TEST: Vägregistrerad fyrhjuling (Vägreggad ATV)

Test - Vägregistrerad fyrhjuling

Här hittar du bästa fyrhjulingen som får köras på vägar om den registreras! Fyrhjulingar finns som terränghjuling, fyrhjulig motorcykel, traktor, fyrhjulig moped eller motorredskap. Det är registreringen som avgör vilka regler som gäller och innan man gör ett köp bör man tänka på användningsområdet. Om fyrhjulingen ska användas som vägreggad eller i terräng avgör vilken slags ATV som passar bäst. Det är viktigt att tänka på att det finns särskilda regler för en vägreggad ATV. Det skiljer sig från om fyrhjulingen ska köras i terräng istället.

Vilken hastighet får man köra med en vägregistrerad fyrhjuling?

Om man behöver använda en fyrhjuling på väg är det viktigt att köpa en fyrhjuling som är vägregistrerad. En fyrhjuling som inte är vägregistrerad får nämligen bara användas på ett inhägnat område. Fyrhjulingen måste vara registrerad som traktor a eller b om den ska användas på vägar för att dra andra fordon eller arbetsredskap. Det är också viktigt att fyrhjulingen har en registreringsskylt och trafikförsäkring. Om fyrhjulingen uppfyller dessa krav får den köras i 40 km/h för traktor a och 50 km/h för traktor b. Om den är registrerad som traktor a måste den också ha en skylt för långsamtgående fordon. Om den är registrerad som traktor b är skyddshjälm obligatoriskt.

Fyrhjulingen kan också vara registrerad som mopedklass I eller II och den behöver då trafikförsäkring. När fyrhjulingen är registrerad som en klass I moped får den köras i max 45 km/h och behöver då en registreringsskylt. När fyrhjulingen är registrerad som en klass II moped får den köras i max 25 km/h. Det är viktigt att följa de regler som finns för en vägreggad fyrhjuling då man måste ha körkort eller ett äldre förarbevis samt köra i begränsad hastighet.

Bästa vägreggade fyrhjulingen är:
  1. ODES 1000CC 4WD – T3A (Bästa vägreggade ATV – Bäst i test)
  2. ODES 650CC 4WD – T3B (Snabb vägregistrerad fyrhjuling)
  3. Hecht 59399 (Prisvärd vägregistrerad ATV)
  4. Viarelli Hunter 200L (Bra vägregistrerad ATV)
  5. Hecht 56155 (Billig vägreggad ATV)

ODES 1000CC 4WD – T3A (Bästa vägreggade ATV – Bäst i test)

 

ODES 1000CC 4WD – T3A (Bästa vägreggade ATV - Bäst i test)

Lyxig och påkostad ATV som är T3A godkänd vilket innebär att den får framföras på allmäna vägar i max 40 km/h på väggrenen eller långt till höger. Fyrhjulingen är elektroniskt begränsad till max 40 km/h och kan registreras in som traktor (T3A). Det är en stark och stabil ATV på 1.000 cc 2-cylindrad V-twin. Fyrhjulingen är lite längre vilket gör att den kör bättre i terräng jämfört med kortare modeller. Man får även rymligare sittplats eftersom sittytan är längre. Modellen är uppgradrad med elektronisk servostyrning (EPS) vilket ger extra bra komfort. Man kan använda fyrhjulingen som ett arbetsfordon eller som en rolig hobbyaktivitet. Fyrhjulingen har en CVT-växellåda så man slipper tänka på att byta växel bara välja hög eller låg och 2- och 4-hjulsdrag elektronisk.

Det finns en bagagehållare där man får plats med nödvändig utrustning och fyrhjulingen har LED lampor både fram och bak. Fyrhjulingen karar en last på 210 kg inkl. förare/passagerare och bagagehållaren kan belastas med 20 kg fram och 40 kg bak.

Mer info..

ODES 1000CC 4WD – T3A från p-lindberg.se


ODES 650CC 4WD – T3B (Snabb vägregistrerad fyrhjuling)

 

ODES 650CC 4WD – T3B (Snabb vägregistrerad fyrhjuling)

Påminner om ODES 1000CC 4WD men denna modell är T3B godkänd vilket innebär att man får köra i 50km/h på allmän väg och betraktas som vilket fordom som helst på vägen. Man måste ha B-kort och hjälm eller säkerhetsbälte. Fyrhjulingen är elektroniskt begränsad till max 60 km/h. Lastvikten är 210 kg inkl. förare/passagerare. Bagagehållaren klarar 20 kg fram och 40 kg bak. Denna fyrhjuling har bra köregenskaper i terräng och kan användas i arbetet eller på fritiden.

Mer info..

Köp ODES 1000, 4WD – T3B från p-lindberg.se


Hecht 59399 – Fyrhjuling 2200 W (Prisvärd vägregistrerad ATV)

Fyrhjuling 2200 W - Vägreggad ATV

En laglig ATV som får köras på vägar om den registreras som en klass I moped är Hecht 59399. Det är en elektrisk fyrhjuling med en stark motor på 2200W och en maxhastighet på 45 km/h. Denna vägreggade ATV drivs av ett 72V/52Ah batteri med en laddningstid på 8-15h. Elmotorn är kopplad direkt till drivaxeln utan kedja och kardanaxel för att vara så lätt som möjligt att underhålla. En LED-display visar fart, laddningskapacitet och övrig information. Den har en växel fram och bak och är automatisk. Fyrhjulingen har ett nyckellöst lås och aktiveras med en fjärrkontroll. Framhjulen har trumbromsar och bakhjulen har skivbromsar. Fyrhjulingen har lastytor för 120 kg fram och bak. Det finns också en draganordning för släp. Den är tystgående och släpper inte ut några avgaser. Fyrhjulingen kan köras max 70 km på en laddning. Den är 184 cm lång och 116 cm bred och väger 205 kg. Det är viktigt att man har körkort  eller äldre förarbevis och använder hjälm.

Mer info..

Köp Hecht 59399 på hemfint.se


Viarelli Hunter 200L (Bra vägregistrerad ATV)

Viarelli Hunter 200L (Bra vägregistrerad ATV)

Viarelli Hunter 200L är en vägregistrerad ATV som är driftsäker och snabb med en motor på 9 hk klarar den av både landsväg och terräng. Den har en låg bränsleförbrukning även vid tuff körning oavsett last. Med elstart och tändning av EFI-typ är den lättanvänd oavsett användningsområde som sommarkörning eller snöröjning. Den  har stora hjul på 10 tum som lätt får fäste på grus eller snö. Instrumenteringen visar hastighet, läge på växellåda och ljus. Fyrhjulingen kan användas för förvaring med hjälp av lastgaller. Den är lättstartad oavsett väder och är tändningen gör att den är bättre ut miljösynpunkt. Det är också viktigt att tänka på att också fylla på transportolja för att motorn ska fungera bra. Fyrhjulingen är 163 cm lång och 95 cm bred och väger 200 kg. Den drivs av ett 12V batteri och kan lasta 100 kg.

Köp Viarelli Hunter 200L från motorsweden.se


Hecht 56155 – Fyrhjuling 1200 W (Billig vägreggad ATV)

Hecht 56155 - Fyrhjuling 1200 W (Billig vägreggad ATV)

En vägreggad ATV som får användas på vägar om den registreras som klass I moped är Hecht 56155. Denna billiga vägreggade ATV har en stark elektrisk motor på 1200W med en maxfart på 45 km/h. Den drivs av ett 72V/20 Ah batteri och har en laddningstid på 8-10h. Motorn är kopplad direkt till drivaxeln utan kedja och kardanaxel. På en LED-display kan man avläsa fart, laddningsstatus och övrig information. Fyrhjulingen är automatisk med en växel fram och back. Fyrhjulingen har ett nyckellöst lås eftersom en fjärrkontroll används istället. Framhjulen har trumbromsar och bakhjulen har skivbromsar. Lastytorna fram och bak klarar en last på 120 kg. Den har också en draganordning för mindre släp. Den är 145 cm lång och 102 cm bred och väger 135 kg. Den klarar en sträcka på 48 km beroende på last. För att köra denna ATV måste man ha körkort eller äldre förarbevis och hjälm.

Mer info..

Köp Hecht 56155 på hemfint.se


Regler för vägreggad ATV

En del fyrhjulingar sägs vara anpassade för barn, men vissa av dem är olagliga för barn. Det är viktigt att köra försiktigt och ta med första förband och en brandsläckare. Man bör också välja en lämplig försäkring för en vägregistrerad ATV. Det är också viktigt att besikta en vägreggad ATV så att inget fel uppstår.

Fyrhjulingar som ATV, quad, mopeder och traktorer får inte köras i terräng om det inte är i samband med jord- och skogsbruk eller yrkesverksamhet. Alla motordrivna fordon som används i trafik måste ha en trafikförsäkring. Den ger ersättning för personskador av förare eller passagerare eller någon utomstående som är inblandad i en olycka. Det kan också vara bra att ha hel- eller halvförsäkring som gäller för skador på fordonet. Det är viktigt att tänka på att vara extra försiktig när man kör i branta uppförs- eller nedförsbackar. Om man lutar sig framåt i uppförsbackar så minskar risken för att fyrhjulingen välter för tyngden ökar på framhjulen. Om man ska ta sig ner för en brant nedförsbacke är det bättre att kliva av och låta fyrhjulingen rulla ner på motorbromsen med inkopplad fyrhjulsdrift.

Vägreggad quad

En Quad är en fyrhjulig motorcykel som får köras på allmän väg och då gäller samma regler som för en motorcykel. Då behöver man ha ett körkort för bil eller motorcykel, men köregenskaperna skiljer sig från dessa så det kan vara bra att ta ett förarbevis för terränghjuling. Den måste vara registrerad som motorcykel och ha en registreringsskylt. Trafikförsäkring och hjälm är obligatoriskt och högsta tillåtna effekt är 15 KW. Man får skjutsa passagerare på en Quad om den är godkänt för det.

 

Hur väljer vi vilken produkt som är bästa köpet?

Våra rekommendationer baseras på flera oberoende recensioner och betyg från användare. Vi tar även hänsyn till olika faktorer så som produktspecifikationer, popularitet och pris. Istället för att testa produkterna själva samlar vi in feedback från flera oberoende användare som har använt och testat produkterna under en längre tid. Vi tror att denna metod ger en mer heltäckande bild av produktens prestanda och kvalitet, jämfört med att endast basera produktbetyg på ett enstaka test.

Vi vill erbjuda en omfattande och trovärdig källa till information om produkter och tjänster på marknaden och hjälpa våra besökare att göra ett välgrundat köpbeslut.

Dela