Test: Bästa mörkerkikare för jakt (Värmekikare)

Här listar vi bästa mörkerkikaren 2022 för dig som vill jaga på natten. Fördelen men en mörkerkikare är att man enklare kan upptäcka och identifiera bytesdjur när det är mörkt ute. Om man ska jaga på natten behöver man ett effektivt hjälpmedel för att kunna se i mörkret. Belysning fungerar dåligt då det är lätt att bli upptäckt så att bytet kräms iväg.

Det bästa är att köpa ett mörkersikte som alltså är ett kikarsikte som man kan se med i mörkret. Se bästa mörkersiktet 2022 för mer information om dessa. Nu för tiden är det ju tillåtet att jaga vildsvin med mörkersikte och kan man se i mörkret direkt i kikarsiktet så är ju det mer effektivt under jakten. Det går även att lossa vissa mörkersikten från geväret så att de går att använda som en handhållen mörkerkikare om man känner för det.

Men här ska vi titta närmare på mörkerkikare. Det finns ju fördelar med att ha en mörkerkikare istället för ett mörkersikte, framförallt är de betydligt billigare och om man redan har köpt ett dyrt kikarsikte som man använder dagtid kanske det är smartare att köpa till en mörkerkikare som man använder när det är mörkt ute.

Det finns två typer av mörkerkikare. Mörkerkikare med night vision och så kallade värmekikare eller termisk kikare.

Mörkerkikare med night vision

En vanlig nattkikare med night vision är baserat på ljus förstärker det lilla befintliga ljuset så att man kan se i mörkret. Dessa kikare fungerar utmärkt på kvällen och natten och det räcker med ljuset från stjärnhimlen och månen för att det ska gå att se klart och tydligt i mörkret. Men är det helt kolsvart ute så fungerar dessa mörkerkikare sämre än termiska kikare och det kan även uppstå problem om det finns en stark ljuskälla någonstans eftersom detta ljus förstärks väldigt mycket.

Mörkerkikare night vision

Dessa kikare är alltså bästa mörkerkikaren för dig som vill kunna se klart och detaljerat när det är lite halvmörkt ute. Dessa mörkerkikare är dessutom mycket billigare jämfört med termiska mörkerkikare.

Termisk nattkikare

En termisk nattkikare baserar bilden på värme, alltså det som alstrar mest värme lyser mer än sin omgivning. Eftersom bytesdjur är betydligt varmare än den omgivande naturen är det mycket enkelt att upptäcka i mörkret. Dessa mörkersikten är alltså inte alls beroende av ljus så det spelar ingen roll om det är helt kolsvart ute. En termisk mörkerkikare är överlägset bäst på att upptäcka bytesdjur i mörkret. De ger dock inte lika detaljerad bild som en vanlig nattkikare och de är dessutom betydligt dyrare.

Värmekikare jakt - Termisk nattkikare

Vilken mörkerkikare är bäst?

Det är svårt att säga vilken typ av mörkerkikare som är bäst eftersom det beror lite på vad man ska använda kikaren till. Sen är det ju en viss prisskillnad mellan dessa nattkikare så man bör ju fundera på hur mycket man är villig att betala.

Har man hög budget och om man lätt vill kunna upptäcka bytesdjur oavsett hur mörkt det är ute så är en termisk mörkerkikare det bästa valet. Men om man vill ha en klar och detaljerad bild och kanske använda kikaren till annat än jakt är en vanlig nattkikare kanske det bästa valet. Om man främst jagar på kvällen då det inte är helt kolsvart ute är en nattkikare med night vision ett bättre och billigare val.

Vi har valt ut två mörkerkikare, en vanligt nattkikare med night vision och en termisk mörkerkikare. Dessa är mycket bra att använda när man jagar på natten.

Här är bästa mörkerkikaren för jakt 2022 (Bäst i test)

Elite NV-400 dag/natt kikare (Bästa mörkerkikaren “Bäst i test”)
Leica Calonox View ( Bästa värmekikare för jakt)
Leupold LTO-Tracker HD (Billig termisk nattkikare)


Elite NV-400 dag/natt kikare (Bästa mörkerkikaren “Bäst i test”)

Här har vi en nattkikare som man även kan använda på dagen. Man kan se upp till 400 m med kikaren tack vare en optisk förstoring på fyra gånger och en digital zoom som förstorar upp till två gånger. Upplösningen är 640 x 480 och man kan se klart och tydligt på natten. Det går dessutom att ta bilder och spela in videos med kikaren. Batteritiden är 6 timmar vilket är hel ok.

Elite NV-400 nattkikare och dagkikare

Här är en video där man gör ett test av Elite NV-400 mörkerkikare:


Test av Elite NV-400 mörkerkikare

Teknisk data:

– Förstoring: 4~8 X31 (MAX 8x)
– Räckvidd under natten: 400m
– Digital förstoring: 2x
– Synvinkel: 8.5°
– Utgångspupill: 40mm
– Objektivdiameter: 31mm
– Batterityp: 8 st AA battery 4.5V-6V
– Vikt: 750g (utan batterier)
– Längd: 210mm
– Bredd: 145mm
– Djup: 65mm
– Foto och video
– Batteritid: 6h utan IR på
– OSD meny display

Pris: 3.195 kr (REA) – Köp på pnjakt.se


Leica Calonox View (Bästa värmekikare för jakt)

Leica Calonox View ( Bästa värmekikare för jakt)

Detta är en termisk kikare vilket innebär att bilden bygger på värmesignaler istället för nightvision. En termisk kikare är perfekt för jakt i mörkret eftersom det är mycket lätt att upptäcka byten även när det är helt kolsvart ute. Det är även en liten kikare som är smidig att ta med sig. Man kan zooma upp till 10x förstoring och upplösningen är 1280×960 pixlar. Termiska kikare är dyrare jämfört med nattkikare men detta är en mycket kikare för jakt och ett bra köp om man är ute efter en värmekikare.

Mer info..

Köp Leica Calonox View från pnjakt.se


Leupold LTO-Tracker HD (Bästa termiska nattkikaren)

Denna termiska mörkerkikare är mycket avancerad och har många användningsområden förutom jakt. Leupold LTO-Tracker HD kan används av jägare, fågelskådare, militär, polis och räddningsverk.

Med denna termiska mörkerkikare är det enkelt att upptäcka bytesdjur oavsett hur mörkt det är. Bildupplösningen på den termiska sensorn är 320 x 240. En termisk nattkikare behöver inte så hög upplösningen eftersom man en detaljerad bild inte är det viktiga, det räcker med att man kan identifiera vilket bytesdjur det handlar om. Poängen med en värmekikare är att lätt kunna upptäcka värmesignaler snarare än att urskilja detaljer.

Leupold LTO-Tracker lyser upp allt som är varmt i kontrast mot den svalare omgivningen vilket gör att det är mycket enkelt att urskilja djur och människor. Värmekameran kan förstora sju gånger och har ett termiskt detektionsavstånd på upp till 600 meter.

Denna värmekikare är väldigt liten och kompakt. Leupold LTO-Tracker är bara 42mm lång och väger 198g vilket innebär att man får plats med den i fickan utan problem.

Leupold LTO-Tracker HD Värmekamera

Här är en video recension av Leupold LTO-Tracker HD:


Test och recension av Leupold LTO-Tracker HD värmekikare

Teknisk data:

-Termisk sensor: 320 x 240.
-Upptäcksavstånd: ca. 600m.
.Synfält: 18° eller 315m/1000m.
-Användningstemperatur: -20°C till -60°C
-Frame Rate: 25Hz.
-Digitalzoom : 6x.
-Display: 30.5mm rund.
-Display upplösning: 390 x 390 px
-Färgpaletter: 6 alternativ.
-Starttid: 3″.
-CR123 batteritid: 3 h kontinuerlig användning (ingår).
-Väldigt kompakt.

Pris: 12.595 kr (REA) – Köp på pnjakt.se

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *