Vilken temperatur ska man ha på pizza i ugn?

Vilken temperatur ska man ha på pizza i ugn?

Vilken temperatur ska man ha när man bakar pizza i ugn? Svaret på den frågan är ca 400-500 grader. För att baka en riktigt schysst pizza behöver man komma upp i riktigt höga temperaturer och det går inte med en vanlig ugn. Visst går det att sätta ugnen på 275 grader och slänga in en hembakad pizza men man får inte samma kvalitet som de vedeldade pizzorna från restauranger eller pizzeria.

Många drömmer om att ha en egen pizzaugn hemma så att man kan göra riktiga pizzor i hemmet men det är svårt att få plats med en riktigt pizzaugn hemma. Lyckligtvis kan man köpa små elektriska pizzaugnar som kommer upp i den temperatur som krävs. Det finns även mindre pizzaugnar som man kan ha på uteplatsen eller i köket om man har plats.

Ugnstemperatur för vedeldade pizzor

Temperatur pizza

Vilken temperatur man ska ha när man bakar pizza beror helt på vilken pizza man ska göra. En vanlig ugn kommer upp i ca 250-300 grader men det räcker inte om man vill ha riktiga restaurangpizzor. Då måste man komma upp i en ugnstemperatur på närmare 500 grader. Köper man en riktig pizza ugn som kommer upp i den temperaturen kan man grädda en pizza på bara 2 minuter. Det blir dessutom betydligt godare pizzor jämfört med de man kan åstadkomma efter en halvtimma i en vanlig ugn. Den höga temperaturen gör dessutom att man får den där krispigheten som riktiga pizzor har.

Varför nöja sig med pizzor från en vanlig ugn när man kan få riktiga italienska restaurang pizzor som gräddas på några minuter? Det finns många olika pizzaugnar som är till för privatpersoner i hemmet och de behöver inte vara jättedyra. De har blivit mycket populära på senaste tiden och det finns flera modeller att välja mellan. Sage Pizzaiolo pizzaugn är en elektrisk pizzaugn som ger samma typ av effekt som en vedeldad pizzaugn och den tar inte särskilt mycket plats i köket. Se bästa pizzaugnen för hemmabruk

pizza ugnstemperatur

När man gräddar pizza i så höga temperaturer så måste man vända på pizzan så att den blir jämnt gräddad. En vedeldad pizzaugn är varmast längst in och det går snabbt, på bara en minut kan det vara dags att vrida på pizzan så att den inte blir bränd. En elektrisk pizzaugn har inte det problemet eftersom temperaturen är jämnt fördelad. Se elektriska pizzaugnar.

Det finns flera olika typer av pizzaugnar som man kan köpa.

Vedeldad pizzaugn

Med en vedeldad pizzaugn kan man göra riktigt schyssta pizzor men de är också den jobbigaste pizzaugnen att hantera. Denna typ av pizzaugn kräver mer arbete jämfört med en elektrisk pizzaugn. Med en vedeldad pizzaugn använder man ved och man kan komma upp i mycket höga temperaturer. Denna pizzaugn passar bäst om man bor på landet.

Gasoldriven pizzaugn

Denna pizzaugn drivs av gasol. De värms upp fortare jämfört med tegelsten eller stenbaserade ugnar. Med en gasoldriven pizzaugn kan man göra pizzor med riktigt krispig botten eftersom den höga temperaturen gör att allt vatten i ost och grönsaker förångas. Temperaturen i gasoldriven pizzaugn kan komma upp i 500 grader vilket ger äkta italienska restaurangpizzor. Det är inte särskilt bökigt att använda en gasoldriven pizzaugn och man kan få upp värmen på ca 15 minuter. Gasoldrivna pizzaugnar passar mycket bra att ha på altanen.

Elektriska pizzaugnar

En elektrisk pizzaugn drivs av el och det är bara att sätta in sladden i eluttaget för att börja grädda pizzan. Det är den enklaste pizzaugnen att använda och de passar utmärkt att ha i köket. De tar ofta mindre plats och är kompakta. En bra elektrisk pizzaugn kommer upp till en temperatur på 400 grader vilket räcker för att få samma effekt som en vedeldad pizzaugn. Man kan alltså göra hemlagade pizzor av restaurangkvalitet!

Se alla pizzaugnar här

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *