Köpa Bästa Tikka T3X Paket 2021 (Se Test & Recension)

Tikka T3X Test

Tikka T3X

Från 13.299 kr
9.7

Prisvärd

9.8/10

Säkerhet

9.8/10

Precision

9.8/10

Mekanism

9.5/10

Fördelar

  • Finns i många modeller och utföranden
  • Väldigt justerbar
  • Mycket bra precision
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Lite tråkig design

Resultat av testet, så bra är Tikka T3X:

Denna bössa är en av de absolut bästa kulgevären man kan köpa i den här prisklassen. Man får väldigt mycket för pengarna! Om du vill skjuta långt med hög precision så är det här jaktgeväret för dig. Tikka T3X rekommenderas verkligen om du vill köpa ett bra jaktgevär för ett rimligt pris. Alla test som utförts har resulterat i utmärkta omdömen och de flesta jägare är överens om att Tikka T3X förmodligen är det bästa standardvapnet i prisklassen. Bästa alternativet till Tikka T3X är Sako 85 Finnlight som har fått aningens bättre betyg men säljs till ett högre pris. Båda dessa bössor är riktigt bra även om många tycker att Sako har snyggare design och är av bättre kvalitet. Om priset inte är ett problem kanske man ska satsa på ett Sako gevär men Tikka T3X är onekligen mer prisvärd.

Du kan köpa Tikka T3X till reducerat pris just nu på pnjakt.se

 

Tikka T3X – Test & Recension

Den nya generationens Tikkastudsare: Tikka T3X är kanske Sveriges populäraste studsare just nu. Tikka är en finsk vapentillverkare som kombinerar långvarig expertis inom gevärsproduktion med den verkliga erfarenheten av Tikka-jägare och sportskyttar från hela världen. De har tillverkat vapenkomponenter sedan 1918 och 1981 gick Tikka samman med Sako och började tillverka hela jaktgevär.

Kännetecknande för Tikka T3 gevär är utmärkt precision, driftsäkerhet och billigt pris. Denna kombination har gjort studsaren väldigt populär över hela världen. Ett lågt pris kombinerat med en hög precisionen gör detta gevär lämpligt för nybörjare.

Även de tidigare Tikkastudsarna var mycket framgångsrika och de egenskaper som gjorde dessa modeller så populära finns fortfarande kvar hos den nya och förbättrade Tikka T3X. Nu finns nya och utvecklade detaljer som gör detta uppgraderade Tikka gevär ännu vassare än sin föregångare!

Studsaren har sedan länge varit en favorit både bland jägare och tävlingsskyttar och det finns ett stort utbud av olika tillbehör. Geväret säljs i många olika versioner av Tikka T3 med både höger- och vänstermekanismer. Vi kommer att recensera några av de vanligaste modellerna och gå igenom skillnaden mellan de olika versionerna.

Tikka T3X Lite med kikarsikte

Vad är nytt med Tikka T3X?

Att förbättra en så bra bössa som Tikka T3 är svårt och lyckligtvis har det inte skett några drastiska förändringar. Kvar finns allt det som gjorde de tidigare versionerna så populära. Priset är fortfarande lågt, precisionen är om möjligt ännu bättre och bössan är fortfarande lika driftsäker. Men på några punkter har Tikka ändå lyckats hitta rum för förbättringar vilket lyfter geväret ytterligare ett steg.

Bättre hållbarhet

Rekylklacken är nu gjord i stål och styrhylsan i aluminium och detta innebär att Tikka T3X är mycket hållbarare än tidigare modell. Detta är mycket uppskattat eftersom man vill ha ett så stryktåligt gevär som möjligt.

Förbättrade och utbytbara pistolgrepp

T3x har ett nytt modulärt syntetiskt lager med utbytbara pistolgrepp, vilket gör det möjligt att ändra greppets vinkel. Detta möjliggör flera skjutpositioner. Ytterligare grepp säljs separat som tillbehör. Man ändrar greppet enkelt med en skruv bak på pistolgreppet.

Den syntetiska T3x-stammen har också en extra fästpunkt som gör att du kan ändra vidden på stockens framkant.

Det är bra att man kan anpassa ett gevär så mycket som möjligt efter användaren och detta är helt klart en trevlig ny detalj.  Greppmönstret har förändras och ger nu bättre grepp på både pistolgrepp och framstock. Även Kolvkammen går att justera efter personliga mått.

Tikka T3X Grepp

Tikka T3X Byta Grepp

Tikka T3X Avtagbart Grepp

Mindre rekyl

Det är viktigt att minimera rekylen för att få så bra precision som möjligt när man skjuter. Därför har man förbättrat bakkappan med integrerade luftfickor för att öka rekylupptagningen. Bakkappan är även fem mm tjockare nu. Detta gör att bössan har fått ännu bättre precision än tidigare och den är mycket trevligare att skjuta med. Rekylklacken är nu i stål istället för lättmetall vilket ger bättre rekylupptagning.

Tikka T3X Bakkappa

Bättre låda med möjlighet att fästa tyngre kikarsikten

Man har nu förbättrat lådan så att man enklare kan montera en picatinnyskena eller Weaverklackar. Det finns nu ett extra skruvhål ovanpå lådan för att öka skottfastheten vid användning av tyngre kikarsikten. Den gamla fräsningen finns kvar så man har fortfarande möjlighet att använda Optilocfästen vilket funkar utmärkt.

Utkastaröppningen är något större både på höjden och längden vilket gör att tomhylsor inte längre slår i låga montage och det blir enklare att ladda patroner direkt i patronläget. En annan bra och ny funktion är att man kan peta in enkelskott i loppet vilket kan behövas ibland när man använder de populära montagen från Spuhr.

Tikka T3 Kikarsikte

Styrhylsa av stål

Nu har man bytt ut den tidigare styrhylsan som var i plast till en i stål. Hela slutstycket är tillverkat i stål och utkastaren är fjäderbelastad med utdragare av samma typ som Sako använder. 70 graders öppningsvinkel gör det lätt att öppna och spänna mekanismen. Slutstycksgången fungerar mycket bra!

Tikka T3X Lite Slutstycke

Ökad precision

Tikka är känd för sina täta träffbilder och fantastiska precision. Tikka 3X är om möjligt ännu mer skjutvänlig tack vare förbättrad rekylupptagning.  Både den förbättrade bakkappan och rekylklacken i stål bidrar till att rekylupptagningen är bättre.

Mer information om Tikka 3X (video recension från Sako)

Testskjutning med Tikka 3X

Vilket Tikka T3X paket ska man köpa?

Vad är det då för skillnad mellan de olika modellerna? Tikka T3X finns ju i en mängd olika varianter! Här reder vi ut vilket Tikka 3T gevär som passar dig.

 

Tikka T3X Lite Adjustable

Tikka T3X Lite Adjustable

Pris: 14.299 kr – Se aktuellt pris
Finns även som paket med kikarsikte och ljuddämpare

pnjakt.se har rea på Tikka T3x Lite Adjustable Paket just nu!

Detta är en av de absolut populäraste studsarna i Sverige och finns som både höger och vänster vapen. Tikka T3X Lite Adjustable har en justerbar syntetkolv till skillnad mot Tikka T3X Lite. Både kolvkam och bakkappa går att justera och anpassa vilket innebär att du kan ställa in vapnet på både längden och höjden. Detta gör att geväret alltid är perfekt anpassad efter användaren. Det finns ett stort utbud för val av kaliber och geväret är gängad för ljuddämpare. Pistolgreppet och greppet på framstocken går enkelt att byta ut efter behov. Vill man ha ett riktigt bra och justerbart kulgevär som går att anpassa efter användaren så ska man köpa Tikka T3X Lite Adjustable.

Alla Tikka T3X lite modeller:
Tikka T3X Lite
Tikka T3x Lite Compact
Tikka T3x Lite Stainless
Tikka T3X Lite Adjustable
Tikka T3X Lite Adjustable paket

Finns även som vänstervapen:
Tikka T3x Lite Vänster
Tikka T3x Lite Stainless Vänster
Tikka T3x Lite Adjustable Vänster
Tikka T3x Lite Adjustable Vänster Paket

Tikka T3X Lite Adjustable video recension

Se även Tikka T3X CTR Adjustable

 

Tikka T3x Varmint

Tikka T3x Varmint

Pris: 15.299 kr – Se aktuellt pris

Tikka T3 X Varmint går att köpa på pnjakt.se

Tikka T3 gevär har syntetstock och är anpassad för optimal precision och skytte på lång distans. Vill du ha ett jaktvapen med riktigt bra precision så är Tikka T3 X Varmint något för dig. Finns att köpa både gängad och ogängad. Modellen levereras med ett löstagbart magasin av radtyp som får plats med fem skott. Kolven är designen för att ge bättre precision vid liggande och sittande skytte. Precis som Tikka T3X Lite Adjustable är geväret justerbar både genom att bakkappan kan förlängas med mellanlistbrickor och kindstödet går att justeras på höjden. I de test som utförts skjuter Tikka T3 X Varmint med utmärkt precision.

Tikka T3 X Varmint Stainless är en variant med rostfritt stål vilket gör vapnet lite dyrare. Pipan är lite grövre men eftersom syntetkolven är så lätt blir geväret ändå inte särskilt tungt

Den nya modellen Tikka T3X Super Varmint har Picatinnyskena så att du kan montera ett kikarsikte.

Alla modeller av Tikka T3 X Varmint:
Tikka T3 X Varmint
Tikka T3 X Varmint Stainless
Tikka T3X Super Varmint

Finns även som vänstervapen:
Tikka T3x Varmint Vänster
Tikka T3x Varmint Stainless Vänster

Tikka T3x Super Varmint video review (på engelska)

 

Tikka T3x Hunter
Tikka T3 X Hunter

Pris: 14.999 kr – Se aktuellt pris

Köp  Tikka T3x Hunter på pnjakt.se

Tikka T3x Hunter har en riktigt snygg kolv i valnöt för dig som vill ha ett klassiskt utformat jaktgevär som är anpassad för jägaren. T3x Hunter finns i flera olika kalibrar för både jakt och sportskytte. Finns även som vänstervapen

Alla modeller av Tikka T3x Hunter:
Tikka T3x Hunter
Tikka T3x Hunter vänster
Tikka T3x Hunter Stainless
Tikka T3x Hunter Flutad
Tikka T3x Hunter Stainless Flutad

Se Tikka T3x Hunter test och video recension:

 

Tikka T3x Sporter

Tikka T3X Sporter

Pris: 25.299 kr – Se aktuellt pris

Köp  Tikka T3x Sporter på pnjakt.se

Här har vi ett Tikka T3 gevär som är anpassad för precisionsskytte. Vill man ha ett gevär som fungerar både på skjutbanan och jakten så ska man köpa Tikka T3X Sporter. Snygg och säregen design med orange-grå laminatkolv.  För att du ska kunna hitta den optimala skjut-ställningen har Tikka T3X Sporter massor med inställningsmöjligheter så att du kan anpassa geväret just för dig. Det är viktigt att man kan anpassa geväret och med Tikka T3X Sporter kan man vara säker på att man får en bekväm skjut-ställning oavsett kroppsform.  Även kindstödet kan justeras i höjd och sidled så att ögat får en exakt position i förhållande till kikarsiktet.

En nyhet är att Tikka T3X Sporter nu finns som vänstervapen: Tikka T3X Sporter vänster

Provskjutning av Tikka T3X Sporter

Tikka T3X Sporter test och recension

Relaterat

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

Se även

Bästa jaktvapnet 2019

Bästa Jaktvapnet 2021

Bästa älgstudsaren

Bästa Älgstudsaren 2021

Alternativ till Tikka T3X

Sako 85 Finnlight Test

Test av Sako 85 Finnlight – Bästa kulgeväret 2021!

Sauer 100 classic XT Test

Sauer 100 classic XT Test – SNABBT och prisvärt gevär!

Sako 85 Hunter test

Sako 85 Hunter Test – Snyggaste geväret!

Brno CZ 455 Test

Brno CZ 455 Test – Bästa 22lr geväret!

Har du testat Tikka T3X? Lämna en kommentar och berätta vad du tycker!

Dela

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Se alla artiklar av Leif Åman →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *