Swarovski DG 8×25 – Test & Recension

Swarovski DG 8x25 - Test & Recension

Swarovski DG 8×25 är en banbrytande optisk kikare med lång räckvidd. Den låter användaren identifiera, dokumentera och dela sina observationer genom att ansluta till en smart enhet. Swarovski tar med fågelskådning in i 2000-talet med denna innovativa 8×25 kikare. Förutom alla vanliga egenskaper hos en kikare har Swarovski DG 8×25 en 13 MP digitalkamera och en WiFi-nod som samverkar med appar för iOS eller Android smartphones och surfplattor. Detta innebär att man du exakt kan identifiera fågelarter, dokumentera iakttagelsen och låta dig dela vad du har sett.

Optiskt är Kikaren byggd enligt de höga standarder du kan förvänta dig av Swarovski med deras SWAROBRIGHT, SWAROTOP och SWARODUR beläggningar som ger ljusa och klara vyer. DG från Swarovski har introducerat en ny nivå av teknik för fågelskådning och naturskådning. Denna kikare låter användaren se sitt motiv, sedan dokumentera och dela sina iakttagelser via WiFi och Smart Device-anslutning.


Test och recension av Swarovski DG 8×25

Swarovski DG 8x25 review
Swarovski DG 8×25 – Review

Så vad är Swarovski DG 8×25 för en kikare egentligen ? Enkelt uttryckt kan det beskrivas som en kikare där ett av okularen har ersatts av en kameralins, med kroppen omdesignad för att rymma ett fotografiskt system, vilket möjliggör samtidig visning och fotografering. Men det är bara en del av det. GD går ett steg längre och överför omedelbart tagna digitala bilder direkt till en identifieringsapp på en smartphone eller surfplatta via sin egen inbyggda wi-fi-hubb.

För att vara helt tydlig är bilden som ses genom DG en optisk bild – precis som den som levereras av vilken enkel monokulär eller kikare som helst. Det är inte en digital bild och det finns ingen intern LCD-skärm, den senare utgör till stor del grunden för visning genom mörkerseende monokulära och digitala kikare.

Kompakt design

Dess kompakta design innebär att den inte är större än en kikare på 8×32 i genomsnittlig storlek, även om okularet med en lins är centralt placerat och effektivt gör det till ett 8×25-monokular, med det optiska systemet baserat på Swarovskis CL Pocket 8×25-kikare. Som en extra bonus är den gasfylld och vattentät i 30 minuter på 1 meters djup.

Installationen är enkel och driften är enkelheten i sig. DG har en centralt placerad tryckknapp som styr kameran och elektroniken. En snabb enkel tryckning indikerar batteriladdningsnivån, eftersom upp till tre staplar lyser mot den intilliggande batterisymbolen. Ytterligare ett tryck och håll i tre sekunder initierar ett blinkande orange ljus när enheten värms upp, innan den ändras till ett grönt blinkande ljus och avger ett enda pipljud, vilket indikerar att den är redo att anslutas till en telefon eller surfplatta. Ljuset förblir grönt och blinkandet upphör vid anslutning.

Det finns inget SD-kort eftersom enheten har en inbyggd lagringskapacitet begränsad till upp till 10 bilder när den inte är ansluten till en extern enhet. Men för att kunna använda DG fullt ut för dess avsedda ändamål måste den vara ansluten till två olika appar, som båda kan laddas ner från Apple App Store eller Google Play Store.

Swarovski DG 8x25

DG-appen

Den första är DG-appen, speciellt designad för användning med enheten. När den väl har laddats ner är det enkelt att ansluta till DG genom att bara skanna QR-koden eller knappa in enhetens serienummer från förpackningen, eller från själva enheten genom att skruva av ögonmusslan för att avslöja den. Upp till fem enheter kan anslutas till enheten samtidigt på detta sätt, vilket möjliggör flera livestreaming inom ett avstånd av 5 m från DG.

Merlin Bird ID-appen

Den andra är Merlin Bird ID-appen, vars funktionalitet och fördelar tidigare har granskats i Birdwatch 306: 57 och på BirdGuides. Efter nedladdning tar Merlin emot bilder tagna med DG direkt för snabb identifiering, medan DG-appen också fungerar som ett bildlagringsmedium.

En sista justering måste vara på plats innan fältanvändning och det är dioptriinställningen. Detta görs genom att vrida ringen som är placerad mellan den frästa fokusringen och den utsvängda ögonmusslan för att få riktmedlets fyra svarta gränslinjer i skarpt fokus för att säkerställa bästa möjliga fotokvalitet. Jag tyckte att gränslinjerna var diskreta under användning av GD för allmän observation.

Swarovski DG 8x25 DG App

Lärande på språng

Upptäck mer information om dina iakttagelser på plats. Tryck bara på en knapp så skickas din vy till din smarta enhet. Du kan sedan använda Merlin Bird ID-appen eller DG Mammals-appen för att identifiera och komma åt information om fågeln eller djuret framför dig.

Fånga minnen

En inbyggd 13-megapixelkamera låter dig fånga dina iakttagelser. En smidig anslutning till din enhet gör att du kan spåra dina observationer. Detta görs genom Swarovski DG-appen som sedan låter dig  dela detta online och spela in dina minnen.

Dela ditt äventyr

Den integrerade hotspoten låter dig livestreama din vy till ditt resesällskap. Förutom detta kan du dela direkt till sociala medier så att du kan ta med dig andra entusiaster från hela världen på din resa genom naturen.

Swarovski DG app

DG-appen har många användbara funktioner för att få ut det mesta av enheten. Den kan skapa en Wi-Fi-hotspot för att ansluta din smarta enhet till DG. Du kan också se, spåra och fånga ditt möte. Den kommer att lagra videorna och bilderna i appen – som kan delas på sociala medier, e-post och vidare.

Merlin Bird ID-app

Identifiera fåglar med Merlin Bird ID-appen. Ta bilder på din DG och skanna sedan bilden med appen för att upptäcka mer om fågeln du just har sett.

DG Mammals app

För identifiering av däggdjur som upptäckts med ditt DG. Enkel anslutning innebär att du snabbt kan identifiera och lära dig mer om dina iakttagelser.

Vilka smarta enheter fungerar med Swarovski dG-apparna?

Appen är tillgänglig på nuvarande modeller av smartphones som har iOS 11 och Android 5.0. Kompatibilitet kan kontrolleras i Apple-appen och Google Play-butikerna.

Robust och klar

Swarovski Optik är känt för vackert byggda kikare. Swarovski DG har konstruerats och designats enligt tillverkarens välkända höga standarder. Den är mycket damm-, smuts- och vattenavvisande, vilket ger dig sinnesfrid. Ett 2600 mAh litiumjonbatteri tillåter upp till 6 timmars användning beroende på vilka funktioner som används.


Optisk prestanda
 • Måttlig 8x förstoring tar motiv nära för observation och identifiering utan att minska synfältet
 • 25 mm objektiv håller de optiska komponenterna kompakta för att ge plats åt elektroniken, vilket säkerställer en bekväm och mycket bärbar övergripande design
 • SWAROBRIGHT faskorrigerande prismabeläggning eliminerar interna störningar för att förbättra kontrast och upplösning
 • SWAROTOP antireflekterande multibeläggning maximerar ljustransmission, förbättrar kontrast och klarhet
 • SWARODUR exteriör linsbeläggning ger reptålighet samtidigt som smuts, damm, oljor och sav lätt kan rengöras utan att lämna rester för att säkerställa klara och fläckfria vyer
 • 357-fots synfält tillåter användare att skanna breda strängar av landskapet efter fåglar av intresse för identifiering
 • Lång 17 mm ögonavlastning förbättrar tittarkomforten med minskad ansträngning av ögonen
 • Bekväm 3.1 utgångspupill
Hantering och konstruktion
 • Stort halkskyddat centerfokushjul
 • ±4 dioptrikorrigering säkerställer att kameran och bilden är korrekt fokuserade
 • Twist-up gummiögonmussla för bekväm användning med eller utan glasögon
 • IP67-klassad damm- och vattentät, vilket tillåter användning under tuffa förhållanden
 • Kompakt design är under 6″ lång för maximal bärbarhet och användarvänlighet
 • Brett 14 till 131° driftstemperaturområde
 • Automatisk avstängningsfunktion efter 15 minuters inaktivitet bevarar batteritiden
 • USB-laddningsport för batteri
 • Internt uppladdningsbart Li-ion batteri med en maximal drifttid på 6 timmar

 Specifikation: -Förstoring: 8x -Linsdiameter: 25 mm -Utgångspupill: 3,1 mm -Ögonavstånd: 17 mm -Synfält: 6,8° / 119 m på 1000 m -Närgräns: 2,5 m -Dioptrijustering: Ja, +/- 4 -Längd: 146 mm -Bredd: 112 mm -Höjd: 60 mm -Vikt: 550 g -Upplösning stillbild: 13 MP (4192×3104 px) -Upplösning video: HD 1280×720 px / VGA 640×480 px -Batteri: Li-Ion 2600 mAh -Batteritid vid normal användning: 6h -Batteritid vid maximal användning: 3,5h -Tillhörande appar: dG App, dG Mammals -Max antal anslutna enheter samtidigt: 5 st -Anslutning: Wi-Fi -Garanti: 10 år för optik / 2 år för elektronik

Medföljer: -Swarovski dG 8×25 -USB-C 2.0 laddkabel -Väska -Bärrem -Okularskydd -Användarmanual -Putsduk


Swarovski DG 8×25 – Omdöme

Swarovski DG 8x25

Sammanfattningsvis känns DG definitivt som en enhet som kommer leva kvar i framtiden. Genom designen borde Swarovski DG 8×25 hjälpa dig att se fåglar bättre, identifiera dem lättare och dela dina erfarenheter med andra. Det här är inte en enhet som du pysslar mycket med – den ska fungera bäst i ”Autoläge”. Vi kan tänka oss en framtida version som automatiskt kan fokusera på fågeln du tittar på, zooma in och ut och ta perfekt skarpa högkvalitativa foton. Vi är inte riktigt där än – men Swarovski är definitivt på rätt spår med GD. Det är fräscht, det är roligt, det är spännande och öppnar upp för många möjligheter. Genom att kombinera förmågan att se, spela in och ”dela” de fåglar vi ser, kommer det förhoppningsvis att nå fler och fler människor och hjälpa dem att uppleva glädjen med fågelskådning.

Fördelar: Färgkontrasten är bra. Bildskärpan sträcker sig nästan till yttersta kanten av synfältet. Kort tidsförskjutning mellan att trycka på avtryckaren och ta bild
Nackdelar: Dyr

Köp Swarovski DG 8×25 från pnjakt.se

Se bästa kikaren (Bäst i test)

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *