TEST: Swarovski CL Pocket (8×25 & 10×25)

Funderar du på att köpa en liten kompakt kikare med samma kapacitet som en fullstor? Då kan Swarovski CL Pocket 8×25 eller 10×25 vara något för dig. I den här recensionen kommer jag att ta en titt på både 8x och 10×25 Swarovski CL Pocket-kikaren. En snygg kikare i korrekt fickstorlek för cirka 8.000 kr. Motsvarade de mina höga förväntningar efter många timmars användning?

Jag måste erkänna att jag aldrig har varit ett fan av kompaktkikare. Fickstorleken är fördelaktig, ja, men på för mycket av en kompromiss med bildkvalitet och i vissa fall användarvänlighet. Saken är den att de flesta har en liten kompakt kikare som ett reservpar till sin kikare i full storlek, mestadels tar de bara fram dem när vikten på deras 8×42 kikare är för hög, eller lämnar dem i bilen. Missförstå mig inte, detta är inte en dålig sak, eftersom en kompakt kikare är bättre än ingenting alls. Enligt min mening är dessa Swarovski CL kikare något annat – de är ett par fullstora kikare i en fickkikare.

En konstig liknelse, jag vet, men jag har spenderat mycket tid på att jämföra dessa med liknande prissatta 8×42:or och tycker att de är lika bra.

Test och recension av Swarovski CL Pocket

Test och recension av Swarovski CL Pocket

Med sina Swarobright-, Swarotop- och Swarodur-beläggningar samlar dessa CL-kikare så mycket ljus som en 25 mm kikare kan, vilket ger en levande, ljus bild med hög kontrast. När jag tittade upp i takbjälken i en lada där ett par svalor undersökte en potentiell boplats kunde jag inte urskilja någon skillnad i ljus mellan dessa och min 8×42 kikare. Först när dagsljuset minskade kände jag att de större objektivlinserna gav mig en något ljusare bild. 8x25s är något bättre än sina 10x motsvarigheter här, med en överlägsen utgångspupill (3,125 mm jämfört med 2,5 mm) vilket betyder bättre ljusinsamling. Ändå ger båda dessa kikare mycket höga betyg för den totala ljusstyrkan.

Som med alla Swarovski-kikare är Swarovski CL Pocket tillverkade i Österrike, där uppmärksamheten på detaljer är oöverträffad, och som du kan förvänta dig är byggkvaliteten exemplarisk. Förutom att den helt enkelt är snygg att titta på, ger den kombinerade gröna gummibepansringen och metallchassit kikaren ett tillräckligt skydd mot stötar. Med en vikt på cirka 350 g är de väldigt lätta, perfekta när du har mycket annat att bära och vill ha en sparsam packning på utflykten eller resan. Det dubbla gångjärnet gör också att de fälls ihop otroligt små också, Swarovski CL Pocket rymmer verkligen i fickan.

Varje gångjärn är perfekt balanserat mellan att vara lätt att justera men tillräckligt fast för att förbli på plats under användning. De vridna ögonmusslorna (jag har inga glasögon) gav mig en mycket bekväm vy, och utnyttjade FOV till fullo. Feedback jag har fått från glasögonbärare är mycket bra även på denna front. Naturligtvis är CL-fickorna gasfyllda och helt förseglade, vilket gör dem vattentäta (testade upp till ett djup av 4m) och förhindrar att damm kommer in i kikaren eller att kondens bildas på insidan.

Swarovski CL Pocket har smidigt fokushjul

Ett av mina största problem med många kikare med dubbla gångjärnsfickor är det lilla fokushjulet – oftare än inte tycker jag att de är för krångliga för att justeras när de sitter infällda i bryggan. Swarovski CL Pocket-kikaren är återigen ett undantag, med fokushjulet otroligt smidigt att vrida samtidigt som det förblir icke-påträngande. Med knappt 2 varv från nära fokus till oändlighet är finjusteringar lätta att göra. Dioptrin för att fokusera varje öga individuellt placeras på undersidan i andra änden av bron. Detta lämnar den väl ur vägen, förhindrar oavsiktliga justeringar, men ändå enkel nog att ställa in för dina ögon.

Swarovski CL Pocket 8×25  vs Swarovski CL Pocket 10×25

När du tittar på fåglar vid svaga ljusförhållanden får du en mer detaljerad bild samt en högre upplösning på Swarovski CL Pocket 10×25 Kikare än deras 8×25 motsvarighet.

Swarovski CL Pocket 8×25 kikare har ett bredare synfält än CL Pocket 10×25 kikare. Medan CL Pocket 8×25 ger 357 mm/1000 yards synfält, ger CL Pocket 10×25 kikare 294 mm/1000 yards synfält.

Swarovski CL Pocket – omdöme

Swarovski CL Pocket - omdöme

Jag säger det igen – det är som en fullstor kikare i en kompakt kropp. Prestandan hos CL Pockets är vida överlägsen alla andra 25 mm kikare jag har använt, och i paritet om inte bättre än många jämförbara prissatta fullstora kikare. Dess optiska förmåga packad i en kompakt, lätt men ändå robust kropp har vida överträffat mina höga förväntningar, vilket jag är säker på att den kommer att göra för alla som använder den.

Bristen på HD-glas eller fälttillplattande linser gör väldigt lite för att minska dess prestanda och tillägget av endera (eller båda) skulle öka priset exponentiellt. Jag tycker personligen att förhållandet mellan kvalitet och pris har uppfyllts perfekt, och erbjuder den entusiastiska fågelskådaren en exceptionellt kikare, perfekt för oändliga användningsområden, som passar i vilken ficka som helst. 8x förstoring kommer att erbjuda dig en bättre allrounder, men som alltid skulle jag råda dig att titta igenom båda (om möjligt) innan du köper.

Optisk kvalitet: 9/10
Byggkvalitet: 10/10
Komfort: 10/10
Tillbehör: 9/10

Köp Swarovski CL Pocket från pnjakt.se

Se även bästa kikaren 2022 (Bäst i test)

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *