Köpa Vapen Ljuddämpare 2019 (STORT TEST) Se Bästa Pris!

Bästa vapen ljuddämparen
Share Button

En bra ljuddämpare är ett måste för alla jägare för att undvika tinnitus och andra hörselskador.  Du får dessutom bättre precision med en ljuddämpare eftersom rekylen minskar.

Det dyker upp allt bättre och mer avancerade ljuddämpare varje år och det kan vara svårt att veta vilken ljuddämpare man ska köpa.  Med mer avancerad teknik följer högre priser men är det verkligen värt priset att köpa den allra senaste tekniken? För att kunna avgöra vilken ljuddämpare man bör köpa så krävs det att man läser på lite om de olika modellerna som finns på marknaden. Det har vi gjort och det här har vi kommit fram till:

Bästa ljuddämparen 2019 är:
  1. A-Tec Optima 45 (bäst i test
  2. RCC Carbon 50 Hunter (prisvärd)
  3. Stalon XE108 (för rörlig jakt)
  4. Stalon W110 (bästa budget ljuddämparen)

 

A-Tec Optima 45  – Bästa ljuddämparen 2019 (bäst i test)

A-Tec Optima 45

Testvinnaren med A-lock mini bajonettinfästning vilket ger den snabbaste ljuddämparmontering på marknaden. Det är mycket enkel att montera ljuddämparen av och på (tar endast någon sekund). Du monterar och avlägsnar ljuddämparen genom att vrida 60 grader.

Det är främst den enkla och smidiga infästningen som utmärker A-Tec Optima 45 men ljuddämparen är även den utöver det vanliga. Den har låg vikt och är dämpar ljudet mycket effektiv. Eftersom A-Tec Optima 45 är modulär kan du byta ut de två främre modulerna för att passa den kaliber som används.

Denna ljuddämpare är extremt hållbar med härdad aluminiumlegering som tål hög temperatur.

För dig som vill ha en prisvärd och lättmonterad ljuddämpare som är tyst, lätt och hållbar. A-Tec Optima är den perfekta ljuddämparen som har fått utmärkelsen bäst i test.

Pris: 4.700 kr A-Tec Optima 45 går att köpa på pnjakt.se

 


Här är en video som visar hur enkel A-Tec Optima är att montera jämfört med andra ljuddämpare


A-Tec Optima in action

 

RCC Carbon 50 Hunter – Mest prisvärda ljuddämparen

RCC Carbon 50 Hunter

Svensk tillverkade RCC Carbon 50 Hunter är ett bra och prisvärt alternativ för dig som vill ha en effektiv ljuddämpare med låg vikt och liten rekyl.

Fördelen med att tillverka en ljuddämpare i carbon är att den blir väldigt tyst och vikten blir mycket lägre. Mönstret är dessutom väldigt snyggt och RCC Carbon 50 Hunter ser inte sliten ut efter ett tag vilket kan vara fallet med andra ljuddämpare. Nackdelen med carbon kan vara att de måste avkylas efter en tids användning men RCC Carbon 50 har en konstruktion som gör att ljuddämparen klarar hög temperatur.

Du får alla fördelar som carbon erbjuder utan dess nackdelar och dessutom till ett lågt pris vilket gör att RCC Carbon 50 utnämns till bästa budget ljuddämparen.

Pris: 3.995 krRCC Carbon 50 Hunter går att köpa på pnjakt.se

 

Stalon XE108 – Bästa ljuddämpare för rörlig jakt och hundförareStalon XE108

En teleskopisk ljuddämpare från Stalons nya X serie som är ger ett otroligt smidigt och välbalanserad vapen. Stalon XE108 har en väldigt låg vikt och ger en kort förlängning av geväret. Perfekt för dig som är hundförare eller föredrar rörlig jakt. Ljuddämparen passar till de flesta kalibrar från kal. .17 till kal. .45.

Pris: 3.495 krStalon XE108 går att köpa på pnjakt.se

 


Jaktia tar en närmare titt på Stalon X

 

Stalon W110 – Bästa budget ljuddämparen

Stalon W110 Ljuddämpare

Stalon W110 är en svensktillverkad ljuddämpare som håller mycket hög kvalitet. Perfekt för dig som har låg budget eftersom detta är den billigare ljuddämpare på listan. Denna ljuddämpare är väldigt tyst med endast 110mm förlängning. Stalon W110 är bra mycket tystare och dessutom lättare än tidigare modeller
av Stalon Whisper. Går att använda till många olika kalibrar från 22 upp till 45 och man kan köpa till licensfria extra fronter om man vill använda ljuddämparen till olika kalibrar.

Detta är en riktigt bra ljuddämpare till ett lågt pris och du kommer garanterat att bli nöjd med Stalon W110.

Pris: 3.195 – Stalon W110 går att köpa på pnjakt.se

 


Stalon W110 recension

Se alla ljuddämpare

Vad man bör tänka på när man köper ljuddämpare?

Först och främst så vill man ha en ljuddämpare som är tyst. Testerna av ljuddämpare tar först och främst hänsyn till hur väl ljudet dämpas av ljuddämparen. Det är även viktigt att ljuddämparen är lätt och inte förlänger vapnet allt för mycket, detta är särskilt viktigt vid rörlig jakt. Ljuddämpare tillverkade i carbon är både lättare och tystare men tål inte värme lika bra så de behöver avkylas efter en tids användning. Man vill även att ljuddämparen ska ha en låg rekyl.

Utvecklingen av ljuddämpare går snabbt och varje år kommer bättre och mer avancerade ljuddämpare. Bättre och mer avancerad teknik ger också högre priser så det gäller att avväga om man verkligen behöver den allra senaste tekniken eller om äldre modeller kanske är mer prisvärda. Har man hög budget och vill ha det allra bästa så ska man köpa de nyaste modellerna eftersom tekniken går framåt med rasande fart.

Hur fungerar en ljuddämpare?

Det som gör att det låter när man avfyrar ett gevär är att krutgaser flyger ut ur mynningen med överljudsfart. En ljuddämpare sitter på gevärets mynning och samlar upp krutgaserna i små kammare vilket dämpar explosionen.

Varför bör man ha en ljuddämpare

Det är väldigt ovanligt att man inte har ljuddämpare på sitt gevär nu för tiden och det har främst att göra med att man vill skydda hörseln.

Här är fem olika anledningar till att ha en ljuddämpare på geväret

1. Bättre säkerhet

En ljuddämpare skyddar mot ögonskador och hörselskador. Ljuddämpare skyddar mot tinnitus. Gränsen för ljud som ett öra klarar av utan att riskera hörselskador är 140 db. Ett gevärsskott avger 158 dB och en ljuddämpare reducerar ljudet med 14 till 45 dB beroende på ljuddämpare och gevärstyp.En bra ljuddämpare på ett vanligt jaktgevär reducerar ljudet till minst 130 db vilket inte ger några hörselskador.

2. Glada grannar

Omgivningen uppskattar att man använder ljuddämpare. Det är inte kul att bo granne med en skytteklubb som inte använder ljuddämpare. Du stör heller inte djuren i skogen lika mycket om du använder ljuddämpare.

3. Bättre precision

Ljuddämpare minskar rekylen vilket ger bättre precision

Krävs det licens för att köpa ljuddämpare?

Ja i Sverige krävs det att man har licens för att få köpa ljuddämpare. För att få licens måste man ha tillstånd att inneha kulvapen i klass ett eller två. Norge och Finland har avskaffat licens på ljuddämpare.

Se alla ljuddämpare
Se tillbehör till ljuddämpare

Råd, tips och tester för dig som ska köpa ljuddämpare

Relaterat

Jaktutrustning

Outnorth.se har 20% rabatt på första köpet av jaktutrustning

Se även

Bästa jaktvapnet 2019

Bästa Jaktvapnet 2019

Bästa älgstudsaren

Bästa Älgstudsaren 2019

Tikka T3X Test

Tikka T3X – Mest prisvärda jaktgeväret

Sako 85 Finnlight Test

Test av Sako 85 Finnlight – Bästa kulgeväret 2019!

Sako 85 Hunter test

Sako 85 Hunter Test – Snyggaste geväret!

Brno CZ 455 Test

Brno CZ 455 Test – Bästa 22lr geväret!

Har du testat någon av dessa ljuddämpare? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker!

Share Button
Profilbild

Om Leif Åman

Är en författare och livslång jägare från Härnösand som älskat naturen och outdooraktiviteter sedan barnsben. Favoritvapnet är älgstudsaren som han alltid har med sig på jaktrundan.

Visa alla poster av Leif Åman →

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *