oavsett vilken riktning ljuset kommer från.

Optiska funktioner

Optiken (linser och takprismor) på dessa Steiner-kikare tillverkas i Tyskland i deras egen anläggning. Steiner hämtar sitt optiska glas från Hoya i Japan och Schott i Tyskland, som båda anses vara det finaste som finns.

När det gäller beläggningarna är optiksystemet helt multi-belagt med Steiners High-Contrast-Optics som de säger ger ”ljusa, briljanta vyer, exakta färger och tydliga bilder med hög konturskärpa”, men inga ytterligare detaljer tillhandahålls.

Steiner Ranger Xtreme 8×42 – Omdöme

Steiner Ranger Xtreme 8x42

Designen och byggmaterialet på ranger Xtreme är verkligen speciellt och värt att nämna, men vad gäller den optiska prestandan kan vi även få samma eller till och med bättre i andra, billigare modeller. Utseendet är inte alltid allt och ibland är mindre mer! Det sistnämnda är i första hand tänkt för de bevingade ögonmusslorna, som i många fall är mer onödiga än användbara. Jag älskar verkligen hur Steiner Ranger Xtreme ser ut – dess byggkvalitet är lämplig för alla som letar efter en hållbar, kraftfull men ändå vacker kikare. Steiner Ranger Xtreme 8×42 har fått goda recensioner av användare och snittar på 4,5 av 5 i betyg. 

Specifikationer: -Fast-Close-Focus. -Twist-Up ögonmusslor med vikbart sidskydd. -SoftGrip-klädsel ger ett skönt och bra grepp. -Nitrogengasfyllning med 2-valvsteknologi. -Vattentät och fukttät. -Lufttät, dammtät och vattentät ned till 3 meters djup. -Neopren rem med Clic Loc funktion för smidigare justering. -Stötdämpning: NBR-Longlife. -Temperatur_-20 – +70 grader.

Teknisk data -Förstoring: 8x. -Objektivdiameter: 42mm. -Utgångspupill: 4. -Synfält: 133m/1000m. -Ögonavstånd: -Skymningsvärde: 18,3. -Närgräns: 1.9m. -Längd: 128mm. -Vikt: 620g. -Garanti: 10 års.

Medföljer -Linsskydd. -Väska. -Neoprenrem.

Köp Steiner Ranger Xtreme 8×42 från pnjakt.se

 

Se även: Bästa Kikaren 2022 (BÄST I TEST)

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *