TEST: Swarovski NL Pure (8×42, 10×42, 12×42)

TEST - Swarovski NL Pure (8x42, 10x42, 12x42)

I åratal var Swarovski EL en av de bästa kikare för fågelskådare. I nästan varje film som hade en fågelskådningsscen var det Swarovski EL kikaren du såg. Det var synonymer med elitfågelskådning. Nu finns det en ny hjälte i stan. Det är fortfarande en Swarovski. Men nu är det nya Swarovski NL Pure. Swarovskis EL: er var världens bästa fågelkikare, men sedan överträffade Zeiss nyare SF dem på vissa områden. NL Pure är Swarovskis försök att ta tillbaka den ”bästa av det bästa”-kronan. I den här recensionen tar jag reda på om de har lyckats.

Kikaren är fantastiskt vid första ögonkastet. Vi har aldrig sett en kikare med en form som liknar NL Pure. Mitt längs pipan blir diametern smalare. Vad som är annorlunda är att i denna kikare är avsmalningen längs diagonalen. Det är en häpnadsväckande behaglig känsla. Det känns som om denna kikare var gjord för att passa din hand.

Optiken?

Swarovski har inte förklarat vad de har gjort för att förbättra glaset. Men något måste de ha gjort. Utsikten är transcendent transparent. Så perfekt optisk kvalitet som vi kan föreställa oss.

Synfältet är ännu bredare än Zeiss Victory SF-kikaren i jämförbar storlek.

Pannstödet

Swarovski FRP Forhead Rest Piece till NL Pure

Vi tror att det är den ergonomiska formen som flyttar 12-power till det användbara området för fågelskådare. Men Swarovski tillhandahåller också ett valfritt tillbehör som dramatiskt förbättrar stabiliteten i sikten. Det är en förvånansvärt enkel pryl, pannstödet.

Tryck den mot din panna för att stabilisera sikten. Avståndet kan enkelt justeras för att passa ditt ansikte. Många människor upplever att detta gör att de kan ha en stabil bild även vid 12 effekt. (Vissa människor gillar att få en för sina 10x eller 8x NL Pure också.)

Swarovski NL Pure versioner

Swarovski gör NL Pure i flera versioner: 8×32, 10×32, 8×42, 10×42, 12×42


Test av Swarovski NL Pure 8×42 

Test av Swarovski NL Pure 8x42 
Swarovski NL Pure 8×42 – Recension & omdöme

För att vara ärlig så hade jag verkligen inte så mycket förväntningar på Swarovski NL Pure 8×42 . Min gå till kikare för allt kring jakt de senaste åren har varit ett par 8×32 EL:s. Jag använde dem ursprungligen som en lätt kikare för älgjakt men blev kär i dem även för jakt på mulhjort. 8x förstoring ger en mycket skarp ”i fokus”-bild som minskar eventuella handskakningar. Jag upptäckte att jag såg mer vilt än vad jag skulle göra med min gamla favorit, 10×42 SLC.

Det är fortfarande svårt att slå utsikten av milsvida öppna land från ett par 10×42:or monterade på ett stativ. Men för allround användning ger den lägre förstoringen på 8x och det breda synfältet en bättre bild. Många jägare går naturligtvis efter mentaliteten ”större är bättre” och antar bara att en kikare med högre förstoring hjälper dig att upptäcka mer vilt. Men när du pratar om en handkikare fungerar den ökade förstoringen mot dig. Dina ögon måste arbeta övertid för att anpassa sig för den ökade ”skakningen” av bilden och du ser faktiskt mindre. Jag älskar ABSOLUT 8×32 EL och tanken på ett ännu bredare synfält med NL Pure lockade mig.

Jag hade inga förväntningar på bättre upplösning, jag var bara nyfiken på att testa det bredare synfältet. En oro jag hade från bilderna jag hade sett online var att NL Pures såg större ut än standard 8×42 EL. Jag var glad när jag höll dem i handen att de faktiskt är mindre med bättre ergonomi. De känns exceptionellt välbalanserade i dina händer.

Upplevelse på fältet

Direkt när jag använde NL Pure’s yte på fältet märkte jag hur fantastiskt synfältet var och hur lätta de var för ögat. Jag upptäckte att jag kunde spendera så mycket tid bakom glaset som jag ville med nästan noll ögontrötthet. Vad jag inte förväntade mig var att upplösningen var bättre.

Min jaktpartner hade ett par 8,5×42 EL som är 10 år gamla och vår guide hade ett helt nytt par Leica Geovid avståndsmätare. Båda dessa kikare anses vara så bra som de blir i optikvärlden. Det tog oss några dagar att ta reda på detta, men jag kunde konsekvent identifiera föremål som antingen ett får eller inte. Ibland såg de andra bara vita föremål mil bort (stenar, solen som studsade från en buske, etc) och kunde inte se vad de var utan att dra fram tubkikaren.

Det blev ett löpande skämt för mig att använda min ”Pure vision” för att se vad objektet var för att undvika att behöva dra upp tubkikaren ur packningen. Flera gånger överlämnade jag mina Pure’s till de andra killarna som jagade med mig. De var alltid imponerade när de jämförde dem sida vid sida med sina EL:s och Geovids. Min jaktpartner planerade omedelbart vad han skulle behöva sälja för att köpa dem.

NL Pure 12×42 är något nytt. Hittills har de flesta elitfågelskådare valt en 8- eller 10-powers kikare, för att få maximal stabilitet och brett synfält. Men 12×42 NL Pures har förändrat landskapet för alltid. Vi blev förvånade över att se att 12×42:an gav en fin, stadig vy.

Test av Swarovski NL Pure 12×42

Test av Swarovski NL Pure 12x42
Swarovski NL Pure 12×42 review

Vår Swarovski-representant kom förbi butiken igår med ett par 12×42 Pure’s och pannstödstillbehöret. När jag såg pannstödet på bilder tyckte jag (och jag antar nästan alla andra) att det var ett onödigt tillbehör som var designat för fågelskådning. Jag hade väldigt, väldigt fel om det. Pannstödet var ganska imponerande. Det stabiliserar bilden och gör faktiskt 12:an användbara för handhållning. Det är inte heller så skrymmande som det ser ut på bilderna och skulle vara lätt att packa med dig på jakt.

Nackdelar med 12×42

12:an skulle förmodligen inte vara min ”all around”-kikare. Men om du funderar på 12:an, så tror jag att pannstödet är ett MÅSTE HA-tillbehör, liksom att se till att du kommer på ett sätt att montera dem på stativ (vilket leder till mitt enda klagomål). Jag kan inte tro att Swaro kom ut med en ny kikare som inte innehåller en hongänga för att acceptera stativfästen. Det är absolut ingen mening för mig att de inte inkluderade det. Mitt andra problem är inte så mycket ett klagomål, men dessa kikare är dyra!

Swarovski NL Pure – Omdöme

Swarovski NL Pure 8x42

Många gånger kommer företag ut med nya produkter som ”ska” vara bättre än deras tidigare generationer, men det är inte alltid fallet. Jag kan med 100% säkerhet säga att Swaro NL Pures är en uppgradering av vilken kikare som helst som finns på marknaden idag. De är verkligen en fantastisk kikare. Om du kan motivera kostnaden eller inte är upp till dig, men om du letar efter det bästa är dessa det. Det sammanfattar min NL Pure Review. NL Pure är fantastiska och pannstödstillbehöret är verkligen imponerande för handstabilitet. Om du funderar på att uppgradera din optik kan du inte hitta bättre än NL Pure.

Köp Swarovski NL Pure från pnjakt.se

Se även jämförelser för bästa kikaren 2022

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *