TEST: Bästa Vallningsfria Skidorna 2020 (Bäst i Test)

Bästa vallningsfria skidorna
Share Button

Funderar du på att köpa nya längdskidor inför vintersäsongen? Se vilka som är bästa vallningsfria skidorna 2020!

Oavsett om du åker på en skidresa eller om du bor i norra Sverige med snöiga vintrar kanske du är intresserad av att prova längdskidåkning.

Det finns säkert möjlighet att hyra längdskidor på många anläggningar så att du kan prova på att åka men i längden blir det väldigt dyrt att hyra skidorna. Man sparar mycket pengar på att köpa egna skidor och dessutom kan du köpa ett par längdskidor som passar dig och dina individuella behov.

Om man ska köpa nya längdskidor så är det smart att köpa skidor som man inte behöver valla, så kallade vallningsfria längdskidor. Det är inte roligt när det går trögt att åka skidor i spåret på grund av dåligt vallade skidor. Med vallningsfria skidor slipper du vara orolig för att skidorna inte ska glida ordentligt över snön.

Vallningsfria längdskidor eller skinskidor som de också kallas har blivit lite av ett fenomen och är väldigt populära bland skidåkare i hela Skandinavien.

Efter att ha granskat dussintals längdskidor så listar vi nu de bästa vallningsfria skidorna 2020. Vi undersökte en rad faktorer, inklusive material, form, storlek, avsedd syfte, kostnad och genomsnittliga kundrecensioner.

Här är en snabb lista på bästa vallningsfria skidorna 2020. Längre ned på sidan finns mer information om skidorna.

Bästa vallningsfria skidorna 2020 är:

Fischer Twin Skin Pro – Pris: 2.396 kr (REA)
Rossignol R-Skin IFP – Pris: 1.798 kr (REA)
Salomon RC Skin – Pris: 2.023 kr (REA)
MadshusTerrasonic Classic Intelligrip – Pris: 2.023 kr (REA)


Fischer Twin Skin Pro

Fischer Twin Skin Pro Vallningsfria skidor

Riktigt bra vallningsfria skidor som presterar utmärkt i skidspåret. Har lätt konstruktion med 70% mohair Twin Skin för extra grepp när snön blir hård och isig. Fischer Twin Skin Pro är en populär skida som Har fått utmärkta recensioner av användare.

Kön: Unisex
Vallningsfria: Ja


Fischer Twin Skin Pro test

Bästa pris

outnorth.se –  2.396 kr (REA)


Rossignol R-Skin IFP

Rossignol R-Skin IFP Skinskida

Högpresterande vallningsfria längdskidor för experter och vanliga skidåkare. Kompatibel med det nya Turnamic®-bindningssystemet, Integrated Fixation Plate (IFP), som ger den mest naturliga skidböjningen och en enastående snökänsla, precision och glidning. Utbytbara mohairtillägg (100-150 dagar) ger bra kraft under alla förhållanden utan någon förberedelse alls.

Kön: Unisex
Vallningsfria: Ja


Rossignol R-Skin IFP test

Bästa pris

outnorth.se –  1.798 kr (REA)

 


Salomon RC SkinSalomon RC Skin

Upplev klassisk prestanda på toppnivå utan att behöva valla varje dag. RC Skin från Salomon har SKINGRIP+-inlägg som ger exakt och säkert grepp samt ljudlöst snabbt glid för åkare med krav på hög prestanda i olika snöförhållanden.

Kön: Unisex
Vikt per par: 1300 g
Vallningsfria: Ja


Salomon RC Skin test

Bästa pris

outnorth.se –  2.023 kr (REA)


Madshus Terrasonic Classic Intelligrip

Madshus Terrasonic Classic Intelligrip

Terrasonic Classic Intelligrip® Skis från Madshus är vallningsfria längdskidor för klassisk åkning. Mohair skinnet är inbyggt i kärnan och ger utmärkt grepp och glid i alla väderförhållanden så som pudersnö, frost och is.

Kön: Unisex
Bredd bakände: 44 mm
Bredd midja: 42 mm
Vikt per par: 1100 g
Vallningsfria: Ja


Madshus Terrasonic Classic Intelligrip test åkning

Madshus Terrasonic Classic Intelligrip på vasaloppet

Bästa Pris

outnorth.se –  1.798 kr (REA)

 

Se alla längdskidor

 


Det är inte så konstigt att vallningsfria skidor har blivit så populärt de senaste åren för vem vill oroa sig för att man har rätt vallning om man istället bara kan ge sig ut i skidspåret på en gång och njuta av att åka skidor med perfekt glid.

Så kallade “vallningsfria” skidor har funnits på marknaden sedan 70 och 80-talet med de har inte riktigt varit lika effektiva som vanliga skidor med bra vallning. Men utvecklingen har gått framåt med rasande fart och nu den nya generationen vallningsfria skidor betydligt bättre än de äldre.

Idag har de flesta skidmärken en egen skinskida och det finns ganska många att välja mellan på marknaden.

Hur fungerar vallningsfria skidor?

Vallningsfria skidor fungerar som så att de har skinhudar undertill därav namnet skinskidor som är en vanlig benämning på dessa skidor.

De har en remsa med små hår under skidorna. Man kan säga att skidan glider medhårs eftersom håren ligger i den riktning som skidan glider fram. Likaså får man bra fäste när man skjuter ifrån eftersom det är mothårs.

Man får bra fäste trots att det är isigt och halt underlag. Med skinskidor slipper man även klumpar under skidorna när det är kramsnö.

Hur bra är vallningsfria skidor?

Det går alldeles utmärkt för vanliga motionärer att åka med vallningsfria skidor. Du kommer att bli överraskad över hur bra glid de har. Fästet är mycket bättre än vanliga skidor och man får bra fäste även i branta uppförsbackar.

Tycker man att det är bökigt att valla skidorna varje gång man ger sig ut i skidspåret är skinskidor perfekta. Det blir lättare att ta sig ut och åka skidor när man slipper oroa sig för vallningen.

Jag skulle inte vilja påstå att skinskidor är bättre att åka med än vanliga skidor med bra vallning om man vill prestera så bra som möjligt i ett skidlopp, riktigt så effektiva är inte vallningsfria skidor ännu. Men de är utmärkta att träna med även för tävlingsåkare då glidet inte behöver vara 100% när man tränar.

Det är främst när det i kallt före med nysnö som glidet inte är optimalt men det finns exempel på åkare som använt vallningsfria skidor på Vasaloppet och placerat sig topp 150, så det är ingen stor skillnad i prestanda.

Har du testat någon av dessa längdskidor? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Arvid "Gunde" Svensson

Skidlärare som älskar att åka utför. När han inte skriver artiklar kan man hitta honom i skidliften där han sitter och sippar på en kopp varm choklad.

Visa alla poster av Arvid "Gunde" Svensson →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *