Små & stora orangeri/växthus mot husvägg! (Väggväxthus)

Små & stora orangeri/växthus mot husvägg! (Väggväxthus)

Om man letar efter ett växthus för tomten eller ett växthus mot husväggen finns flera olika modeller att välja på. Det finns både små och stora växthus mot vägg som kan var bra alternativ om man vill ha en extra odlingsyta. Det finns väggväxthus i trä, glas eller aluminium och väggväxthus för altan, balkong eller terrass. Om man vill ha ett svart väggväxthus som smälter in mot fasaden kan det vara ett bra neutralt alternativ.

Ett väggväxthus eller orangeri är enkelt att placera mot väggen och det är billigare än att bygga ett helt växthus. Växthuset kan användas som ett uterum från huset eller ha en direkt ingång från tomten. Väggväxthuset kan också byggas vid en altandörr om man vill kombinera dessa. Små växthus får enkelt plats på altanen eller balkongen.

Det är enkelt att dra in el, vatten och värme till väggväxthuset direkt från huset. Det är viktigt att veta hur väggen ska mötas med växthuset för att se till att inte fukt kommer in i huset. Ett väggväxthus ger ett jämt odlingsklimat och växthuset ger värme till huset samtidigt som huset kan ge värme åt växthuset. Det gör att temperatursvängningarna minskar i huset och växthuset.

Behövs bygglov för växthus mot vägg?

Det är viktigt att se över bygglov för ett orangeri eller växthus innan man gör sitt köp. Fristående växthus, uterum eller förråd på max 15 kvm med 3 meter nockhöjd kräver inte bygglov om avståndet till annan fastighet, tomt eller väg är mer än 4,5 m. Dock måste grannar eller väghållare som påverkas ge ett skriftligt godkännande. Om man däremot vill ha ett väggväxthus som placeras mot huset, garaget eller annan byggnad behövs bygglov beroende på storlek. Enligt Attefalls-reglerna behövs inget bygglov för växthus mot vägg om storleken är max 15 kvm. Vissa kommuner kan göra undantag från bygglovsreglerna när området är miljöskyddat, så det måste man alltid kolla upp med kommunen innan köpet. När man har pratat med sina grannar om byggplanerna är det också värt att ta deras åsikter i beaktande.

Vilket väggväxthus ska man köpa?

Man kanske vill ha ett väggfast växthus eller ett växthus mot vägg i plast och kanske då behöver en mindre storlek. Små väggväxthus är enkla att montera och perfekta att placera på en balkong, altan eller terrass. Om man inte behöver en så stor odlingsyta utan bara vill prova på odling eller förodla kan det vara ett bra alternativ. Det finns många kampanjer och reapriser också, så om man vill passa på att köpa ett växthus kan det vara ett bra tillfälle. Det är också bra att jämföra priserna från de olika leverantörerna för att hitta det billigaste väggväxthuset just nu. Vissa kanske har kampanjer och rea på det väggväxthus man är ute efter, medan andra inte har det för tillfället.

Vi har listat bästa väggväxthuset i olika storlekar och prisklasser så att du kan hitta ett som passar just dig.

Bästa väggväxthuset 2023 är:

  1. San Remo – (Stort växthus som uterum mot vägg)
  2. Odla (Prisvärt väggväxthus i olika storlekar, färger och material)
  3. Royal (Mellanstort väggväxthus som kan användas som växthus eller uterum)
  4. Lean To (Mindre väggväxthus på 3 kvm som är enkelt att montera)
  5. Halls (Litet väggväxthus på 0,9 kvm för fasad eller altan)
  6. Växthus vägg (Litet växthus på 0,79 kvm för balkong, terrass eller altan)

San Remo – Växthus som uterum mot vägg (Stort väggväxthus)

San Remo - Växthus som uterum mot vägg (Stort väggväxthus)

Här har vi ett stort växthus mot vägg som även kan användas som uterum. Det har stora skjutdörrar på framsidan som ger bra ventilation på sommaren. Tak och väggar är transparenta vilket ger bra ljusinsläpp och en trevlig utsikt. Taket är gjort i mycket hållbart  polykarbonat som skyddar mot UV-strålning. Uterummet klarar alla väder så som som snö, regn och storm. Det finns inbyggda hängrännor som avleder vatten. San Remo är enkel att montera tack vare Click N Lock” systemet. Uterummet finns i flera olika storlekar. Ett stort växthus går att använda som ett trivsamt uterum samtidigt som man får plats med växter och odlingar.

Mer info..

Köp San Remo växthus/uterum från hemfint.se


Odla (Prisvärt väggväxthus i olika storlekar, färger och material)

Odla (Prisvärt väggväxthus i olika storlekar, färger och material)

Odla är ett prisvärt väggväxthus för odling som finns i tre olika storlekar: 3,36 kvm, 4,96 kvm och 7,24 kvm med två färger: svart och aluminium. Fyllningen är säkerhetsglas eller kanalplast och pardörren är 118 cm med glidskenor. Det finns ventilationsfönster med manuell manövrering, integrerade hängrännor, stuprör och sockel. Ingen tröskel finns vilket gör det lätt att ta sig fram med en skottkärra. Säkerhetsglaset är 3 mm, hållbart, billigt, enkelt att rengöra, liten risk för vassa skärvor, men ger lite ojämnare växthusklimat än kanalplast. Det är 5 ggr starkare än vanligt glas och går sönder i små glasbitar. Kanalplasten är 6 mm, tåligt, hållbart, har god isolering, lättmonterat, men är svårt att rengöra och en alg bildning kan ske i kanalerna i plasten. Den totala storleken för bredd, djup och höjd varierar beroende på vilket alternativ man väljer.

Mer info..

Köp Odla Väggväxthus till reducerat pris från skånska byggvaror


Royal (Stort växthus & uterum mot vägg)

Royal (Stort växthus & uterum mot vägg)

Royal 7,2 kvm är ett väggväxthus som enkelt kan inredas som både växthus och uterum. Det tar vara på spillvärme från huset och bidrar till ökad värme under natten. Odlingssäsongen blir också längre, vilket är en fördel. Storleken är 3,78 m bred, 1,91 m djup och totalhöjd 2,39 m. Dörren är 61 cm bred och fronthöjden på taket 1,6 m. Väggväxthuset har 2 manuella ventilationsfönster och 3 mm fönsterglas rutor. Det är ett lagom stort väggväxthus för att få plats med möbler som också ger ett ljust och luftigt extrarum.

Mer info..

Köp Royal väggväxthus till reducerat pris från hemfint.se


Lean To (Litet växthus mot vägg på 3 kvm)

Lean To (Litet växthus mot vägg på 3 kvm)

Lean To är ett litet växthus för placering vid vägg om man har lite plats på tomten. Panelerna är gjorda av polykarbonat, vilket är slagtåligt och tar effektivt bort UV-strålning. Ljusinsläppet är mer än 90 %, ramen är gjord av aluminium och basen av galvaniserat stål. En manuell ventilationslucka och dörr ger ett bra luftflöde för goda odlingsresultat. Det finns ett avrinningssystem som kan samla upp regnvatten. Väggväxthuset är litet, lätt och har en enkel montering. Storleken är 244 cm långt, 124,5 cm brett och 225 cm högt med en total yta på 3 kvm.

Mer info..

Köp Lean To till reapris från hemfint.se


Halls (Litet väggväxthus på 0,9 kvm för fasad eller altan)

Halls (Litet väggväxthus på 0,9 kvm för fasad eller altan)

Ett mindre växthus för altan är Halls på 0,9 kvm. Det är ett miniväxthus i två sektioner som enkelt monteras direkt mot fasaden. Det skapar en grön oas på antingen en balkong eller en liten trädgård. Väggväxthuset är tillverkat av glas eller polykarbonat och färgen är grön eller aluminium. Det kan användas för att förodla plantor eller grönsaker som sedan ska planteras ut i trädgården. Skjutdörren har skenor och det finns ett öppningsbart fönster för ventilation. Konstruktionen är lättmonterad och glasen sätts fast med clips och packningar av gummi. Fundamentet köps separat och växthuset kompletteras med automatiska fönsteröppnare, hyllor och bevattningssystem. Storleken är 1,32 m långt, 0,69 m djup, höjden är 1,40-1,72 m och dörrbredden är 61 cm.

Mer info..

Köp Halls väggväxthus från gardenstore.se


Växthus vägg (Litet och billigt väggväxthus)

Växthus vägg (Litet och billigt väggväxthus)

Ett litet växthus mot vägg på 0,79 kvm i aluminium med 4 mm kanalplast. Det är perfekt för en liten odling på balkongen, terrassen eller altanen. Det spar plats och är ett tåligt hobbyväxthus. Väggväxthuset har en rostfri aluminiumram med sockel av galvaniserad stål och väggar av UV-skyddad kanalplast. Det monteras direkt mot väggen och en hängränna med väggfäste ingår. Storleken är 125 cm lång, 63 cm bred och 160 cm hög.

Mer info..

Köp Växthus Vägg från gardenstore.se


Se alla växthus mot vägg..

 

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *